• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye, çok güçlü bir büyüme sürecine geçti

Yeniakit Publisher
2013-10-21 21:20:20 - 2013-10-22 04:31:12
Türkiye, çok güçlü bir büyüme sürecine geçti

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ VE IMF TÜRKİYE OFİSİ’NİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TOPLANTIDA, DÜNYA EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU TARTIŞILDI

İSTANBUL- Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye’deki büyüme sürecinin istikrara kavuştuğunu belirterek, “Burada önemli olan büyümenin yurtiçi talebe dayalı olmasından ziyade, yurtdışı talebe dayalı olarak büyüme sürecine dönüştürülmesidir. Bu süreç başladı, bunu çok net görebiliyoruz” dedi. IMF, fon çalışanlarının küresel, temel ülke grupları ve tek tek ülkeler seviyesinde ekonomik gelişmelerle ilgili analiz ve tahminlerini içeren ve yılda iki defa yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu (WEO) sunumunu İstanbul’da gerçekleştirdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve IMF Türkiye Ofisi işbirliğiyle Tekfen Tower konferans salonunda düzenlenen “Geçişler ve Gerilimler” konulu sunumda, Ekonomist Damiano Sandri ve Ekonomist Andrea Pescatori konuşmacı olarak yer aldı.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye için büyüme tahminlerinin bu yıl için yüzde 3,8, gelecek yıl için ise yüzde 3,5 olduğunu anımsatan Lewis, çeyrek bazında bakılacak olursa 2013’ün ilk yarısının Türkiye’de çok sağlam geçtiğini belirtti. Türkiye’nin çok sağlam ve güçlü bir büyüme sürecinden geçtiğine dikkati çeken Lewis, “Önümüzdeki çeyreklerde büyüme biraz yavaşlayabilir ama ondan sonra 2014’te tekrar hızlı bir yükselişe geçecek” dedi. Lewis, 2015 yılı içerisinde de söz konusu ivme sürecinin devam edeceğine dikkati çekti. Mark Lewis, Türkiye’deki büyüme sürecinin istikrara kavuştuğunu belirterek, “Dış ortam düzeliyor ve bunun olumlu bir etkisi var. Yurtiçi talepte büyüme devam edecek, bunun da olumlu bir etkisi var” diye konuştu.

Pescatori: Herkes krizi kaçırdı

Ekonomist Andrea Pescatori ise 2008-2010 arasında Fed'de çalıştığını belirterek, "Kriz öncesinde hiç kimse yüzde 9'luk küçülmeyi öngörmüyordu" dedi. Herkesin krizi kaçırdığını ve bunun çok net olduğunu aktaran Pescatori, IMF dahil olmak üzere herkesin dersini aldığını, önemli olanın da bu olduğunu söyledi. Genellikle BRIC ülkelerinin ortak gibi düşünüldüğünü ama öyle olmadığını vurgulayan Pescatori, bu ülkelerin birbirinden farklılık gösterdiğini, örneğin doğal kaynaklar açısından Çin çok büyük bir ithalatçı iken, Rusya'nın büyük bir ihracatçı olduğunun altını çizdi. Yapısal reformların teknoloji ile olmadığını vurgulayan Pescatori, bunun siyasi açıdan da irade gerektirdiğine işaret etti. Yapısal reformların ekonomi üzerinde oluşturduğu olumlu etkinin bir anda meydana gelmediğini aktaran Pescatori, siyasi yönetimin hemen etkisini gösteremediği için reformları sürdüremediğini söyledi. Pescatori, alışılagelmiş para politikalarının şimdiye kadar çok yumuşak bir biçimde uygulandığını kaydetti.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23