• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vatandaş güveniyor işadamları ihtiyatlı

Yeniakit Publisher
2013-08-28 21:07:07 - 2013-08-28 21:15:25
Vatandaş güveniyor işadamları ihtiyatlı

Piyasalarda yaşanan gerginliğe rağmen, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın önceki gün yaptığı açıklamada, hedeflerde bir değişiklik olmadığı yönündeki sözleri geniş yankı buldu. Başçı’nın, “TL’nin değerini aslanlar gibi koruyacağız. Asıl sürpriz döviz kurlarında olacak” açıklamaları üzerine vatandaşlar ellerindeki dövizi bozdurmak için döviz bürolarının yolunu tutarken, iş dünyası daha temkinli hareket etme taraftarı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın dolar kuruna ilişkin açıklamalarına vatandaşlardan farklı tepkiler geldi. Anadolu Ajansı Finans Masası’na konuk olan Başçı’nın dolar kuruna ilişkin açıklamalarının ardından, Ankara’nın Kızılay semtinde faaliyet gösteren döviz bürolarında hareketlilik yaşandı. Dolar’ın daha fazla yükselmeyeceğini düşünen vatandaşlar, ellerindeki doları Türk Lirası’na çevirmek için döviz bürolarının yolunu tuttu. Döviz bürosu çalışanları, Başçı’nın açıklamalarının ardından döviz bozdurmaya gelenlerin sayısının arttığını, öğleden sonra hareketlilik yaşandığını belirtti.
Dolar bozdurmaya gelen vatandaşların, Başçı’nın “Dövizin belini kırarız. TL’nin değerini aslanlar gibi koruyacağız. Dolar yıl sonunda 1,92 ve altında olursa şaşırmayın. Bunun üstünde olursa bana sorarsınız” şeklindeki açıklamalarına tepkileri farklı oldu.
Öğretmen Saygın Dinçer, “Merkez Bankası’nın çok bağımsız hareket edebildiğini düşünmediğini” ifade ederek, “Dolar’ın 1,92’nin altına düşeceğini de pek düşünmüyorum. Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamasından sonra dolar biraz daha prim yaptı. Daha yükselir mi bilmiyorum” diye konuştu.
İletişim Fakültesi mezunu Şükran Karaçelik de dolardaki yükselişin, Mısır ve Suriye’deki iç karışıklıklarla ilişkili olduğunu düşündüğünü söyledi.
Sıtkı Musaoğlu, doların düşeceğine ilişkin açıklamaları inandırıcı bulmadığını söyledi. Musaoğlu, döviz kurundaki yükselişin geçici olmasını temenni ederek, “Uğraşırlarsa olur, neden olmasın?” dedi.
Emekli İsmet Dikmen ise düğün hediyesi alacağını, bu nedenle döviz bozdurduğunu belirterek, “Dolar düşmezse Merkez Bankası Başkanı ile görüşmek mümkün mü?” diye sordu.
Hakan Kayrak, “Ben doların düşeceğini sanmıyorum, daha da çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Esnaf olduğunu söyleyen ve isminin açıklanmasını istemeyen vatandaş ise, “Dolar düşmezse esnafın, tüccarın durumu kötü. Dolar belimizi büker” dedi.
ULUSLARARASI TEPKİLER:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın, doların yıl sonuna kadar 1,92’ye düşeceği ve Türk Lirası’nın güçleneceğine ilişkin açıklamaları dış basında geniş yer buldu.
FINANCIAL TIMES: Başçı’nın faiz oranlarının yüzde 7,75’in üzerine çıkmayacağına ilişkin açıklamasını ön plana çıkarırken, Merkez Bankası Başkanı’nın “Dolar yıl sonunda 1,92 ve altında olursa şaşırmayın” ifadesinin de altını çizdi. FT ayrıca, Başçı’nın döviz kurları konusunda endişe duymadığına ilişkin açıklamalarını da gündeme taşıdı.
CNBC: Başçı’nın döviz kurundaki artışın geçici olduğuna yönelik değerlendirmelerine yer verdi. Başçı’nın faiz silahını kullanmadan Türk Lirası’nın değerini koruyacağına dair ifadelerini ön plana çıkaran CNBC, TCMB’nin gelecek pazartesi ek parasal sıkılaştırma yapacağını okuyucularına aktardı.
WALL STREET JOURNAL: Erdem Başçı’nın faiz konusunda açıklamalarına yer verdi. Ekonomistlerin, Merkez Bankası’nın uygulamaya geçeceği yeni politikanın çok riskli olduğuna işaret ettiğine değinen WSJ, bu politikanın başarı şansının ABD Merkez Bankası’nın alacağı kararla paralellik göstereceğine dikkati çekti.

