• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’nin büyümesi üretim ve ihracatla

Yeniakit Publisher
2013-10-10 21:11:11 - 2013-10-11 11:44:41
Türkiye’nin büyümesi üretim ve ihracatla

Türkiye’nin mutlaka üretim ve ihracat ile büyümesi gerektiğini ve son hazırlanan OVP’de bunun altının çizildiğini belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz; ülkemizin son 10 yılda çok önemli mesafe kat ettiğini; milli gelirin 3,5 kat, ihracatın 4 kattan fazla arttığını söyledi.

ANKARA- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin mutlaka üretim ve ihracatla büyümesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti Bakanlıktaki makamında kabul etti. Kabulde konuşan Yılmaz, TİM heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.              
Türkiye’nin son 10 yılda çok önemli mesafe kat ettiğini ifade eden Yılmaz, söz konusu dönemde milli gelirin 3,5 kat, ihracatın 4 kattan fazla arttığını söyledi. Büyümenin kendisi kadar niteliğinin de çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, “Türkiye’nin mutlaka üretim ve ihracat ile büyümesi gerekiyor. Son hazırladığımız OVP’de de biz bunun altını çizdik. Geçen yıl itibarıyla ihracatımız 152,5 milyar dolar olmuştu. Bu yıl 153,5 milyar dolar olarak tahmin ettik ama ben inanıyorum ki ihracatçılarımız bunu da aşacak bir performans göstereceklerdir” diye konuştu.
“PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ
KRİZ RİSKİNİ AZALTTI”             
Türkiye’nin pazar çeşitlendirmesine yönelerek küresel krizin risklerini azalttığını anlatan Yılmaz, ihracatçıların yeni pazarlar oluşturma çabalarının ekonomiyi olumlu etkilediğini kaydetti.              
Sanayi ürünlerinin kompozisyonuna bakıldığı zaman orta teknolojili ürünlere doğru bir geçişin söz konusu olduğunu dile getiren Yılmaz, katma değeri yüksek ürünler ihraç edilmesinin önemine işaret etti.
“2023 İHRACAT HEDEFİNDEN
UZAKLAŞAMAYIZ”
TİM’in 2023’te 500 milyar dolar mal ihracatını hedefleyen bir strateji çalışması bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, “Bu hedeften uzaklaşmamız mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.              
Dönemsel bazı gelişmelerin Türkiye’yi uzun vadeli hedeflerden uzaklaştırmaması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, 2023 hedeflerinin gerçekleştirileceğine yürekten inandığını söyledi.              
Küresel ortamda yaşanan sürece rağmen, Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü belirten Yılmaz, istihdam artışının da süreceğini ifade etti.              
Tasarruf oranlarının önemine işaret eden Yılmaz, yüzde 12,6 seviyelerinde bulunan tasarruf oranlarının 2016 yılı sonunda yüzde 16 seviyelerine yükseltmeyi hedeflediklerini hatırlattı. 
“GELECEK YIL BÜYÜME
DAHA NİTELİKLİ OLACAK”
Kredi hacmindeki gelişmelere de değinen Yılmaz, “Bu yıl geçen yıldan farklı olarak kredilerin kompozisyonuna çok önem veriyoruz. Üretime, ihracata, KOBİ’lere dönük krediler mutlaka artmalı. Bu yönde bir takım adımlar atıldı” dedi.              
Gelirden bağımsız olan israf denilebilecek harcamaların belli bir disiplin içinde olması gerektiğine işaret eden Yılmaz, “Bütün bunlara baktığımızda gelecek yıl yüzde 4 büyüme öngörmüştük. Bunun yüzde 2,5’inin tüketimden gelmesini, yüzde 0,8’inin net ihracatla oluşmasını öngörüyoruz. Dolayısıyla büyümemiz gelecek yıl çok daha nitelikli olacak” diye konuştu.              
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de özellikle ihracatın dünyadaki payı, yeni gelişmeler ve Türkiye’nin izlemesi gereken politikalar konusunda görüşlerini aktarmak istediklerini dile getirdi. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23