• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye leonardit yatakları: Leonardit nedir, ne işe yarar? Verimi artırıyor, maliyeti düşürüyor

Yeniakit Publisher
2022-09-18 09:30:00 - 2022-09-18 09:51:48
Türkiye leonardit yatakları: Leonardit nedir, ne işe yarar? Verimi artırıyor, maliyeti düşürüyor

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit sahasında çıkarılan leonardit madeninin dünya genelindeki büyük çoğunluğu Türkiye'de çıkarılıyor. Gübrenin alternatifi olacak leonardit madenine ilişkin Ar-Ge uzmanı Enver Baltaş, ise Elbistan'daki toplam rezervin 4.8 milyar ton olduğunu bildirdi Gübreye göre yüzde 70 daha fazla verim sağlayan ve fiyat olarak 5’te 1 kadar ucuz olan leonardit madeni, tarımda kullanılmaya başlıyor. Dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye’de bulunan ürün için Almanya’dan talep bile geldi. Rezervin sadece 13’te 1’i Türkiye’deki bütün arazilerde kullanmaya yetiyor. İşte leonardit ocakları, leonardit üretimi ve leonardit nedir ne işe yarar tüm detaylar...

Leonardit nedir, ne işe yarar?

Toprak rengini koyulaştırdığı için güneş enerjisinden daha iyi yararlanmayı sağlar, Topraktaki yararlı mikroorganizma faaliyetlerinin artmasını sağlar, Toprağın ph yapısını düzenler ve toprağı nötralize eder, Hümik asit yüksek tuzlanma sonucu ortaya çıkan toksitlenmeleri düşürür. Leonardit, yüksek oranda hümik asit, makro ve mikrobesin elementlerini içeren tamamen doğal bir maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden tabiatta nadir bulunur.

Kahramanmaraş Elbistan bölgesinde gübrenin alternatifi olacak bir maden rezervi bulunuyor. Uzun zamandır üzerinde çalışılan bu madenin adı leonardit... Kömürün bir önceki hâli olarak bilinen leonardit madeni, kullanıldığı topraklarda gübreden yüzde 70 daha fazla verim sağlıyor. Leonardit ton fiyatları değişiyor :Fiyat olarak ise gübrenin 5’te 1’i kadar ucuz.

Tarımda girdi maliyetlerini en çok etkilen ürünün gübre olduğu düşünüldüğünde, leonardit âdeta altın değerinde. Bu cevherin dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye’de bulunuyor. Kanıtlanmış olarak tespit edilen rezervin miktarı 4,8 milyar ton civarında. Ürün, AR-GE çalışmaları sonrasında toz ve sıvı olarak son tüketiciye hitap edecek şekilde hazırlandı.

Dünyada sadece büyük çoğunluğu Türkiye'de! Tam 4,8 milyar tonluk dev rezerv 

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit sahasında çıkarılan leonardit madeni, gübrenin alternatifi olacak. Gübreye göre yüzde 30 daha fazla verim sağlayan ve fiyat olarak 5'te 1 kadar ucuz olan leonardit madeni, tarımda kullanılmaya başlandı.

Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit ocaklarından çıkarılan ve organik bir ürün olan leonarditin dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye'de bulunuyor. Kanıtlanmış olarak tespit edilen rezervin miktarı 4,8 milyar ton civarında. Ürün, Ar-Ge çalışmaları sonrasında toz ve sıvı olarak son tüketiciye hitap edecek şekilde hazırlanıyor.

Çiftçilerin kullanımına sunulması için bölgede özel sektör tarafından da yatırımlar yapılıyor.

Kimyevi gübre fiyatlarındaki ciddi artışların, çiftçileri alternatif olarak leonardite yönlendirmesi bekleniyor.

Ürünün ilk denemeleri ise Konya Ovası'nda ve Amik Ovası'nda gerçekleştirildi. Leonardit ile beslenen topraklarda verimin yüzde yaklaşık 30 oranında artış gösterdiği bildirildi.

"LEONARDİT 'İN 13'TE 1'İNİ KULLANMAMIZ YETER"

Ar-Ge uzmanı Enver Baltaş, Elbistan'da dünyanın en kaliteli leonarditinin bulunduğunu belirterek, "Şu anda enerji olarak kullanılıyor ama biz bunun enerjiden ziyade tarımda daha iyi olacağını bildiğimiz için Elbistan'a üs kurduk. Şu anda dünyada kıtlık senaryosu yazılırken ülkemizdeki böyle bir kaynağın tarımda verim artışı olarak geri döndüğünü hesaplarsak bu demektir; biz kıtlık senaryosuna karşın ülkemizde bolluk senaryosunu yazabiliriz. Şu anda Elbistan'daki toplam rezervin toplamına baktığımızda 4,8 milyar ton olarak hesap ediliyor. Türkiye'nin tüm topraklarını doğru şekilde işleyecek boyuta getirdiğimizde de 13'te 1'ini kullanmamız yetiyor. Bu kadar güçlü bir rezerve sahibiz" dedi.

