• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vanlı depremzedeler için 5 katrilyon lira ayırdık

Yeniakit Publisher
2013-03-08 22:59:00 - 2013-03-08 20:59:58
Vanlı depremzedeler için 5 katrilyon lira ayırdık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BayraktarVan yolunda önemli mesajlar verdi:

BERAT ERKÖK-VAN
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan Van çıkarması... Milletvekilleri ve bürokratlarıyla birlikte Van’a giden Erdoğan Bayraktar, sivil toplum örgütleri yöneticileri ve vatandaşlarla bir araya geldi, Van’ın köylerini gezdi, TOKİ’nin yaptırdığı afet konutlarını yerinde inceledi. Bayraktar, TOKİ tarafından yaptırılan afet konutları ve Evini Yapar Yardım (EYY)  kapsamında yaptırılan konutların açılış töreni için gittiği Van yolunda, yazarımız Serdar Arseven’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
MAKAMLAR GEÇİCİ, ESERLER KALICI
KUBBEDEKİ HOŞ SEDA KALICI
AK Parti iktidarı ile geçen yıllardaki en büyük dönüşümün zihinlerde gerçekleştiğini belirten Erdoğan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak meseleyi sadece “Türkiye’ye hizmet”le sınırlı tutmadıklarının altını çizerek, “Pergelin sabit ucu Anadolu’da. Dünyanın neresinde olursa olsun yardım elini uzatmamızı bekleyen kim varsa, pergelimizin diğer ucuyla ulaşıyoruz... Somali’deki çalışmalarımızı yerinde incelediniz... Bizler Anadolu’nun gönül zenginliğini bütün insanlıkla buluşturuyoruz. Makamlar gelip geçici, eserler kalıcı. Kubbedeki hoş seda kalıcı” dedi.
Bakan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünlerde kardeşlik atağındayız. Dış kaynaklı oyunları biliyoruz... Aynı dünyanın insanlarını, aynı ruhun insanlarını birbirine düşürmek için kurulan tezgahlara yeni malzemeler taşıyorlar... Bu oyunlara gelmeyeceğiz... Dış tezgahlar tutmayacak, bizi bölemeyecekler. Türkiye’nin birlik ve beraberliğine sağladığı katkıdan ve hassasiyetten dolayı Yeni Akit gazetesine teşekkür ediyorum.”
Bakan Erdoğan Bayraktar, uçak yolculuğu boyunca ve Van’da önemli mesajlar verdi... Van’da sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, muhtarlar ve kalabalık bir vatandaş topluluğu ile bir araya gelen Erdoğan Bayraktar’ın sözlerinden satırbaşları:
HALKIMIZIN DAYANIŞMASI
HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE
“Van halkına yürekten teşekkür ediyorum. Bu süreçte çok güzel bir gönül birlikteliği sergilediler. Bir ilin yol haritası o ilin imar planlarıdır. Van’da 1996’da yapılan bölük pörçük imar planları vardı. Planlar revize edildi, değiştirildi. Böyle bir süreç yaşandı.  Marmara’da büyük bir deprem yaşadık, sonra da Düzce’de felaket yaşadık. 18 bin insanımızı kaybettik, ülkemizin ekonomisi de küçüldü. Özellikle deprem aksında olan illerimiz olmak üzere başımızı iki elin arasına alarak tedbirler uyguladık. Mevzuat, bu bilince uygun olarak değiştirildi, geliştirildi. Van Depremi de çok büyük felaketti. Analar evlatlarını kaybetti, kardeşlerini, babalarını kaybetti... Ekim ve Kasım’da 644 insanımızı kaybettik. Bu çok büyük bir rakam.  Pazar günü olması, düğünlerin olması, havanın güzel olması, insanların dışarda olması can kaybının daha da büyümesini engelledi, Allah bizi korudu. Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın. Hadiselerin gerçek ağırlığı mukayese ile ortaya çıkar. Her imtihanda bu böyledir. 7 milyar insanın yaşadığı bir dünya... Ve dünyanın her yerinde deprem oluyor. Bizde meydana gelen depremlerde, insanlarımız çok büyük yardımseverlik göstermiştir. Van depreminde de böyle oldu. Birçok ülke, deprem felaketinden sonra geçici konutları yapamadı. Su meselesini hallettiğimizde, çevre yolları da bittiğinde çok daha iyi olacak. Dünyaya bakıp eksiklerimizi göreceğiz elbet. 300 daireden oluşan bir yerleşim birimi, bebek gibidir. Yürümeye başlaması için belirli bir zaman geçmesi lazımdır. Biz buraya taşındık, suyu, okulu, yetersiz gibi eksiklikler tamamlanır. Ama şükürler olsun, geldiğimiz nokta dünya ölçeğinde büyük başarı. Bu bizim başarımız değildir sadece, esasen Van halkının başarısıdır. Fert fert bazı sıkıntılar olabilir ama genele baktığımızda büyük işlerin yapıldığını görürsünüz. Devlet ile halk beraber yürüyecek.”
