• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'de büyük ses getirecek tarihi dev keşif! 2 bin 350 yıldır hiç bozulmadı: Dünyanın en önemli arkeolojik kazılarından

Yeniakit Publisher
2023-01-03 19:57:00 - 2023-01-03 20:10:25
Türkiye'de büyük ses getirecek tarihi dev keşif! 2 bin 350 yıldır hiç bozulmadı: Dünyanın en önemli arkeolojik kazılarından

Türkiye arkeolojik kazı listesine bir yenisi eklendi. Geçmiş dönemlerdeki uygarlıklara ev sahipliği yapan Türkiye, birçok arkeolojik kazı sonrası önemli keşiflere sahne oluyor. En son bulunan arkeolojik kazılar: Türkiye'de büyük ses getirecek keşif hakkında konuşan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Erön, 'Batı Anadolu coğrafyasında bu kadar sağlam nitelikte anıt mezar çok zor buluyoruz. Arkeoloji dünyası için çok önemli. Batı Anadolu'da sadece birkaç örnekte karşımıza çıkıyor. Bu açıdan büyük ses getirir bu çalışma.' dedi. İşte en önemli arkeolojik buluntular ve haberin detayları...

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Türkiye'nin Ege Bölgesine Helenistik döneme ait bir keşfe imza atıldı. Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yürütülen yüzey araştırmalarında 2 bin 350 yıllık üst düzey bir yöneticinin mezarının bulunduğu sanılan tümülüs ortaya çıkartıldı. Konu hakkında açıklamada bulunan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Erön, 23 metre çapında ve dairesel bir alan içerisinde yer alan anıt mezarın ilk günkü halini koruduğunu belirttti.

TÜRKİYE'DE BÜYÜK SES GETİRECEK KEŞİF

İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Erön, yüzey araştırmasının yapıldığı Kuştur mevkisinde gazetecilere açıklama yaptı.

Erön, 1950'li yıllardan bu yana varlığı bilinen fakat zamanla üstü kapanan tümülüsün yerini saptadıklarını ve ortaya çıkardıklarını söyledi.

Tümülüsün 23 metre çapında dairesel bir alan içerisinde neredeyse ilk günkü halini koruduğunu belirten Erön, şunları kaydetti:

"Batı Anadolu coğrafyasında bu kadar sağlam nitelikte anıt mezar çok zor buluyoruz. Arkeoloji dünyası için çok önemli. Çünkü o dönemle ilgili bu tip anıt mezar pek yok. Helenistik dönem yani M.Ö 300-350 arasında bu kadar sağlam tümülüs anıt mezar mimarisi, Batı Anadolu'da sadece birkaç örnekte karşımıza çıkıyor. Bu açıdan büyük ses getirir bu çalışma. Duvar işçiliğinin çok kaliteli olduğunu zaten bize kanıtlıyor."

Doç. Dr. Erön, o dönem İyonya Medeniyeti içindeki Pygela yerleşim birimi olan bölgenin Efes'e yakın bir konumda bulunması nedeniyle bu kentten de yerleşim aldığına işaret etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tuncer ise tümülüsün yapımındaki işçiliğin ve yapım tekniğinin, yapının yüksek nitelikte olduğunu gösterdiğini belirtti.

"DÖNEMİN EN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNDEN BİRİ OLABİLİR"

Bölgede bilimsel kazı başlatılması için girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Tuncer, şöyle konuştu:

"Kuşadası'nda kültür turizmini yeni yapılarla güçlendirmek, turizme armağan edecek yapıları ortaya çıkarmak adına önemli bir keşif olduğunu düşünüyorum. Mezarın büyüklüğü, yapım aşamasındaki işçilik, gömülü kişinin toplumsal statüsü açısından da ipuçları veriyor. Dönemin kralı, dönemin en üst düzey yöneticilerinden biri veya çok rütbeli bir komutanın gömülü olduğunu gösteriyor."

Tuncer, mezarın kazılarla ziyaretçiye açılmasının bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

MERAK EDENLER İÇİN:

Türkiye'nin keşif uyduları: Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.

Türkiye Arkeolojik yerler en önemlileri;

Göbeklitepe T Formlu Taşlar - Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi.
Afrodit Tapınağı - Aydın Afrodisias Örenyeri.
Arsuz Stelleri - Hatay Arkeoloji Müzesi.
Antoninler Çeşmesi - Burdur Sagalassos Örenyeri.
Büyük Artemis Heykeli - İzmir Efes Müzesi.

Türkiye'deki önemli arkeolojik kazılar

Göbekli Tepe – ŞANLIURFA.
Çatalhöyük – KONYA.
Efes – İZMİR.
Troya – ÇANAKKALE.
Anavarza – ADANA.
Zeugma Antik Kenti ve Müzesi – GAZİANTEP.
Bergama – İZMİR.
Sagalassos – BURDUR.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş'tan Vatandaş'a..

Haber okuyan, geçim derdinde olan vatandaş sadece siz değilsiniz. Mesela, geçim derdinde olup mesleğinde, işinde ilerlemeye çabalayan tarihçiler, arkeologlar, turizmciler, rehberler, taşımacılar, vs, vs.. de var, değil mi?

Vatandaş

Arkadaş arkeolojik kazı diye ne ses getirecek millet geçim derdinde sen flaş haber diye veriyorsun elin adamı neyle uğraşıyor sen neyin haberini yapıyorsun
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23