• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Türkiye koşuyor, onlar arkadan yavaş geliyor”

Yeniakit Publisher
2013-03-28 22:10:00 - 2013-03-28 22:11:24
"Türkiye koşuyor, onlar arkadan yavaş geliyor"

Türkiye ekonomisinin güven ve istikrar içerisinde büyüdüğünü belirten bakanlar ve iş dünyası, S&P gibi kredi kuruluşlarının notu artırmada geç kaldığını belirttiler. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bir kredi derecelendirme kuruluşu daha Türkiye’nin notu

ANKARA- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye koştukça kredi derecelendirme kuruluşlarının arkadan yavaş yavaş geldiğini belirterek, “Bir derecelendirme kuruluşu daha Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşları böyle kervan halinde gidiyor”dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) aylık olağan meclis toplantısına katılan Babacan, burada yaptığı konuşmada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un (S&P), Türkiye’nin notunu artırmasını değerlendirdi.
Bir kredi derecelendirme kuruluşunun daha Türkiye’nin kredi notunu yükselttiğini belirten Babacan, “Zaten o en geriden gelen kuruluştu, bir adım daha ileri gitti. Kredi derecelendirme kuruluşları böyle kervan halinde gidiyor, Türkiye koşuyor, onlar arkadan yavaş yavaş geliyor” dedi.
Türkiye’nin gerçekleri fark edildikçe, özel sektörüyle, hükümetiyle, Türkiye’de doğru işler yapıldıkça bundan kimsenin kaçamayacağını ve herkesin Türkiye’nin hakkını eninde sonunda teslim edeceğini ifade eden Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’ye güvenen, Türkiye’ye yatırım yapan kişilerin, kuruluşların yatırım kompozisyonlarına bakın. Türkiye’nin risk primlerine bakın. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi ne faiz ödüyor, ABD Hazinesi ne faiz ödüyor dolar bazında. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi ne faiz ödüyor, Alman Hazinesi ne faiz ödüyor avro bazında. Aradaki farklara bakın, tarihi rekor seviyelere inmiş durumda. Kredi temerrüt takas oranı dediğimiz ülkenin belkide en önemli risk göstergelerinden biri olan rakam şu anda Avrupa’daki pek çok ülkeden daha düşük. Yani şu anda AB’ye üye ülkelerin hemen hemen yarısı Türkiye’den daha riskli olarak görülüyor yatırımcılar tarafından. Biz bütün bu göstergelerin inşallah daha da iyileşeceğine inanıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da er ya da geç, peşimizden yavaş da olsa, ağır aksak da olsa geleceğini inşallah göreceğiz.”
Dünyada kredi derecelendirme kuruluşlarının eskisi kadar itibarlı olmadığını da kaydeden Babacan, 2008-2009 öncesinde bu kuruluşların 3A notu verdikleri şirketlerin bir gecede iflas ettiğine dikkati çekti.
“TÜRKİYE’NİN HAKKI
TESLİM EDİLMEDİ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin genel ekonomik durumunun S&P’nin notunun üzerinde olduğunu ve Türkiye’de bu notu yatırımcıların zaten çok daha önceden satın aldığını; yalnızca enerji sektöründeki yabancı yatırımcı ilgisi göz önüne alındığında bile not artışında Türkiye’nin hakkının teslim edilmediğinin görülebileceğini  söyledi.
Türkiye’nin kredi notunun arttırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Kalkınma Bakanı Yılmaz, “Ancak hak ettiği notun Türkiye’ye verildiğini henüz söyleyemeyiz. Çünkü not arttırımından sonra yatırım yapılabilir seviyenin bir altına gelinmiş oldu Standard and Poor’s açısından” diye konuştu. 16. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni’ne gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bir gazetecinin S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırmasıyla ilgili sorusu üzerine Yazıcı, “Dünyadaki ekonomik krizle birlikte Türkiye’de olup bitenleri değerlendirdiğimizde, ülkenin ekonomik performansını dikkate aldığımızda elbette ki Türkiye ile ilgili değerlendirmenin notu, bakan arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, geç kalınmıştır” diye konuştu.
“GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Standard and Poor’s’un (S&P) not artırımına ilişkin, “Türkiye bir güneş gibi yükselmektedir. Bu gelişmeler, ‘güneş balçıkla sıvanmaz’ sözünü bir kez daha hatırlatmaktadır” dedi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkanı Nezih Allıoğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) not artırımının “yerinde ve sevindirici” olduğunu ancak Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” seviyede olmayı hak ettiğini belirtti.
Türk ekonomisinin, son yıllarda gösterdiği büyüme performansıyla “zaten kendi kredisini yükselttiğine” işaret eden Allıoğlu, ihracattaki artış, istikrarlı büyüme ve son siyasi gelişmelerin not artışında önemli rol oynadığına dikkati çekti.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Not artışı her ne kadar yatırım yapılır ülke konumunda olmasa da arkasının geleceğini öngörüyoruz ve umuyoruz” dedi.
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un not artırımını değerlendirirken, “Türkiye hak ettiği notu aldı, haksızlık bir nebze de olsa giderilmiş oldu” dedi.
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin notunu artırması konusunda, “Güney Kıbrıs’taki paralar için adres gösteriliyor olabilir” dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard & Poor’s’un önceki gün kredi notunu “BB”den “BB “ya yükseltmesinin ardından Türkiye artık Romanya, Endonezya, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı not meridyeninde yer alıyor.
Türkiye kredi notunda ya da not görünümünde bir sonraki değerlendirmenin ne zaman gelebileceğine ilişkin soruya cevaben S&P Türkiye Başanalisti Eileen X. Zhang, “Not görünümünü yeniden değerlendirme süremiz genellikle 12 ayı kapsıyor. Regülasyon gereği gözden geçirmemizi her 6 ayda bir yapacağız. Tam tarih belli olmamakla beraber bir sonraki değerlendirmemizi bu yılın sonuna doğru yapacağımızı sanıyorum” şeklinde konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23