Boydak: Ekonomimiz geçiş sürecini kaldırır
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, “İçerisinde bulunduğumuz süreç geçiş sürecidir. Bu süreçte de istikrarlı bir biçimde büyümeliyiz. Türk ekonomisi geçiş süreçlerini kaldırmaya muktedirdir” dedi. KAYSO’nun ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Boydak, ekonomik ve siyasi istikrarın ülkelerin büyümesi ve gelişmesinde büyük öneme sahip olduğunu söyledi. İşadamları olarak ekonomideki istikrara büyük önem verdiklerini vurgulayan ​Boydak, özellikle döviz kurları ve faizlerde kısa zamanda meydana gelen artışların sanayicileri tedirgin etmesinin gayet doğal olduğunu belirtti. Boydak, “Bizim değerlendirmelerimize göre hedeflerimizde kayda değer bir gerileme olmayacak. Bu gerilemenin nedeni de dünyada gelişmekte olan ülkelerdeki sermayelerin gelişmiş ülkelere doğru yönelmesidir. Türkiye’de gelişen pazarlardan birisi olduğu için ister istemez etkileniyor” diye konuştu.
MOODY’S: YÜKSELEN TAHVİL
GETİRİLERİ EKONOMİYİ GÖLGELİYOR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yükselen tahvil getirilerinin ekonomik toparlanmaya gölge düşürdüğünü belirtti. Moody’s’in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, gelişmiş ekonomilerdeki artan gösterge tahvil getirileri ile gelişmekte olan ekonomilerdeki değer kaybeden para birimleri ve sermaye çıkışlarının, küresel ekonomik toparlanma üzerinde olumsuz etki oluşturduğu ifade edildi.
EMTİA GURUSU ROGERS: TL KENDİ
DEĞERİNİ PİYASA ŞARTLARINDA BULUR
Dünyada emtia gurusu olarak tanınan yatırım ve finans uzmanı Jim Rogers, son dönemde doların lira karşısındaki yükselişini değerlendirerek, “Türk Lirası kendi değerini piyasa koşullarında bulacaktır. Faiz artırılması için gerekli bir durum görmüyorum. Gelişmekte olan ekonomilerde her zaman fırsatlar var” dedi.

Özdebir: İş dünyası
ihtiyatlı davranmalı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, küresel ekonomideki gelişmelerin işletmelerin üstlendiği kur riskini artırdığını belirterek, “Bu süreci tersine döndürecek bir gelişme ufukta görünmemektedir” dedi. ASO’nun ağustos ayı meclis toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarını değerlendiren Özdebir, gelişen ülkelerden sermaye çıkışlarının, söz konusu ülkelerdeki merkez bankalarını faiz artırmaya zorladığını belirterek şunları söyledi:
 “Bizim Merkez Bankamız da aynı baskı karşısındadır. Ancak, MB, gecelik faizi yüzde 6,75-7,75 aralığında tutmakta kararlı olduğunu, TL’yi savunmak için faiz silahını kullanmayacağını açıkladı. Merkez Bankası TL’yi döviz rezervlerini kullanarak savunmaya çalışacağını ve yıl sonunda doların 1,92, faizin de tekrar tek hanelere düşeceğini açıkladı. Umarız Merkez Bankası Başkanı bu iddialarında haklı çıkar. Ancak, biz yine de iş dünyasını ihtiyatlı olmaya davet ediyor ve gelişmeleri paniğe kapılmadan izlemelerini tavsiye ediyoruz.”
Keskin: Konjonktüre
göre manevramı yaparım

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın reel sektörün döviz açık pozisyonunu şu aşamada kapatmaması gerektiği yönündeki açıklamaları ile ilgili, “Suriye’ye olası bir müdahale ihtimali döviz kurunda yukarı yönlü riskleri artırıyor. Böyle bir ortamda ben bir iş adamı olarak doların 1,92’ye inmesini beklemem, konjonktüre göre manevramı yaparım” dedi. Keskin, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stokunun haziran sonu itibarıyla geçen yıl sonuna göre yüzde 24,5 arttarak 125,7 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Döviz kurlarındaki yukarı yönlü aşırı hareketlenmenin kısa vadeli dış borç üzerinde olumsuz etkide bulunduğunu dile getiren Keskin, “Mevcut döviz rezervi kısa vadeli dış borcu karşılama konusunda tehlikeli sinyaller veriyor” diye konuştu. Başçı’nın, “1,92 olarak açıkladığı yıl sonu dolar kuru beklentisi” hakkında değerlendirmelerde bulunan Keskin, “Sayın Başçı’nın açıklamalarının ardından doların yükselmesi ve BIST 100 endeksinin düşmesi gösterdi ki piyasalar Merkez Bankası Başkanı’nın sözlerine inanmadı” ifadesini kullandı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23