• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’nin İlk Milli Ödeme Sistemi TROY

Yeniakit Publisher
2016-04-29 14:43:00 - 2016-04-29 15:28:34
Türkiye’nin İlk Milli Ödeme Sistemi TROY

Ülkemizin geleceği için en az yerli otomobil, yerli uçak, yerli aşı ve yerli silah kadar önemli olan “yerli ödeme sistemi” sonunda yapıldı.

1 Nisan 2016 tarihinden itibaren kullanıma hazır hale getirilen milli kredi kartımız TROY’la ilk ödemeyi de BKM Genel Müdürü Soner Canko gerçekleştirdi.

TROY’un arkasında bankacılık birikimi, deneyimi ve teknolojisinin olduğunu belirten Canko, isminin "Türkiye’nin Ödeme Yöntemi"nin baş harflerinden oluştuğunu belirtti.

1 Nisan’dan itibaren ülkemizdeki tüm POS, ATM ve e-ticaret sitelerinden TROY logolu kartlarla finansal işlemlerin gerçekleştirilebileceğini belirten Canko, yakın zamanda TROY logolu kartların da kullanıma açılacağını söyledi.

TROY’u bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisiyle Türkiye’nin ortaya çıkardığı bir sistem olarak belirten Canko, finansal teknolojide ve güvenlikte dünya standartlarını yakalayan bir ülke olarak bunun çok önemli bir güvence olduğunu söyledi.

Webtekno'nun haberine göre, bu sistemin dünyada yerel ödeme sisteminin gelişmekte ve gelişmiş olan ülkelerde kullanıldığını belirten Canko, Kanada örneğini de vererek şunları söyledi: "Örneğin Kanada'da kartların sağ alt köşesine Interac yazıyor. Bu üllkedeki bankaların bir araya gelerek sunduğu Interac logolu kartlarla yılda 5 milyar adet işlem yapılıyor. İşlemlerin ciro büyüklüğü 211 milyar dolar. İtalya'da Bancomat logolu 36 milyon kart var ve her yıl 1,3 milyar adet işlem yapılıyor. Güney Kore'de BC Card logolu kart var. Hindistan'da Rupay logolu kart var. Hindistan'da 3 yıl içerisinde 675 milyon Adet kartın 250 milyonu RuPay logolu kart haline geldi."

Önümüzdeki 6-7 yıllık dönemde Türkiye’deki ödeme sistemini %100 nakitsiz hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Canko, bu sisteme geçtiklerinde geçmişe bakıp kendileriyle gurur duyacak bir iş yapmış olmanın mutluluğunu yaşayacaklarını söyledi.

Milli ödeme sisteminin yurt içi ve yurt dışı kullanımıyla ilgili bilgiler de veren Canko, sorulan bir soru üzerine şunları söyledi: "TROY için tüm bankalarımız katkı verdi. Bankalarımızla anlaştık. Önümüzdeki dönemde her bankanın kendi takvimi içerisinde tüm bankalardan TROY kart alabileceksiniz. Şimdilik sınırlı sayıda banka ile başlıyoruz. Bu sene 10 banka ile başlıyoruz. Kart veren sayısı 29. Gelecek yıl hepsine ulaşmış olacağız. Her banka kendi marka, pazarlama, kampanya ve promosyon stratejisi içinde TROY'a özel çalışmalar yapacak.Kimi banka öğrencilere, kimisi emeklilere, kimisi çiftçilere, kimisi gençlere yönelik çalışacak. Biz bankalara bu hizmeti sunuyoruz, TROY'la birlikte son kullanıcıya gidece kavantajlara bankalar karar verecek.

TROY şu haliyle sadece yurt içinde kullanılabilecek. Ama uluslararası dolaşımıyla ilgili yine her banka istediği uluslararası networkle anlaşma yapmak suretiyle, kartların arkasına o networklerin adını dizip kendi ululararası kabul networklerini oluşturabilecekler. Daha önce örnek verdiğim diğer ülkelerde de durum bu şekilde. Türkiye'de yapılan tüm kartlı ödemelerin yüzde 98,5'i Türkiye içerisinde yapılan ödemeler."

8 kişilik çekirdek bir ekiple TROY’u hayata geçirdiklerini söyleyen Canko, şu an kullanılan kartların son kullanım tarihi gelmeden TROY’a geçişin tasarruf bilinciyle örtüşmeyeceğini, dolayısıyla bankalarda şimdilik böyle bir yapılanmanın oluşmadığını belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23