• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye o dağın altında resmen petrol hazinesi buldu! Fışkırdıkça fışkırıyor

Yeniakit Publisher
2024-07-13 21:06:00 - 2024-07-13 21:11:38
Türkiye o dağın altında resmen petrol hazinesi buldu! Fışkırdıkça fışkırıyor

Türkiye'ye Gabar Dağı'ndan müjdeli ve heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'daki petrol üretimiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminin 45 bin varile yükseldiğini ve sene sonu hedeflerinin 100 bin varil olduğunu söyledi.

Çeşitli programları nedeniyle Trabzon'a gelen Bakan Bayraktar, Büyükşehir Belediyesi Botanik Park'taki sosyal tesisleri gezerek Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'ten bilgi aldı.

Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Bayraktar, daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen Enerji Koordinasyon Toplantısı'na katıldı.

Bakan Bayraktar, enerjinin günlük hayatta 7/24 her an ihtiyaç duyulan bir alan olduğunu belirterek esas görevlerinin enerjiyi kesintisiz, kaliteli, rekabetçi ve ucuz şekilde vatandaşlara ulaştırabilmek olduğunu, bunu enerji arz güvenliği olarak adlandırdıklarını söyledi.

Türkiye'de enerjide AK Parti'nin 22 yıllık enerji politikalarını şekillendiren bir husus olduğunu ifade eden Bayraktar, "O da enerjideki dışa bağımlılık meselesi. Biz enerji talebi artan bir ülkeyiz. Türkiye'nin nüfusu artıyor, Türkiye'nin ekonomisi büyüyor, istihdam artıyor, yatırım artıyor, ihracat artıyor. Bu artan ve büyüyen ekonominin ihtiyaç duyduğu enerji talebi de artıyor. Şehirleşme artıyor, yaşam tarzlarımız, yaşam kalitemiz farklılaşıyor, dolayısıyla bunun gerektirdiği enerji ihtiyacının da karşılanması büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

Bayraktar, mesailerinin enerji arz güvenliğini temin üzerine olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani 'Türkiye'nin artan doğal gaz, artan petrol, artan elektrik talebini nasıl karşılayacağız, nasıl daha uygun şartlarda karşılayacağız?' şeklinde ama dediğim gibi diğer taraftan önemli husus Türkiye'nin yaklaşık yüzde 67 enerjisi, yani 3 birimlik enerjinin 2'si maalesef ülkemize ithalat yoluyla geliyor. Dolayısıyla bu ithalatla alakalı karşılaştığımız başta ithalat faturası, bunun getirdiği cari açık, bunun getirdiği döviz ihtiyacını karşılamakla alakalı da belli politikalar geliştiriyoruz. Bu iki konu, artan talep ve artan dışa bağımlılığı azaltmak için temel politika özelliklerimize baktığımızda birinci olarak yerli ve yenilenebilir kaynakları Türkiye azami ölçüde mutlaka devreye almak ve ekonomisine katmak durumunda."

Türkiye'nin güneşi, rüzgarı, hidrolik kaynakları, jeotermal kaynaklarıyla yenilenebilir enerjide çok büyük potansiyeli olduğunu, bunları devreye alması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Dolayısıyla bizim bu anlamda bugüne kadar yaptığımız güneşte ve rüzgarda 27 bin megavatı bulan kurulu gücü, 2035'e kadar ilave 60 bin megavatla yani her yıl yapacağımız 5 bin megavatlık güneş ve rüzgar yatırımıyla geliştirmek ve artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Türkiye'nin mutlaka enerjisini verimli kullanması gerektiğine işaret ederek "2024-2030 Türkiye Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'yla 20 milyar dolarlık yatırım hedefi ortaya koyduk. Türkiye özel sektörüyle kamu kurumlarıyla bu yatırımları gerçekleştirip enerji tüketimini yüzde 16 gibi iyileştirerek enerjiyi daha az yoğun kullanan bir sanayi, bir binalar sektörü, bir ulaştırma, bir tarım sektörü ve enerji sektörü hedefliyoruz. Bunun ötesinde Türkiye'nin bir anlamda makus talihi, alıştığımız söylem, petrol ve doğal gaz üretimi çok düşük bir ülkeyken biz 2016'da bu anlamda çok önemli bir paradigma değişikliğine gittik ve dedik ki Türkiye petrol ve doğal gaz kaynaklarını mutlaka hem karalarda hem de denizlerde aramalıdır, daha yoğun bir şekilde aramalıdır." diye konuştu.

