• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye yatırım için doğru adres

Yeniakit Publisher
2013-04-19 21:09:00 - 2013-04-19 21:11:24
Türkiye yatırım için doğru adres

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Enes Halid Al-Salih (solda) Taksim The Marmara Oteli’nde düzenlenen Türk-Kuveyt Karma Ekonomik İş Konseyi toplantısına katıldı. Toplantının ardından Bakanlar Şimşek ve Al-Salih Türkiye Kuveyt

İSTANBUL -  Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Enes Halid Al-Salih ile Türk-Kuveyt İş Konseyi çalışma kahvaltısında bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  “Kuveyt’teki kardeşlerimiz Türkiye’yi bir yatırım merkezi olarak görsün” dedi. Daha sonra Kuveyt Karma Ekonomik Konsey Toplantısına katılan Şimşek, birkaç gün boyunca verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek, bugünün sonunda bu toplantıyı nihayete erdireceklerini kaydetti.
Türkiye ile Kuveyt arasında siyasi ilişkilerin iyi durumda olduğunu, ekonomik ilişkilerin de muazzam ölçüde geliştiğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:
“Bu toplantıların amacı aslında iyi siyasi ilişkilerden istifade ederek ekonomik ilişkileri de geliştirmektir. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin hem Türk hem de Kuveyt halkının yararına olacaktır. Türkiye’de geçtiğimiz 10 yıl içerisinde en önemli itici güç siyasi istikrar oldu.”
Mehmet Şimşek, Türkiye olarak 2023 vizyonu ve 2071 perspektifinden bahsedilebildiğini anlatarak, bütün bunları siyasi istikrara borçlu olduğunu aktardı.
Bakan Şimşek, siyasi istikrarın en önemli sonuçlarını dile getirerek, şunları kaydetti: “Dünya çok ciddi krizden geçiyor. Türkiye’de buna rağmen gayri safi yurt içi hasıla büyümesi artıyor. Mali açığımızı da kapatıyoruz. Kamu borçlanması da düştü. Oldukça güçlü bir bilançomuz var. Sadece kamu bilançosu değil, bankacılık anlamında da bilanço güçlü. Sermaye yeterlilik oranı Basel II gereksinimlerinin iki katı. Geçmişte Türkiye’de, Kuveytli şirketler bankalarla sıkıntı yaşadı, ancak bu durum hakikaten değişti. Umuyoruz ki daha fazla Kuveyt bankasının Türkiye’de faaliyet göstermesiyle ve buradaki sektörü iyi anlamalarıyla sanıyorum teminat anlamında daha iyi ortam yaratılmış olacak.”  
BANKALARIMIZ SAĞLAM
Küresel kriz döneminde pek çok ülkede bankaların battığını ifade eden Şimşek, “Kriz esnasında Türkiye, bankacılık sektöründe sorun yaşamayan bir avuç ülkeden biriydi” dedi. Bakan Şimşek, Türkiye’nin GSMH’nin durumu hakkında bilgi vererek, “Bunu 2023’te 2 trilyon dolar yapmayı hedefliyoruz. Kuveyt’teki kardeşlerimiz Türkiye’yi bir yatırım merkezi olarak görsün. Türkiye gerçekten de önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda en büyük, çeşitli ve hızlı büyüyen ülkelerden biri olacak. Türkiye’de yatırım yapma fırsatı bulabilirler. Ortak iştirakler gerçekleştirilebilir. Siz de yatırım yapmak istiyorsanız, Türkiye doğru adres.” diye konuştu. Türkiye’nin enerji talebinin çok hızlı büyüdüğünü, Kuveyt’in önemli bir enerji üreticisi olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, “Bu alanda işbirliği olabilir” diye konuştu. Şimşek, Türk ve Kuveyt KOBİ’lerinin bir araya gelerek ortaklıklar kurması gerektiğinin altını çizdi.
VARLIK BARIŞI İLE İLGİLİ GELİŞMELER
Toplantı sonrası gazetecilerin varlık barışı ile ilgili sorusunu cevaplandıran Bakan Şimşek, uygulamanın içeriye yönelik bir barış, af olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Vatandaşımız yanlış beklentiler içerisinde girmesin diye daha önce söylemiştim. İçeriye yönelik bir barış, af gündemde değil. Yurtdışında Türklerin kaynaklarının tekrar Türkiye’ye kazandırılması noktasında bir adım olarak düşünüyoruz.”
Salih: Türkler’i en iyi
şekilde ağırlayacağız
İSTANBUL - Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Enes Halid Al-Salih, Türk iş adamları için şartları kolaylaştıracaklarını belirterek, “Türkler’i en iyi şekilde ağırlayacağız. İnşaat sektörlerinin yanında diğer sektörlerde de yatırımcı görmeyi talep ediyoruz” dedi.
Al-Salih, Kuveyt Karma Ekonomik Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türk özel sektörünün Kuveyt’e gelmesini arzu ettiklerini söyledi. Bazı engeller olsa da, bunların kaldırılması için gerekeni yapacaklarını belirten Al-Salih, “Bunu yaptığımızda Türkiye’den şirketler ülkemize gelecek” dedi.
“ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRACAĞIZ”
Hem Kuveyt’te, hem Türkiye’de daha çok fuar, daha çok toplantı yapılması gerektiğini vurgulayan Al-Salih, iki ülkenin özel sektörü arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Türk iş adamları için şartları kolaylaştıracaklarını aktaran es-Salih, “Türkler’i en iyi şekilde ağırlayacağız. İnşaat sektörlerinin yanında diğer sektörlerde de yatırımcı görmeyi talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kuveyt’in finansal birikimlerini
özel sektörümüzle buluşturalım”
İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete, cari fazla veren Kuveyt’in finansal birikimleri ile Türk özel sektörünün sanayi deneyimini biraraya getirerek yatırım açığı olan Arap ülkelerinin yeniden inşasını hayata geçirebileceklerini söyledi. Mete, Kuveyt Karma Ekonomik Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Kuveyt sermayesinin Türkiye’nin cazip yatırım ortamından faydalanmasını beklediklerini söyledi.
Özellikle dünyanın en büyük hazine varlık fonlarından birisi olan Kuveyt yatırım otoritesini Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya davet eden Mete, Türkiye’nin yüksek büyüme potansiyeli, geniş iç pazarı ve çevre pazarlara kolay erişimi ile Arap sermayesi için uygun yatırım imkanları sunduğunu dile getirdi.
Kuveyt ile birlikte Afrika’da da işbirliği yapabileceklerine inandıklarını aktaran Mete, cari fazla veren Kuveyt’in finansal birikimleri ile Türk özel sektörünün sanayi deneyimini biraraya getirerek yatırım açığı olan Arap ülkelerinin yeniden inşasını hayata geçirebileceklerini ifade etti.
MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ DAHA FAZLA PAY ALMALI
Türk-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısıtlı kaldığını söyledi. Müteahhitlik hizmetlerinde diğer ülkelerle kıyaslandığında Kuveyt ile işlerinin çok sınırlı kaldığını belirten Ekşi, Türk müteahhitlerinin Körfez’de 40 milyar dolarlık iş yaptığını ama Kuveyt’te bugüne kadar 1,1 milyar dolarlık iş yaptığını dile getirdi.       

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23