• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Umutları yeniden yeşerdi

Yeniakit Publisher
2015-02-01 09:06:00 - 2015-01-31 21:54:19
Umutları yeniden yeşerdi

“Başörtüsü yasağı” sebebiyle 28 Şubat sürecinde uzaklaştırıldığı okuluna afla geri dönüp, eğitimini tamamlayan Sevim Yıkılmaz, atamalarda “40 yaş” sınırının kaldırılmasıyla kadrolu öğretmen olma hakkı kazanmanın sevincini yaşıyor.

KONYA - “Başörtüsü yasağı” yüzünden 28 Şubat sürecinde uzaklaştırıldığı okuluna afla geri dönüp eğitimini tamamlayan 40 yaşındaki Sevim Yıkılmaz, atamalarda “40 yaş” sınırının kaldırılmasıyla kadrolu öğretmen olma hakkı kazanmanın sevincini yaşıyor.

Üniversite okurken başörtülü olduğu için fakültenin bahçesine dahi alınmayan, yaptığı hukuki mücadeleden sonuç elde edemeyen Yıkılmaz’ın umutları, yeni düzenleme ile yeşerdi. Yıkılmaz, şimdi başvurusunu yapıp atanacağı günü bekliyor.

Yıkılmaz, eğitim hakkı için sürdürdükleri mücadele sırasında çevrelerinden de yeteri kadar destek görmediklerine işaret ederek, şöyle konuştu: “O dönem, başörtüsüyle uğraşanların makamlarında hızla yükseldiği bir dönemdi. Arkadaşlarımızdan, hocalarımızdan bize selam vermeyenler oldu, görmezden geldiler. Yanımızda görünmekten korktular. Aslında bana o zaman yardım etmeyenlere kızamıyorum. Çünkü bize destek olanlar da çok sıkıntı yaşıyordu. Onlar hakkında da soruşturmalar açıldı. Türkiye için, herkes için çok zor bir süreçti.”

Yıkılmaz, tüm zorluklara rağmen sadece kendileri için değil, tüm Türkiye için bir mücadele verdiklerine dikkati çekti.

Hükümetin çıkardığı af üzerine 2011’de üniversiteye dönerek, okulunu bitirme imkanı yakaladığını anlatan Yıkılmaz, şöyle konuştu: “Üniversite affı çıktığında Yozgat’ta yaşıyorduk. Ben Selçuk Üniversitesi Rehbelik ve Psikolojik Danışma Bölümü 3. sınıfında başörtüsü sebebiyle uzaklaştırılmıştım. Eşim, ‘Konya’ya taşınalım, eğitimini tamamla’ dedi. Konya’ya geldik, eğitimimi tamamladım. KPSS’ye girdim ve öğretmenlik için başvuru yaptım. 2014 Eylül ayında 40 yaş sınırına takıldığım için atamam yapılmadı. Şimdi şubattaki atamalar için başvuru yapacağım. Çok heyecanlıyım. Umutlarım yeniden yeşerdi. Geçen seneki KPSS puanımla başvuru yapacağım. İnşallah atamam yapılır, heyecanla o günü bekliyorum.”         
 
BU HAL ÇOK KIYMETLİ

“Başörtüsü yasağı” yüzünden öğretmenlik mesleği elinden alınan Sultan Kara diyor ki, “Benim için kararın bir hükmü yok, ancak bu hak ben kazanmışım kadar kıymetli.”

ANKARA - “Başörtüsü yasağı” yüzünden öğretmenlik mesleği elinden alınan Sultan Kara, yıllar sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 28 Şubat mağduru öğretmenlerin göreve geri dönmesine kendi ad ına sevinemedi. “Başörtüsü yasağı” yüzünden 28 Şubat sürecinde mağdur edilen ve öğretmenlik görevinden alınan Kara, o dönem yaşadıklarını anlattı.
28 Şubat 1997’de Ankara’da Ulubey İlköğretim Okulu’nda görevli olduğunu anlatan Kara, Kılık Kıyafet Yönetmeliği gerekçe gösterilerek öğretmenlerin çok ciddi soruşturmalar geçirdiğini ifade etti.

Kara, “İfade alma uygulamaları skandallarla doluydu. Bizi odalara hapsettiler, 7’şer müfettişle ifadelerimiz alındı” diyerek, bir sürü hukuksuz uygulamanın ardından, severek yaptığı öğretmenlik mesleğinden ihraç edildiğini söyledi.

Son iş gününde hiçbir şey yokmuş gibi davrandığını, öğrencilerine ödevlerini verip, öperek evlerine uğurladığını anlatan Kara, ertesi gün erkenden gelerek eşyalarını toplayıp kimseye de veda etmeden okuldan ayrıldığını söyledi.

O dönemde ciddi mağduriyetler yaşayanların olduğunu vurgulayan Kara, “Çalışma koşulları ellerinden alındı, sosyal güvenlikle ilgili hak mağduriyetleri oluştu. İntihar edenler, boşananlar oldu. Yıllarca psikolojik tedavi görenler oldu” dedi.

28 Şubat mağduru öğretmenlerin göreve geri dönmesiyle ilgili düzenlemenin ardından MEB tarafından onurla davet edildiklerini anlatan Kara, başından geçen trajikomik o günü şöyle anlattı:
“Bize has bir uygulamayla, evimizin, yaşadığımız yerin çevresinde bulunduğu okulların listeleri çıkartılmış ve bizim önümüze bu listedeki okullardan herhangi birini tercih edebileceğimiz gibi bir güzellik yapıldı. Bundan yararlanarak dönen çok oldu. Benim gibi emekliliği hak etmiş ve emekli olanlarla ilgili bir araştırma yapılmadığı için de davet edildik. Ben, verilen listeden okul beğenmek yerine beyaz bir kağıt isteyerek atanmamın iptalini kendi ellerimle istedim bu sefer. Çünkü artık devlet huzurunda işçi emeklisiydim.”
Kara, “Bunun hiçbir önemi yok benim için. Bundan faydalananların kavuşmuş olduğu haklar, aynen benim kazanmış olduğum kadar kıymetli” dedi.     

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23