"Bugün dünyanın en büyük derin deniz filolarına sahip bir ülke haline geldik"

Geçmişte 2010, 2011, 2012 yıllarında Karadeniz'de derin deniz aramalarını yaptıklarını anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"'O dönemden farklı bir şeyler yapmamız lazım' dedik ve Milli Enerji ve Maden Politikası adını verdiğimiz strateji dokümanıyla dedik ki 'Biz bu aramaları kendi gemilerimizle kendi mühendislerimizle kendi teknik kabiliyetlerimizle imkanlarımızla yapalım.' Bugün dünyanın en büyük derin deniz filolarına sahip bir ülke haline geldik. Fatih, Yavuz, Kanuni adını verdiğimiz, işte son olarak Abdülhamit Han adını verdiğimiz 4 derin deniz sondaj gemisi ve 2 sismik gemimizle beraber kendi kıta sahanlığımızda, kendi münhasır ekonomik bölgemizde hem Doğu Akdeniz'de hem de Karadeniz'de aramalara başladık, 2017 yılında. Onun dışında karalarda Türkiye'nin gitmediği, daha önce aranmamış coğrafyaları arayalım stratejisi doğrultusunda bir dönem adı terörle anılan Şırnak, Gabar, Hakkari, Van, buralarda biz petrol araması yapmaya başladık ve hamdolsun bu 2016'daki strateji değişikliğinden sonra bütün bu çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş almaya başladık."

Strateji değişikliğini yaptıkları 2016'da, günde 35 bin varil üreten Türkiye Petrollerinin bugün sadece Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünü, 45 bin varil günlük üretime çıkardığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"2021 yılında yaptığımız bu keşif yine Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin karalardaki en büyük keşfi. Şu anda 41 kuyudan 45 bin varil üretiyoruz. Hedefimiz inşallah en kısa zamanda, bu yıl sonu hedefi olarak arkadaşlarımıza verdik ve kamuoyumuzla paylaştık, 100 bin varil, 95 kuyuya 100 bin varil günlük üretimine çıkabildik ama ülkemiz çok büyük, ülkemizin ihtiyaçları artarak devam ediyor. Türkiye'nin günlük petrol ihtiyacı 1 milyon varil. Bizim daha çok Gabar keşfetmemiz lazım, daha başka bölgelere gitmemiz lazım, mutlaka Türkiye'nin Libya'da, Irak'ta, Somali'de, Kafkasya coğrafyasında farklı petrol sahalarında işbirlikleriyle ortaklıklarıyla doğal gaz ve petrolde farklı alternatifleri de geliştirmesi gerekiyor."

"Türkiye nükleer enerjiden elektrik üreten ülkeler sınıfına artık yükseliyor"

Petrolü, doğal gazı kendisi üreten, üretimi artan, yerli ve yenilenebilir kaynaklarını azami derecede ekonomisine katan ve bu enerjiyi verimli kullanan bir ülke olarak Türkiye'nin önünde bir de 70 yıllık bir rüyayı gerçeğe dönüştürmenin olduğunu dile getiren Bayraktar, "Türkiye'nin 1950'lerden beri yapmak istediği nükleer enerjiden elektrik üretimiyle alakalı da şu anda devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemiz, biliyorsunuz Mersin'de, ilk reaktörünü önümüzdeki aylarda devreye almak suretiyle inşallah Türkiye'nin bu 70 yıllık rüyasını da gerçeğe dönüştüreceğiz. Şu anda sahada çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor, dolayısıyla Türkiye nükleer enerjiden elektrik üreten ülkeler sınıfına artık yükseliyor. Orada tabii artık Türkiye'nin sanayisine, Türkiye'deki istihdama ve Türkiye'deki nükleer ekosistemin gelişmesine dair çok önemli gelişmeler devam ediyor. İnşallah Sinop, Trakya santralleriyle bunları desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Saffet

Zamlar ne zaman

Gazeteci

Kaç kere bu "MÜJDELER" Hababam YAYINLANIYOR. Bu yolda birazdan SAUDİ ARABİSTANA petrol satılacak.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23