• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'den dev yatırım: Geleceğin teknolojisine Arz Portföy’den yatırım için hakaret eden şirketler 500'e ulaştı

Yeniakit Publisher
2024-09-16 00:46:00 - 2024-09-17 02:32:37
Türkiye'den dev yatırım: Geleceğin teknolojisine Arz Portföy’den yatırım için hakaret eden şirketler 500'e ulaştı

Dünyanın geleceği artık yapay zekâ (ai) teknolojisinde! Türkiye'den dev adımlar peş peşe geliyor. Türki­ye’de 2017’de sadece 10 yapay zekâ girişimi varken, şimdiler­de bu rakam 500’e ulaşırken yarının dünyası, yapay zekâdan oluşacak.

Dünyanın geleceği artık yapay zekâ (ai) tekno­lojisinde. Sanayinin her kolundan hizmet sektörü­ne, sağlıktan medya alanına kadar hemen hemen her sek­tör, geleceğini yapay zekâda arıyor. Her ne kadar geleceğe göre şimdilik emekleme döne­minde olsa da yarının dünyası, yapay zekâdan oluşacak.

Son birkaç yıl içinde hayatımız­da daha fazla yer edinen ya­pay zekâyla ilgili veriler olduk­ça ilginç. 2030 yılında yapay zekânın 15,7 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı belirtili­yor. Buna 3 trilyon dolarlık bir blok zincir ekonomik büyüklü­ğü, 500 milyar dolarlık bir nes­nelerin interneti teknolojileri büyüklüğü ve diğer dönüştürü­cü teknolojilerini de eklediği­mizde büyüklük 20 trilyon do­lara varıyor.

Şu anda dünyanın 135 trilyon dolarlık büyüklüğü olduğunu düşündüğümüzde, bu gücün hiç de yadsınamaya­cak büyüklükte olduğu apaçık ortada. Yapay zekânın korku­tan tarafları da yok değil. Hol­lywood filmlerinin yıllar önce sahnelediği yok oluş hikâyeleri bizleri korkutsa da, gerçek is­tihdamda kendini gösterecek. 100 milyona yakın kişinin işi­ni kaybedeceği ifade ediliyor. Artık dev şirketler, geleceğin teknolojisine büyük büyük ya­tırımlarla, bu süreci yönetmek istiyor.

Yapay Zekâ Bakanlığı kuruldu

Microsoft’tan tutun Tes­la’ya kadar hemen hemen her sektör bu alana milyar dolar­lık yatırımlar yapıyor. Ülkeler de bu yatırım fırtınasının içe­risinde. Örneğin Suudi Ara­bistan, Vizyon 2030 programı­nın gerçekleşmesinde yapay zekâya önemli bir yer ayırmış durumda. Suudi Arabistan’ın 900 milyar dolardan fazla var­lığı olan Kamu Yatırım Fo­nu (PIF) son haftalarda Sili­kon Vadisi’nin önde gelen giri­şim sermayesi şirketlerinden Andreessen Horowitz ve baş­ka potansiyel yatırımcılar ile ortaklık bunlardan biri.

Suu­di Hükümeti’nin yapay zekâ­ya ayırdığı bütçe 40 milyar do­lar. Birleşik Arap Emirlikleri de bu konuda en hızlısı. 2017 yılında yapay zekâ bakanı ata­yan ilk ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) şimdi­lik 1.000’den fazla yapay zekâ odaklı şirket faaliyet gösteri­yor. ABD, İngiltere, Çin, Ja­ponya, Güney Kore gibi tek­noloji devlerini barındıran ülkelerdeki şirketlerin başlat­tığı bu yarışta, Fransa’da ge­ride kalmak istemiyor.

Fran­sa, Mistral AI ve H gibi yüksek profilli şirketlerin büyük mik­tarda fon almasıyla kendisini Avrupa’nın önde gelen yapay zekâ merkezi olarak konum­landırmaya çalışıyor. Fransız üretken yapay zekâ şirketle­ri bugüne kadar 2,3 milyar do­lar yatırım toplarken bu rakam Avrupa ülkeleri arasında en yüksek noktayı işaret ediyor. Ayrıca, Paris’te 1000 start-up’a ev sahipliği yapabilen dünya­nın en büyük teknoloji kampü­sü (Station F) bulunuyor.

Gelelim Türkiye’ye… Türki­ye’de 2017’de sadece 10 yapay zekâ girişimi varken, şimdiler­de bu rakam 500’e ulaşmış du­rumda. Çoğu Batılı ülkelerde­ki şirketlerden yatırım alıyor. Ancak Koç Holding, Sabancı Grubu gibi ekonomiyi yöneten devler de bu alanda önemli gi­rişimler kuruyor veya destek­liyor.

Türk devlerinin yanı sıra yatırım şirketleri ve fonları da bu alanda kendini gösterme­ye başladı. Örneğin 2015 yılın­da kurulan kısa adı Arz Port­föy olan Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi, akıllı teknolojilere odaklanan Orbina Yazılım’a ortak olma kararı aldı. 2015 yı­lında kurulan varlık yönetimi şirketi Arz Portföy, 2022 yılı itibariyle 6 gayrimenkul yatı­rım fonu ve 8 girişim serma­yesi yatırım fonu olmak üzere toplamda 14 yatırım fonunun kurucusu ve yöneticiliğini ya­pıyor.

Orbina devlerle çalışıyor

2023 yılı Ekim ayı itibari ile fonlar aracılığıyla yönetilen toplam varlıkların hacmi yak­laşık 8 milyar TL seviyesine ulaştı. Arz’ın hisse alarak or­tak olduğu Orbina Yazılım ise 2022 yılında kuruldu. Yapay zekâ destekli görsel ve metin üretimi, sosyal ağlar özelin­de içerik üretimi, şablonlar ve chatbot hizmeti sunan Orbi­na’nın 2 binden fazla müşterisi var. Orbina, DenizBank, Mic­rosoft, Huawei, Allianz gibi devlerle çalışıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

4.MURAT

İktidar sahiplerine yağ çekmeyin ! Hürkuş uçağının motoru F4 motoru daha onu bile dosdoğru yapamamışsın America vermezse ne ile uçacak? Yapay zeka adımı atıyormuş,Senin emeklin 12.500 maaş alıyor bu para ile nasıl geçinsin? Mikrofonu eline alınca atıp tutuyorsun ! Enflasyonu kağıt üzerinde düşürmek basit, ama hayatın gerçekleri daha başka!Müslümana yalan konuşmak yakışmıyor Reis bey.Hoş kimse artık sana inanmıyor, tevbe et! 21 yılın sonunda çok berbat kaybedeceksin, biz dostuz.

Hayro

İnşallah insanlığı : Avukat , doktor , muhasebeçi , gümrükçü, iştakipçisi eşkiyalarından kurtuluruz….!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23