• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye artık küresel aktör

Yeniakit Publisher
2015-01-21 08:10:00 - 2015-01-20 22:48:37
Türkiye artık küresel aktör

Davos öncesi Londra’da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin 20. yıl sonundaki ‘hasta adam’ modundan sıyrılarak, bugün küresel bir güç haline geldiğini belirtti ve “Eğer Türkiye AB üyesi olsa Avrupa krizi kolay aşardı” dedi.

HABER MERKEZİ - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos toplantıları öncesinde Londra’da gerçekleşen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu”nda konuşma yaptı. Davutoğlu, “AB’daki kriz olmadan önce Türkiye üye olmuş olsaydı Türkiye’deki ortaya koyulan iş imkanları çerçevesindeki buradaki zorluklar da azalmış olabilirdi” ifadelerini kullandı.

ARTIK HASTA ADAM YOK...

Davutoğlu, Avrupalıların, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde “hasta adam” şeklindeki açıklamalarının bulunduğunu, 20. yüzyılın başında bunun, Avrupa açısından kullanılan bir terim haline geldiğini anlattı. 21. yüzyılın başında ise Türkiye’nin öne çıktığını ifade eden Davutoğlu, “Çünkü, demokratik meşruiyet, siyasi istikrarın güven unsurunu aşılaması gibi son 12 yılda Türkiye’de öne çıkan unsurlar söz konusu” dedi.

LONDRA VE İSTANBUL ALTERNATİF

Davutoğlu, Londra ve İstanbul’un alternatif olduğunu belirterek, “Doğu ve Batı’nın bir araya gelmesi. Avrupa ancak bu iki gelenek bir araya gelirse, entegre bir Avrupa ekonomisi haline gelebilir ancak. Gelişmekte olan Türkiye ekonomisi ve uzun soluklu modern ekonomi geleneği İngiltere, Londra ve İstanbul birlikte olduğunda zorlukları aşma konusunda Avrupa güçlü hale gelebilir” diye konuştu.

Türkiye’nin küresel aktör şeklinde kendini ortaya çıkardığını belirten Davutoğlu, Türkiye’nin bu yıl G20 dönem başkanlığını yürüteceğini hatırlattı.

İNSANIMIZ NEREYE İSTİYORSA SERBEST BİR ŞEKİLDE GİDEBİLMELİ

Davutoğlu, bölgesel merkez olmanın önemine değinerek, Orta Avrupa’dan Doğu Asya’ya, Japonya ve Çin’e kadar bütün Avrasya bölgesinde İstanbul’un bir merkez olduğunu dile getirdi.  Türkiye’nin 65’ten fazla ülkeyle vize serbestisi anlaşması yaptığını hatırlatan Davutoğlu, bu çalışmaların Türkiye’nin dinamizm içinde olması için yapıldığını ifade etti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu Avrupa Birliği’nin tam anlamıyla anlamış olduğunu düşünmüyorum. Vize serbestisi konusunda Türkiye’nin ortaya koyduklarının çok çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Ve bizler, bunu gerçekleştiriyoruz çünkü Türkiye’nin kaynakları, petrol ya da doğal kaynaklar değil insan kaynaklarıdır. Ve insanımız nereye istiyorsa serbest bir şekilde gidebilmeli. Afrika’ya açılmak istiyorsa bunu gerçekleştirebilmeli.”

NAPOLYON DA İSTANBUL DEMİŞTİ

Başbakan Davutoğlu, Napolyon Bonapart’ın, “Dünya tek bir ülke olsaydı hangi şehir başkent olurdu” sorusuna, “İstanbul” cevabını verdiğini hatırlatarak, İstanbul’un tarihi kimliğinin korunarak bir merkez olması gerektiğini söyledi. Son 3 yılda küresel finansal merkez endeksinde İstanbul’un önemli bir sıçrama kaydettiğini belirten Davutoğlu, 72’nci sıradan 42’nci sıraya çıkarak, 30 basamak yükseldiğini, bu durumun hızlı şekilde sürmesini umduğunu söyledi.

PARALELLE MÜCADELE SÜRECİ KARARLILIKLA DEVAM ETTİRİLECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, paralel devlet yapılanmasına yönelik sürecin kararlı bir şekilde devam edeceğini açıkladı. Davutoğlu, “Bizim görevimiz; kim olursa olsun, hangi araç kullanılmış olursa olsun, ne zaman yapılmış olursa olsun, böyle bir ihanetin ortaya çıkması için bütün çabayı göstermektir. Bu konuda yapılan çalışmaları yakından takip ediyorum. Bugün de İçişleri Bakanımız ile tekrar görüştüm. Dolayısıyla bu süreç, kararlı bir şekilde devam ettirilecek. Burada hiç kimse, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst düzey yetkililerini ve en önemli toplantılarını ya da kriptolu görüşmelerini takip etme cesareti bulamayacaktır. Şimdiye kadar bu suçu işlemiş olanlar da adalete teslim edilecekler. Bu konuda kamuoyunun hiç bir şüphesi olmamalıdır” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23