• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TÜSİAD'dan paralel açıklama

Yeniakit Publisher
2014-01-15 15:48:48 - 2014-01-15 16:52:21
TÜSİAD'dan paralel açıklama

17 Aralık darbe girişiminin mimarı HSYK'nın yapısını dünya standartlarına çıkaracak olan Meclis çalışmasına TÜSİAD'dan eleştiri geldi. Adalet Bakanı'nın yetkilerinin sembolik düzeye indirilmesini isteyen TÜSİAD Başkanı Yılmaz, paralel yapıya adeta toz kondurmadı. Yılmaz, hükümetin icraatını 'polis devleti'ne benzetti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaşma sürecinde olan Hakimler ve Savcılar Kurulu düzenlemesiyle ilgili şaşırtan açıklamalar yaptı. Yargı ve emniyetteki 'paralel yapı'ya adeta toz kondurmayan açıklamalar yapan Muharrem Yılmaz, Adalet Bakanı'nın HSYK'daki yetkilerinin de sembolik düzeye indirilmesini talep etti. Fransa, ABD gibi ülkelerde HSYK Başkanları'nın Adalet Bakanlarından oluştuğunu görmezden gelen Yılmaz, 'Önerilerimiz; Adalet Bakanının ve özellikle bakanlık müsteşarının HSYK üyeliğinin Anayasal düzenlemeden çıkarılması, Adalet Bakanının kalması durumunda, HSYK içindeki yetkilerinin sembolik düzeye indirilmesi, HSYK üyelerinin ağırlıklı olarak yargı mensupları tarafından seçilen yargı mensuplarından oluşması, yürütmenin HSYK üyesi seçiminde rolünün olmaması, yasamanın ise yargı mensubu olmayan belirli sayıda üyeyi, toplamın yüzde 50'sini aşmamak kaydıyla, nitelikli çoğunlukla seçmesi, mesleğe kabulün ön aşaması olan adaylığa kabul aşamasında Adalet Bakanlığının rolüne son verilmesi, yetkinin HSYK'ya verilmesi.' dedi.

POLİS DEVLETİ YAKIŞTIRMASI

'Paralel devlet'e eleştiri getirmekten kaçınan Yılmaz, 'Son günlerde sıklıkla duyduğumuz bir kavram olan 'paralel devlet' ibaresini ve etrafındaki tartışmaları kaygıyla izliyoruz. Paralel yapıların konuşulduğu, devletin temel kurumlarının sorgulandığı bir duruma düşmüş olmaktan da büyük bir üzüntü duyuyoruz, kabullenemiyoruz, benimsemiyoruz' dedi. Yılmaz, 'Hukuk devleti, insan haklarına dayanan, insan haklarını koruyan, güçlendiren ve en önemlisi kendisi de koyduğu kurallarla bağlı olan devlettir. Kendi kuralına uymayan devlete ise hukuk devleti dememiz mümkün değil, bu yapıya kanun devleti de denemez. Literatür böyle bir yapıya ancak 'polis devleti' tanımı yapmaktadır.' diye konuştu.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23