• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye nüfusu alarm veriyor

Yeniakit Publisher
2013-01-30 22:19:00 - 2013-01-30 21:20:33
Türkiye nüfusu alarm veriyor

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Burak Arzova, “Nüfus artış hızındaki düşüş ileri ki dönemler açısından bir tehlike olarak gözükebilir. Aynı ivme devam ederse bir müddet sonra negatife dönme, yani Avrupa ülkelerindeki gibi bir azalma söz konusu o

ANKARA - Nüfus artış hızının 2012’de bir önceki yıla göre azalmasını kimi akademisyenler ilerisi için bir tehlike olarak görürken, bazıları ise korkulacak bir durumun olmadığını savunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları”na göre, Türkiye nüfusu 2012 yılı sonu itibariyle 75 milyon 627 bin 384 kişi oldu. Geçen yıl itibariyle yıllık nüfus artış hızı binde 12 olarak gerçekleşti. Önceki yıl bu rakam binde 13,5 düzeyindeydi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, nüfus artış hızındaki düşüşün ileri ki dönemler açısından bir tehlike olarak görülebileceğini ifade ederek, “Aynı ivme devam ederse bir müddet sonra negatife dönme, yani Avrupa ülkelerindeki gibi bir azalma söz konusu olabilir. Onun için Sayın Başbakan’ın yaptığı 3 çocuk uyarısı son derece önemli” diye konuştu.
Özellikle Avrupa tarafına bakıldığında nüfus artış hızının negatif olmasının Avrupa’nın bugün hem iç pazardaki rekabet gücünü yitirmesi hem sosyal güvenlik sisteminin tersine dönmesinin sebeplerinden birisi olduğunu belirten Arzova, nüfusun yaşlanmasının tehlikelerini şöyle anlattı: “Sağlık harcamaları çok yüksek miktarda artacak. SGK’da emekli maaşlarını çalışan nüfus ödüyor. Uzak bir gelecek açısından baktığımızda, Türkiye’de böyle bir durum söz konusu olursa, özellikle çalışan nüfusun azalması emekli maaşlarının ödenmesinde sıkıntı çıkarabilir. En önemli unsurlardan bir tanesi de nüfusun azalması, siyasi ve politik gücün kaybolması anlamına gelebilir ki bu bölge ülkeleri açısından çok önemli.”
Arzova, yüksek nüfusun “nitelikli nüfus” olması, genç nüfusa iyi eğitim verilmesi ve istihdam alanlarının açılması gerektiğini vurgulayarak, “Önemli olan nüfusun belli bir oranda artışının korunması ama nitelikli nüfus ve nitelikli gençliğin ortaya çıkarılması” dedi.
Arzova, kentleşmenin çok ciddi oranda arttığını ve Türkiye’nin bir değişimden geçtiğini söyledi. Arzova, hem nüfus hem de gelişme anlamında köyden kente doğru bir akımın söz konusu olduğunun altını çizerek, kadınların iş hayatındaki etkinliğinin arttığına ve kadına yönelik çok ciddi istihdam politikalarının çıkarıldığına dikkati çekti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23