“DIŞ TERTİPLERE DİKKAT!”
Bakan Bayraktar, BDP’li belediyenin altından kalkamadığı alanlarda büyük destek olduklarının altını çizdiği konuşmasına şöyle devam etti: “Belediyemiz ile ne kadar beraber oluruz?.. Yabancı güçler kaşıyor, bazı sıkıntılar oluşuyor. Bu ülkenin, bu coğrafyanın, 75.6 milyon insanımızın, 780 bin kilometrekaredeki insanımızın aidiyet duygusunu nasıl geliştiririz? Bunu beraberce, kardeşçe nasıl hallederiz? Önce Van’ın, ülkenin, önce insanımızın menfaati... Sonra siyaset. Ben siyasetçiyim elbette siyaset yapacağım. Ama dürüst siyaset. Bazı hassasiyetleri siyasete alet edersek o zaman günah işleriz.  Van bugün büyükşehir, gerçekten büyük şehir. Bir büyük şehir, bir ağabey şehir... Verdiği fotoğraf iyi...”
“ŞAHSİ MENFAAT
GİRİŞİMLERİNE GEÇİT YOK!”
“Bu fotoğrafın güzelleşmesi için yeni imar planı şart.  İmar planlarının üç beş kişinin menfaatine göre değil, Van’ın menfaatine göre yapılması lazım.  Van Denizi’nin menfaati, 7 bin yıllık tarihin getirdiği bir sorumluluk var ortada. Eski planlarda zemin etütleri yoktu. Deprem bölgesindeki bir il için büyük eksiklikti. Plan işi sıkıntılı bir iştir. Şahsi menfaatler bu işi elemine etmek ister. Bu işin ayaklarını kaşır, karnını kaşır. Plancı gelince biri mutlaka duyuyor, onu yakalıyor. Planlar şimdi askıda, bir ay içinde kimin itirazı varsa, tamamını alacağız. Onları değerlendireceğiz. Önce Van halkının tamamının menfaati, 1 milyon 100 bin Vanlı’nın menfaati. İtiraz süresi içinde tam doğrusunu yapamadıysak  revize edebiliriz. Ama planların yaz boz tahtası olmaması lazım. İtirazları alıyoruz şimdi. Revizyon süresi içinde ruhsatları durdurmayacağız. Yetkilerin yüzde 90’ını belediyeye devredeceğiz. Ama belediye, samimi söylüyorum, Belediye bizim kadar elemine edemez problemleri. Belediye, kendisine problem geldiğinde ‘Bakanlık yaptı!’ diyecek, paçasını kurtaracak. Bu iş devletsiz olmaz. Van’da kimsenin hatası olamaz. Yanlışı olabilir ama hatası olamaz. Yani suiistimal yapamaz. Buna izin vermeyiz. Yatırım ortamını iyileştirmektir esas olan. Vatandaş geldiğinde ruhsatı nasıl daha rahat alır, ona bakıyoruz. İnsanları bürokrasiye boğmaya gerek yok. Belediye  ruhsatları iki ay içinde vermezse biz vereceğiz. Üç ayda imar planını yapmazsa onu biz yapacağız. Kaçak inşaat devrinin bitmesi lazım.
 Van, şehirleşmenin sıkıntılarını yaşayan bir ilimiz. 550 bin merkez nüfusunun ihtiyaçlarını bir anda karşılamak kolay değil. Kim ne derse desin, Belediye ile beraber çalıştık. Çalışmak da zorundayız. Kim ayrılıkçılık yaparsa yanlış yapar. Belediyenin yapması gereken şehir içi içme suyu şebekesini biz yapıyoruz. Taa Şamran’dan su getiriyoruz. Biz olmasaydık, bunları ne belediye ne valilik yapabilirdi. Devlet olmadan olmaz, halk olmadan da olmaz. Ana eksenimiz halkın memnuniyetidir. Ufak tefek şahsi menfaatini düşünecek, ama 1 milyon 100 bin kişinin hakkını yiyecek birileri, böyle şey olmaz.  
