• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'ye ilk 9 ayda dolar yağdırdı! Talep patlaması yaşanıyor... Onlarca ülke istiyor

Yeniakit Publisher
2022-10-24 08:16:00 -
Türkiye'ye ilk 9 ayda dolar yağdırdı! Talep patlaması yaşanıyor... Onlarca ülke istiyor

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı Fuat Tosyalı, demir-çelik sektöründe Türkiye için altın bir dönem olacağını söyledi.

Bu yılın ocak-eylül döneminde 188 milyar dolara ulaşan Türkiye ihracatının 28 milyar doları aşkın kısmını demir-çelik sektörü üstlendi. Dünyanın içinde bulunduğu sıkıntılardan dolayı küresel talebin azalmaya başladığını söyleyen Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye için yeni risklerle birlikte, yeni fırsatların da doğabileceğini söyledi.

“Avrupa, sert bir kış dönemi geçirecek. Enerji yoğun sektörlerde Türkiye güvenilir tedarikçi olarak öne çıkıyor” diyen Tosyalı, “Özellikle demir-çelik sektörlerimizde ciddi bir talep artışı bekliyoruz. Enerji krizi nedeniyle Avrupa yeşil dönüşüm konusunda zorluklar yaşıyor. Ancak önümüzde ‘Yeşil Mutabakat’ gibi iddialı bir hedef bulunuyor. Dünyanın üretimde belirlediği değişim süreçlerine uyum sağlamak için adımlarımızı önceden atmaya başladık. Meyvelerini de ilerleyen dönemde almak istiyoruz. 2023 ve sonrasında ortaya çıkacak riskleri doğru yönetip muhtemel fırsatları en iyi şekilde değerlendirmemiz halinde hem sektörlerimiz hem de Türkiye ihracatı hedeflerin üzerinde bir başarıya ulaşabilir” dedi.

Başı Almanya çekiyor

Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü ile çelik sektörü eylül ayında yaklaşık 3 milyar Dolar, ilk 9 ayda ise 28 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirdi. 9 aylık dönemde Türkiye’nin toplam ihracatından demir ve demir dışı metaller yüzde 6.6’lık, çelik sektörü ise 10.1’lik pay aldı. Eylülde Türkiye geneli sektörel ihracatta en başarılı ülke 235.5 milyon dolar ile Almanya oldu.

Bu ülkeyi, 193.1 milyon dolar ile Romanya, 163.7 milyon dolar ile İsrail izledi. ADMİB’in 2022 yılı eylül ayı ihracatı ülkelere göre incelendiğinde; Romanya’nın 26 milyon ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi, 22.7 milyon dolarla İsrail ve 20.6 milyon dolarla Irak takip etti.

Katkısı 28 milyar doları aştı

Türkiye’nin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolara ulaşırken, ocak-eylül döneminde 188 milyar dolara, son 12 ayda ise 252 milyar dolara yükseldi. Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü ile çelik sektörü eylül ayında yaklaşık 3 milyar dolar, ilk 9 ayda ise 28 milyar doları aşan katkısıyla Türkiye ihracatına önemli destek sundu. 9 aylık dönemde Türkiye’nin toplam ihracatından demir ve demir dışı metaller yüzde 6.6’lık, çelik sektörü ise 10.1’lik pay almayı başardı.

Tüm dünyada hammadde tedarikindeki sıkıntıların devam ettiğini, yüksek Emtia ve enerji fiyatlarından, savaşın ekonomik yansımalarına kadar birçok sebepten dolayı arz ve talebin düştüğünü kaydeden Fuat Tosyalı, her koşulda oluşabilecek yeni fırsatları yakından izlediklerinin altını çizdi.

Demir ve demir dışı metallerin ürün çeşitliliği ve üretim kabiliyetiyle istikrarlı artışına devam ettiğini ifade eden Tosyalı, “Çelik ise tüm dünyada belli periyotlarla talepte yukarılara çıkıyor. Özellikle son 3-4 aydır küresel talep zayıfladı. Fakat bizim yaşadığımız düşüşler rakip ülkelere oranla daha makul seviyelerde” diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kriz geçirenler...

Bizdeki kriz bezirganları , demir çelik ihracatımızın gümrük tarifelerinin artmasından ve artan rekabetten etkileneceğini duyurmuşlardı. Aslında onlar içlerindeki fesatı dışarı vuruyorlar. Her şeyin kötüye gitmesini istiyorlar. Ama demek ki , bu ruh hastalarının dilediği olmuyor.

Tuğrul türkeş

Onda mi Eksi 60 milyar dolar rezervler gelcek gitse uçacak kaçacak sizin gibi hainlere bu yakışın anca olmayan şeyleri olmuş gibi göstermek siz başkasını cükü ile gerdeğe giren tiplerdenseniz ey ak itler
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23