"DÜNYAYA YAYILMASI MUTLU EDER"

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz ise, kömür rezervinde bu kadar kaliteli ve katma değeri yüksek olan leonarditin tarımda da kullanılabiliyor olmasının ayrı bir mutluluk vesilesi olduğunu ifade ederek, "Bu ürün hem ürün kalitesini artırıyor hem de yeni ürün 2. ürünün ekilmesi ve oradan da verim alınmasıyla ilgili olanak sağlıyor. Bu ve benzeri ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının hızla ilerlemesi çiftçilerimiz açısından çok önemli. 4,8 milyar ton çok büyük bir rezerv. Bu hammaddenin işlenip organik gübreye dönmesi, tarımda kullanılması, ürün çeşitliliği, ürün kalitesi, ikincil ürüne dönüştürülmesi, tarımda yaşanan sıkışmanın açılması, genişlemesi, bütün dünyaya yayılması bizi çok mutlu eder" diye konuştu.

"TOPRAKLARIMIZ GENÇLEŞECEK"

Leonardit tesisi sahibi Veysi Yıldız, leonarditin bölgede yaklaşık 5 milyar ton rezerve sahip olduğunu hatırlatarak, "Toprağımızda kimyasal ve zirai ilaçlardan ve anız yakmaktan doğan zararlar ile birlikte topraklarımızda organik madde 0,5'lere PH 9'lara yükselmiş, kireç oranımız ise yüzde 35 civarıdır. Leonardit topraklarımızı hiç tarım yapılmamış seviyeye getirmektedir. Topraklarımızda yüzde 30'lara varan verim artışı, buna bağlı olarak yüksek kaliteli ürün ve doğal meyve ve sebze yetiştirmede çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Topraklarımızda bitkiler organik maddenin düşüklüğünden fosforu almamaktadır. Fosforu almadığı için bitki yeterince güneş ışığından faydalanmamaktadır. Buna istinaden toprağın organik maddesi yükseldiği zaman hem gübre tüketimi yüzde 25'lere düşecek hem de verim artışı yüzde 30'larda olacak. Buna bağlı olarak da topraklarımız gençleşecek. Daha doğal sebzeler ve meyveler tüketeceğiz" dedi.

Leonarditin sıvı olarak da kullanıldığını belirten Yıldız, kükürtle birlikte kullanıldığında topraktaki kireçlenmeyi de ortadan kaldırdığını kaydetti.

KONYA OVASI’NDA DENENDİ

Gönen Leonardit

Ürünün ilk denemeleri Konya Ovası’nda gerçekleştirildi. Leonardit ile beslenen topraklarda verim yüzde 70 oranında artış gösterdi. Üstelik bir dönemde erkenci ürün alınarak, iki ayrı hasat yapıldı. Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz gazetemize yaptığı açıklamada “Bölgemizde 4.8 milyar ton rezerv var. Almanlar bölgeye gelerek hem rezervi hem de üretimi incelemek istedi. Sadece rezervin 13’te 1’i Türkiye’nin bütün arazilerinde kullanmak için yetiyor. Bu ürünün ticarileşmesi için bölgede fabrikalar kuruldu. Tarım Bakanlığına bir sunum yaptık. Şayet ülke geneline yayarsak üretime ciddi katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu. Salatalığın en büyük avantajı hassas ciltler de dahil olmak üzere bütün cilt tiplerine uygun olmasıdır. Salatalık dilimlenir ve kararan bölge bu dilimler ile güzelce ovulur. Rahatsız etmiyorsa durulanmasına gerek yoktur.

VERİMDE ETKİN ROL OYNUYOR 

Dünya rezervinin büyük kısmı Türkiye’dedir. İçerdiği yüksek orandaki hümik asitler sebebiyle toprakların fiziki ve biyolojik yapılarının düzenlenmesinde aktif rol oynar.

Leonarditin bir maden olarak tanınması ve yaygın olarak kullanılmaya başlaması oldukça yenidir. Buna rağmen, şimdiden bazı ülkelerin maden varlıkları listelerinde ve üretim tablolarında ayrı bir maden türü olarak “Endüstriyel Ham Maddeler” grubu altında yer alıyor.

En kaliteli leonardit nerede bulunur? En iyi Leonardit hangisi?

Leonardit, dünyada en çok 2 yerde çıkıyor ve bu ülkelerin 1'ncisi Rusya, 2'incisi Türkiye." "Türkiye'de Kahramanmaraş bölgesinde, Adıyaman, Bolu, Edirne, Çanakkale ve Gönen'de çok çıkıyor. Biz tarım endüstrisinde, leonarditten sıvı hümik asit üreterek çiftçilerin giderlerinde azalma, gelirlerinde artış sağlıyoruz.

İlginizi çekebilir → EYT'de son dakika: EYT nedir, kimleri kapsıyor, EYT şartları nedir? Türkiye modeli EYT nedir, ne zaman çıkacak? → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → YKS ek tercih ne zaman 2022: YKS 2. ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS ek yerleştirme sonuçları öğrenme sorgulama ekranı → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → KPSS 2022 ne zaman, saat kaçta? KPSS ne zaman bitiyor? ÖABT ne zaman? 2022 lisans KPSS ne zaman? → TIKLAYINIZ

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

1881

Seçim geldi seçim.hergun birşey bulunur artık. Yerseniz

Veya zade

Gübre fiyatları başını almış gidiyor bari bunu milletin hizmeti ne sunun bir gamını dışarıya gönderip köylüyü ihmal eden vatan haini deyil de ne
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23