• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’ye para akacak

Yeniakit Publisher
2014-05-01 09:57:00 - 2014-05-01 09:56:56
Türkiye’ye para akacak

SETA Ekonomi Direktörü Karagöl, Kuzey Irak petrolü gelirinin bir Türk bankasında toplanacak olmasının finansal ve enerji üssü olma açısından Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Uzman Ali Semin ise, “Burada ABD’nin tutumu etkili olacak” dedi.

Uzmanlar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’nin, 2 Mayıs’ta (yarın) satışına başlanacağını açıkladığı Ceyhan’da depolanan petrolün gelirinin Türk bankasına yatırılmasının, ABD’nin muhalefetine rağmen Irak’taki seçimlerin ardından mümkün olabileceğini belirtiyor.

IKBY Başbakanı Barzani, pazar günü 1 Ocak’tan beri Ceyhan’da depolanarak 1.5 milyon varili bulan petrolün 2 Mayıs’tan itibaren merkezi hükümetin onayı daha fazla beklenmeden satılacağını açıkladı. Barzani’nin, “Petrol parası, Türkiye’deki bir bankaya yatırılacak” sözleri, Türk bankalarını yeniden gündeme taşıdı.

PARA TÜRKİYE’DE KALACAK

SETA Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, “Neçirvan Barzani’nin açıklaması iddialı ama, artık bir şekilde Ceyhan’da 1.5 milyona varan petrolün de satılması gerekiyor. Bir süredir IKBY, merkezi bütçeden payını alamıyor, memur maaşlarını ödeyemiyor. Ekonomik sıkıntısı da arttı” dedi.

Kasım 2013’te yapılan Türkiye-Kuzey Irak petrol anlaşmasından beri IKBY’nin, Irak Başbakanı Nuri Maliki ve ABD’nin itirazına rağmen petrol satışından elde edilecek gelirin Türk bankasına yatırılmasını istediğini hatırlatan Karagöl, “Durum sanki oraya doğru gidiyor. Bence petrol gelirinin Türk bankasına yatırılması mümkün olacak” ifadesini kullandı.

Karagöl, IKBY’nin 2020 itibariyle toplam 100 milyar dolar olması beklenen doğalgaz ve petrol gelirinin Halk Bankası ya da başka bir Türk bankasında toplanacak olmasının finansal açıdan hem de Türkiye’nin enerji üssü olması açısından önemli olduğunu söyledi.

ABD ÖNEMLİ

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Irak uzmanı Ali Semin de Barzani’nin 2 Mayıs’ta petrolün satılacağını açıklamasının ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

9 MİLYON DOLARIN, 3 MİLYON DOLARI TÜRKİYE’NİN

Kuzey Irak’tan Türkiye’ye pompalanan ve şu anda Türkiye tarafında 1.5 milyon varil depolanan ve 2,5 milyon varile çıkması için çalışmaları artırılan petrolden her halûkârda Ankara faydalanacak. Birçok engellemelere rağmen içinde ileride doğalgaz sevkiyatının da devreye alınacağını bildirdiği Kuzey Irak yönetimiyle yapılan anlaşmalara göre, ilk etapta IKBY’nin petrol satışından elde edeceği 9 milyon doların 3 milyon dolarını Türkiye’ye bırakması gerekiyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23