• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye yatırımcıların ilgi odağı

Yeniakit Publisher
2013-02-02 23:41:00 - 2013-02-02 20:42:34
Türkiye yatırımcıların ilgi odağı

NEW YORK’TA FİNANS ÇEVRELERİYLE BULUŞAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN’A EN ÇOK REFORMLAR VE YENİ ANAYASA SORULDU

NEW YORK- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD’nin New York kentinde uluslararası finans çevreleri ile görüşmelerde bulunmasının ardından sermaye çevresinin özellikle Türkiye’nin reform programını merak ettiğini söyledi. Babacan, Türkiye’yi New York’tan takip eden çok sayıda finans sektörü mensubu bulunduğunu ve onlarla ilk ağızdan temasta bulunma, Türkiye ekonomisiyle ilgili son gelişmeleri anlatmanın önemli olduğunu vurgulayarak, “Görüşmelerde özellikle Türkiye’nin reform programı ve anayasa süreci merak ediliyor” dedi. New York’taki The St.Regis Hotel’de yaptığı basın toplantısında, ilk olarak yatırım fonları ve Türk ekonomisinin analizini yapan analistler olmak üzere iki grubun temsilcileri ile görüştüklerini, daha sonra da dar katılımlı görüşmelere devam edeceklerini belirten Babacan, “Türk ekonomisi son 10 yıldır olağanüstü bir performans sergilemekte. Bir yandan ABD’nin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar, bir yandan AB’nin içine düştüğü derin finansal ve ekonomik kriz, bütün bunların yanında Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu olumlu performans tabi hem takdir ediliyor hem de yakından izleniyor” diye konuştu. Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen hafta Davos’taydım. Bir yandan Avrupa’nın içinde bulunduğu durum, bir yandan Ortadoğu’daki, Kuzey Afrika’daki güvenlikle ilgili problemler. Bütün bunları dikkate aldığınızda, Türkiye’nin yüksek büyüme hızları yakalaması, istihdam oluşturmaya devam etmesi, yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam etmesi son derece takdir edilen bir durum. Burada kuşkusuz, Türkiye’de güçlü bir siyasi irade ile ekonomik programımızı yürütmemiz önemli bir rol oynuyor. Politikalarımıza bakıldığında günü kurtaran değil, tam tersine, hep istikrarı, güveni önceleyen ve uzun vadede Türkiye’nin sürdürülebilir bir şekilde kalkınmasını sağlayacak politikalar uyguladığımız dikkatlerden kaçmıyor.”
REFORM PROGRAMI VE ANAYASA
SÜRECİ MERAK EDİLİYOR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, finans çevreleri ile yaptığı görüşmelerin ana merkezini, Türkiye’nin yapacağı reformlar ve anayasa sürecine ilişkin gelişmelerin oluşturduğu belirtti. Babacan, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde yapacağımız bazı reformlar çok kritik. Özellikle yargı ve eğitim sektörü ile ilgili reformlar çok önemli. Türkiye’nin gerçek anlamda bir hukuk devleti oluşu bizim reform gündemimizde ekonomi açısından da, demokrasi açısından da çok çok önemli konular. Görüşmelerde özellikle Türkiye’nin reform programı ve anayasa süreci merak ediliyor. Yargı sürelerinin kısa olması, yargı sonuçlarının güvenilir olması gibi konular, bizim buluşmamızda aktardığımız konuların başında geliyor. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olması ve bu genç nüfusun aynı zamanda çok eğitimli, yüksek katma değer üreten bir nüfus olması konuları, ekonominin dışında gibi görünse de ekonomimizi en çok etkileyecek iki önemli reform alanı.”
İSTANBUL DÜNYANIN EN ÖNEMLİ
10 FİNANS MERKEZİNDEN BİRİ OLABİLİR
Dünya finans çevrelerinin Borsa İstanbul’a ilgi duyduklarını söyleyen Babacan, “Frankfurt ile Singapur arasındaki coğrafyada İstanbul’un en önemli finans merkezi haline geleceğine biz yürekten inanıyoruz.
2023 hedefimiz İstanbul’un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması. İstanbul bu potansiyele sahip. Yeter ki biz doğru bir politika izleyelim” ifadelerini kullandı.
 Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ile çalışmanın bir zorunluluk olduğunu dile getiren Babacan, şunları kaydetti: “Uluslararası piyasalardaki tahvil ve bono ihraçlarımız için en az iki tane uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan bir değerlendirme raporu gerekiyor. Dolayısıyla biz her sene iki kuruluş ile anlaşma yapıyoruz. Şimdiye kadar Moody’s ve Standart and Poors (S&P) ile devam ediyorduk. 2013’ten itibaren  Moody’s ve Fitch ile devam edeceğiz.”
İŞ GÜCÜ PİYASALARIMIZ
MAALESEF ÇOK KATI
“Yatırım ortamının iyileştirilmesi yatırımcılar açısından çok büyük önem arz ediyor” diyen Babacan, Türkiye’nin güvenilir bir ülke olması ve yatırımcıların kolay iş yapabileceği bir yapıya sahip olmasının önemine değindi. Bu konudaki sıkıntıyı, “İş gücü piyasalarımızda maalesef çok katılıklar var. Bu katılıkları azaltmak için reformlar yapmak zorundayız” şeklinde dile getiren Babacan, Türkiye’de düşük olan tasarruf oranlarını arttırmak için reformlar yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda bu reformların daha çok uygulama safhasında olunacağını söyledi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23