Bunlara göz yummayın arkadaşlar. Van’da yatırımlarımız devam edecek. Burada toplamda deprem sebebiyle 17 bin konut bitme aşamasına geldi, toplamda 24 bin 500 konut rakamına ulaşacak. Bu çok ciddi bir rakam. Köylerde çok büyük mesafe alamadık. Bu sene için 44 bin liralık destek veriyoruz. Şehir içinde okullar, çok büyük bir eğitim araştırma hastanesi yaptık ama yeterli değil. Van’ın bir cazibe merkezi olması için çalışıyoruz. İran da gelecek buraya, Van’daki ürünleri İran da alacak. Van’a geldiğinde, beş yıldızlı otellerde kalabilsin, rahat yolları olsun, Van denizinden faydalanabilsin.”
GENİŞ KADRO İLE KATILDI
Bakan Bayraktar’ın programına kalabalık bir siyasi ve bürokrat kadrosu iştirak etti. İşte Van programına katılan isimlerden bazıları:
Tamer İnan (Harita ve Kıyı Daire Başkanı), Mehmet Ali Kahraman (Mekansal Planlama Genel Müdürü), Kayhan Türkmenoğlu (23. Dönem Milletvekili), Mustafa Bilici (Milletvekili), Gülşen Orhan (Milletvekili), Münir Karaloğlu (Vali), Burhan Kayatürk (Milletvekili), Fatih Çiftçi (Milletvekili), Atay  Uslu (Vali Yrd), Mehmet Yüzer (Vali Yard), Ümit Yurdakul (İl Emniyet Müdürü), Sadık Soylu (Bakan Danışmanı), Erdem Sümen (Bakan Danışmanı), Seyfullah Arslantürk (Bakan Danışmanı), Abdullah Aras (AK Parti İl Başkanı), Alparslan Altekin (Bakanlık Özel Kalem Müdürü)
Bayraktar: Van’a büyük adımlar attıracağız
“Yaklaşık 5 katrilyon para Van’a gidiyor depremden bu yana. Bunun 4 katrilyon lirası harcandı. İmar planları Van’ın hakikaten dünya ölçeğinde hakettiği yeri almasını istiyoruz. Avustralya’da Canbera diye bir şehir var. Kore’yi düşünün, Seul’e komşu bir şehir yaptı, dünyanın turisti geliyor.
Van’da da çok şeyler yapmamız lazım. Depreme dayanıklı binalar şart. Deprem Türkiye’nin bir gerçeği... Biz büyük bir fay hattı üzerindeyiz. Bu deprem hattının üzerindeki zenginlikleri değerlendirmeliyiz. Depremlerin çok daha az zarar vermesini sağlayacak tedbirlerin tamamını almalıyız. Ülkemiz gelişiyor... Van 29 Büyükşehir’den biri. Van’a gelecek gelirler de artacak. Van’ın 13 ilçesi var, köyleri ile beraber bir bütün halinde kalkındıracağız. Evler gayet güzel yapılıyor şu anda Van’da... Eksik gediklerimiz var, bunları beraber kardeşçe bütünlük içinde halledeceğiz. Eğer ahenk içinde olursak çok daha fazla akışkanlık sağlar ve yatırım iklimini güzelleştiririz. Burası 6. derece teşvik bölgesi. Burada imar planlarını bitirip, sanayi bölgelerini bitirip yatırımcıyı da buraya yatırım yapmaya yönlendireceğiz. Devlet gözüyle, teknik eleman gözüyle, umumun menfaatine olan gözle, Van’ın depremsellik özelliğini de dikkate alan bir bakış açısıyla Van’a büyük adımlar attıracağız.  Köylerde, 6 bin yeni konut inşaatına başlayacağız. Köylerde yapılan konutlar için demiri, çimento, kireç vesaire hep Van’dan alınacak. Bu mübarek Cuma günü, birlik, dirlik ve kardeşliğimizle problemlerin üstesinden geleceğimizi duyuruyoruz Allah’ın izniyle.”

Van’da, 17 bin konut
bitme aşamasına geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ tarafından yaptırılan afet konutlarının ve Evini Yapar Yardım (EYY)  kapsamında yaptırılan konutların açılış töreni için gittiği Van yolunda, yazarımız Serdar Arseven’e çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. AK Parti iktidarı ile geçen yıllardaki en büyük dönüşümün zihinlerde gerçekleştiğini belirten Erdoğan Bayraktar, “Van’da yatırımlarımız devam edecek. Burada toplamda deprem sebebiyle 17 bin konut bitme aşamasına geldi, toplamda 24 bin 500 konut rakamına ulaşacak. Van depreminden bu yana 5 katrilyon oluyor yatırım. Ne yaptıysak halkımızla birlikte yaptık” diye konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23