• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide güçlü yükselişi!

Yeniakit Publisher
2024-09-11 20:40:00 -
Türkiye'nin yenilenebilir enerjide güçlü yükselişi!

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 12 Haziran itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 58’sine ulaştı.

Yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanan Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü bu dönemde 115 megavata ulaştı.

Enerjideki cari açık ve ithalata bağlı olmamız nedeniyle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasında, yerli sanayinin desteklenmesiyle ülke ekonomisi ve sanayisi için önem arz etmiştir. Ülke kaynaklarının boşa gitmeyeceği katma değerinin ülkemizde kalması elbette önemlidir.

Son yıllarda yapılan Güneş Enerji Santralları (GES) nedeniyle enerji ithalatında ciddi azalmalar söz konusudur. Özelikle doğalgaz ithalatımız da azaldı. Sektördeki son gelişmeler çerçevesinde, dünyada sayılı Güneş Paneli üreticisi olarak kalitede ve bir sorun yaşanması durumunda sorumlu sanayicilik anlayışından vazgeçmemek şartıyla uluslararası standartlarda üretim yapan ve bunu geçerli kalite belgeleri ile ispat edebilen bir sanayi oluşarak solar sektörü ülkemiz için hepimizin gurur kaynağı olmuştur.

Ülkemiz 2024 yılının 2. yarısında 50 üzerinde yeni panel üretim tesisiyle “Dünyanın panel üretimi yapan en büyük 3. ülkesi konumuna geldi.

Bu yatırımların başlamasıyla, Ağustos 2024 itibarıyla 115 bin MW kurulu gücümüzün %15 -17 kadar 18 bin MW GES kurulu gücümüz gerçekleşmiştir.  Ülkemiz sanayisinin gelişmesi, kaynaklarının boşa gitmeyeceği katma değerinin ülkemizde kalması sağlanacaktır. Kalitede ve bir sorun yaşanması durumunda sorumlu sanayicilik anlayışından vazgeçmemek şartıyla, uluslararası standartlarda üretim yapan ve bunu geçerli kalite belgeleri ile ispat edebilen bir sanayi hepimizin gurur kaynağı olacaktır.

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücündeki bu artış, ülkenin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyeli ve uluslararası yatırımcılar için önem arz etmektedir. Güneş enerjisindeki bu yükseliş, Türkiye’nin enerji sektöründe artık güçlü bir üretici olduğunun kanıtıdır.

Güneş enerji sektöründeki bu gelişmeler neticesinde, solar sanayinin gelişimi ve dikey büyümesiyle ülkemiz solar sektöründe bölgesel güç olmuştur.

Bu sonuç itibarıyla, ülkemizin enerji ihtiyacımızın karşılanması için önümüzdeki yıllarda güneş enerjisi yatırımlarına 20-25 milyar dolar yatırım yapılması beklenmektedir. Bu bizlere, güneş enerjisinin, ‘ülkemizin vazgeçilmez bir sektörü’ olduğunu göstermektedir.

Ülke olarak hedefimiz, Güneş’te 2028 yılında 35-40 GW kurulu güce ulaşarak, enerji tüketimimizin %25’ini karşılanması milli hedef olmalıdır.

Her geçen gün gelişme ivmesi artan GES (Güneş Enerji Santralı) yatırımları ve bu sektörün doğru ve ülke menfaatlerimiz doğrultusunda büyümesini sağlamak için KAMU ve Tüm STÖ’lerinin asli görevi olmalıdır.

Son yıllarda GES yatırımların önündeki sorunlarda bir şekilde çözüm bulunmuşsa hala küçük ölçekli ve bireysel yatırımlarının önünde zorluklar mevcuttur. GES yatırımlarının yerinde tüketilmesi ve öz tüketim dikkate alınarak düzenlemelerin olmasında fayda vardır.

Dönemsel çalışan ticaret ve küçük ölçekli işletmelerde mahsuplaşma çalışma dönemi olmalı.

Belediye binaları, arıtma tesisleri, aydınlatmalarda, üniversiteler ve diğer kamu, TOKİ, binalarında GES yatırımları mecbur olmalıdır.

Bireysel ve evsel GES kurulumlarındaki bürokrasinin ve izin süreçlerinde iyileştirmeler ve mahsuplaşmalar kolaylıkla yapılmalıdır.

Tarımsal sulama ve kooperatiflerde mahsuplaşma sulama dönemi olmalı. Ülkemizin can damarı olan tarım ürünlerinin üretimindeki en büyük giderin enerji maliyetinden dolayı bu konuda bakanlık özel çalışma yapmalı. Çiftçilerimize enerji giderlerinde GES yapımlarında kolaylık ve destek vererek ‘can suyu’ sağlanmalıdır.

Tatil bölgelerindeki yazlık sitelerde mahsuplaşma yıllık olmalı, kışın atıl durumda olan alanların bir nevi enerji üretim alanlarına getirilmesi düşünülmelidir.

Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalar, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki turistik otellerde, çatıları kısıtlı tüm işletmelerde tarım dışı arazilerde kurulacak GES kurulumlarına izin süreçlerinde kolaylıklar sağlanmalıdır.

Bir Türk sanayicisi ve solar sektörüne gönül vermiş biri olarak, ülkemizin tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve enerji bağımsızlığımızı elde etmemiz gerekmektedir. (Sanayi Gazetesi)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ASYA

Ülkem Hızla Bilim ve Teknolojide ilerliyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23