• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye, kırmızı ette cazibe merkezi

Yeniakit Publisher
2014-02-20 12:12:12 - 2014-02-20 12:18:08
Türkiye, kırmızı ette cazibe merkezi

Kırmızı et sektörünü tüm unsurlarıyla bir araya getirmek amacıyla yola çıkan Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları Fuarı İstanbul’da düzenlendi.

EKONOMİ SERVİSİ - Kırmızı et sektörünü tüm unsurlarıyla bir araya getirmek amacıyla yola çıkan Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları Fuarı İstanbul’da düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da desteklediği fuara ilgi büyük oldu.

BILIKÇI: TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLABİLİR

Fuara olan büyük ilgiye değerlendiren ETBİR Et Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Mustafa Bılıkçı, “Tarımsal üretimimiz gelişirken, iç piyasa için pek çok düzenleme hayata geçerken bölge ülkeleri için Türkiye bir cazibe merkezi olarak ürünleriyle de dikkat çekiyor. Şimdilik çok yakın görünmese de diğer gıda ürünlerimizin yanısıra et ürünlerimizle de dış piyasaya açılmak, ihracatta rekabet edebilir konuma gelmek sektörümüz adına hedeflerimiz arasında yer alıyor. Umut ediyoruz ki KET Fuarı bu anlamda yapılacaklar için bir başlangıç oluştursun ve bölgesinde dikkat çekecek bir adres olarak hayvancılık ve et sektörüne hizmet versin” dedi.

ET ÜRETİMİ 1 MİLYON TONA YAKLAŞTI

TÜİK’in açıkladığı 2013 yılı verilerine göre 996 bin 125 ton kırmızı et üretildiğini ifade eden Mustafa Bılıkçı, “2012 yılındaki üretim miktarı olan 915 bin 700 tonu 2013 yılı sonu itibarıyla aşmamız sektörümüzün büyüme ivmesini ortaya koyan sevindirici bir gelişme. 2014 yılında üretim miktarının daha yukarılara taşınacağına inanıyoruz” diye konuştu.

2014’TE ÜRETİM MALİYETLERİ ÖNCELİKLİ KONU

ETBİR Başkanı Bılıkçı, Türkiye’nin kendisine yeterli eti üretecek imkânlara sahip olmasına rağmen altyapıda gerekli dönüşümü halen sağlayamadığını da kaydetti.

Meraların verimli kullanılmaması, etçi ırk dönüşümünün sağlanmaması ve yem maliyetlerinin aşağı çekilememesi gibi sorunlar nedeniyle iç tüketime yeterli miktarda et üretimi yapılamadığını belirten Başkan Bılıkçı, şunları kaydetti:

“Tüketime sunulacak kesimlik hayvan arzında sıkıntı yaşanmaması için hayvan varlığının yüksek tutulması gerekiyor. Besilik hayvan varlığının artırılarak, ihtiyaca yeter hale gelecek kadar besilik damızlık ve buzağı temin edilmeli. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi öncelikli ve önemli bir konudur.”
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23