• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye kaotik ortamda bile istikrar kazanıyor

Yeniakit Publisher
2014-03-26 09:03:00 - 2014-03-26 01:33:16
Türkiye kaotik ortamda bile istikrar kazanıyor

AA Finans Masası’nda konuşan Ekonomist Cevdet Akçay, ekonomideki istikrarı övdü...

Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, ABD Merkez Bankası Fed’in tapering, geriye çekilme sürecinin başlamasına en hazır merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olduğunu belirterek, Türkiye’nin ekonomik istikrarını övdü. Akçay, “Türkiye kaotik ortamda bile her gün daha fazla istikrar kazanıyor ve daha fazla normalleşiyor. Bugün dünyadaki en büyük hikaye Türkiye - Kuzey Irak hikayesidir. Kürt meselesini çözmüş ve Kuzey Irak ile ilişkilerini normalleştirmiş ve yakınlaştırmış bir Türkiye bambaşka bir ülke olacaktır” dedi.

İSTANBUL -Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’nda 30 Mart seçimleri öncesinde ve sonrasında Türkiye piyasalarında yaşanabilecek gelişmelere ve global ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltma sürecine gelişmiş ülke piyasalarının verdiği tepkiden, gelişmekte olan ülkelerin etkilendiğini belirten Akçay, “Fed’in tapering, geriye çekilme sürecinin başlamasına en hazır merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ydı (TCMB)” dedi.

30 BANKAMIZDAN 29’U STRES TESTİNDEN GEÇTİ

Finans piyasalarında “algı”nın her şeyden daha önemli olduğunun altını çizen Akçay, “Doğru şeyi yaptı Türkiye. Özel sektörle ilgili belki biraz fazla endişeler var ama 10 ay evvel yine dünyanın en iyi bankaları Türk bankalarıydı, 10 ay sonra hakkında ciddi endişeler doğan bir banka sistemi falan demek pek olmaz. ABD’de 30 bankadan 29’u stres testinden geçiyor, sen Türk bankaları hakkında ‘endişe verici’ diyeceksin. Bu da biraz tuhaf” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE İSTİKRAR KAZANMAYA DEVAM EDEN BİR ÜLKE

Türkiye’nin notuna ilişkin “Ben notla ilgili bir değişim beklemiyorum” değerlendirmesinde bulunan Akçay, Türkiye’nin her gün daha fazla istikrar kazandığının ve normalleştiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin istikrarlı bir ülke değil, istikrar kazanan bir ülke olduğunun altını çizen Akçay, Türkiye’nin normal bir ülke değil, normalleşen bir ülke olduğunu vurguladı.

Akçay, Türkiye’nin kaotik ortamda bile her gün daha fazla istikrar kazandığını ve daha fazla normalleştiğini vurguladı.

SOSYAL KONTRATLI BİR ANAYASA BİZE LAZIM

Bu durumun birçok insana ters gelebileceğini anlatan Cevdet Akçay, “Çünkü onlara göre 1 sene evvel çok istikrarlı ve normaldi, şimdi anormal ve istikrarsız. Aslında öyle değil. Çünkü temelde istikrarsızlık ve anormallik kaynağı olan bazı şeylerin şu anda daha fazla ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Türkiye bunlarla baş etmediği sürece yani bu ülke sosyal kontratlı bir anayasa yazmadığı sürece bu problemler sürekli olarak bizi rahatsız edecek ve hiçbir zaman istikrarlı ve normal bir ülke olmayacağız. Sosyal kontrat niteliği olan bir anayasanın niye gerekli olduğunu biz maalesef çok anlamadık. İstikrarın tanımı bellidir. Sosyal kontrat niteliğinde bir anayasanız olacak” diye konuştu.

KÜRT MESELESİNİ HALLETMİŞ BİR TÜRKİYE BAMBAŞKA BİR ÜLKE OLUR

Türkiye’nin yürüttüğü çözüm ve barış sürecinin de ekonomik istikrar için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Akçay, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin çevresindeki en önemli şey Türkiye’nin Kuzey Irak’la ilişkisidir. Tabii Irak Merkezi hükümeti ile ilişkiler de önemli ama Kuzey Irak’la olan ilişki daha önemli. Ben çok büyük yabancı bir bankanın emtia bölümünün başındaki kişiden duydum. ‘Bugün dünyadaki en büyük hikâye Türkiye - Kuzey Irak hikayesidir’ dedi ve bence de öyle. Kürt meselesini çözmüş ve Kuzey Irak ile ilişkilerini normalleştirmiş ve yakınlaştırmış bir Türkiye bambaşka bir ülke olacaktır. Kanaatim bütün bu sıkıntılara, endişelere ve engellemelere rağmen üç-dört sene içinde biz kimliği gösterip Kuzey Irak’a girip çıkacağız ki onlar içinde aynı şey geçerli. Pasaporta gerek olmayacak. O denli bir yakınlaşma olacağının çok ihtimal dahilinde olacağını düşünüyorum. Sadece buranın değil aynı zamanda çevrenin de çehresini değiştireceğini düşünüyorum.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23