• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uskumru dolması tarifi nasıl yapılır? Uskumru nasıl temizlenir? Hem lezzetli hem doyurucu, damak çatlatacak!

Yeniakit Publisher
2023-01-02 21:43:00 - 2023-01-02 21:46:27
Uskumru dolması tarifi nasıl yapılır? Uskumru nasıl temizlenir? Hem lezzetli hem doyurucu, damak çatlatacak!

Klasik yemeklerden sıkılanlara bugün güzel bir tarifimiz var. En sağlıklı sebzeler arasında yer almasına rağmen temizlemesi en zor balıklardan biri olan uskumrunun dolması, zor olduğu kadar damak çatlatan lezzetiyle herkesi kendisine hayran bırakıyor. İnanılmaz bir lezzet: Menülerinin vazgeçilmezi! Kemiğini kırmadan içinden çıkarabilmek için düzgün yöntemi kullanmak gerektiğinden herkesin yapmaya cesaret edemediği uskumru dolmasının tarifini ve temizlenişini haberimizde derledik. İşte uskumru dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları...

USKUMRU DOLMASI TARİFİ | İğ şeklinde vücudu, gümüşi, mavi ve yeşil rengi ve sert kemiğiyle denizlerin en sevilen balıklarından olan uskumrunun dolması da en lezzetli tarifler arasında yer alıyor. Yapımı zahmetli olsa da yemesi de bir o kadar keyifli olan ve bir kez deneyenlerin vazgeçemediği uskumru dolması tarifini biz de haberimizde derledik. İşte Uskumru dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları...

USKUMRU NASIL TEMİZLENİR?

Uskumruların içinin tamamen boşaltılıp doldurulmaya hazır hale getirilmesi gerekir. Dondurulmuş uskumru ile bu tekniğin başarılması pek mümkün olmaz. Bununla beraber balıklar çok taze ise en az sekiz saat bekleterek etlerinin gevşemesi temin edilir. Kuyruk tarafı sıkılan ve içindeki kılçığı dikkatlice kırılan uskumru kuyruğundan kafasına doğru balığı parçalamadan ve derisine hiç zarar vermeden yavaş yavaş parmak uçları ile veya iki elle birlikte ovalanıp çimdiklenip yumuşatılır. Balığın kafasının hemen altından, boğazından kesip parmaklar buraya konulup kırılan kılçık tutup çıkartılır. Bu şekilde yumuşamış olan etin bir kısmı kuyruktan başlayıp yukarıya doğru çıkar. Sakatat kısmı atılıp kılçık üstündeki eti sıyrılarak alınır. Diğer bir usulde balığın boğazından ucu çengelli bir şiş sokularak kuyruğuna kadar uzatılıp geri çekilir. Sonra balık iki avucun arasına alınıp, masaj yapılır tarzda ovuşturularak etleri gevşetilir. Başı aşağı tutulup ovuşturulurken balığın fazlalıkları ağzından akıtılır ve kılçığı kırılır. Şiş tekrar sokulup dışarı çekerek balığın içini boşaltılır ve sadece tulum kalır. Boşalan etlerin arasındaki kılçıkları temizlenir.

Uskumru Dolma için

Malzemeler
Malzemeler

4 orta boy uskumru
2 soğan
200 gr pirinç
50 gr çam fıstığı
50 gr kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
1 çeyrek demet maydanoz
1 çeyrek demet dereotu
Tuz
Tarçın
Kızartmak için

Ayçiçeği yağı
Uskumru Dolma

Nasıl Yapılır?

Uskumrunun karnını yarmadan, solungaçlarını temizleyin. Kuyruk kısmından orta kemiğini kırın. Balığı parmak uçlarınızla ovarak kemiği etten ayırın.
Kemiği üstten tutup çıkarın. Üzerinde kalan etleri temizleyin. Tüm uskumruları aynı şekilde hazırlayıp yıkayın.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp çam fıstıklarını kavurun. Kıyılmış soğan ve uskumru etlerini ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci ilave edin.
İyice karıştırıp tarçın, yenibahar, karabiber, kuş üzümü ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin. Kıyılmış dereotu ile maydanozu ilave edin.
Harcı uskumruların içine doldurun. Önce una, ardından çırpılmış yumurta sarısına, en son galeta ununa bulayıp çok kızgın olmayan ayçiçeği yağı ile bir tavada 6-7 dakika kızartın. Sıcak servis yapın.

USKUMRU DOLMASI PÜF NOKTALARI

Balığı mevsiminde yapmak ve yanında salata ile sunmak, yemeğinizin lezzetine lezzet katacaktır. Uskumrunun karnını yarmadan, solungaçlarını temizleyin.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23