• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TÜRKÇE YASAKLANDI

Yeniakit Publisher
2013-02-17 21:53:00 - 2013-02-17 21:53:43
TÜRKÇE YASAKLANDI

1990 öncesi Bulgaristan’ın başında bulunan Todor Jivkov’un Türklere uyguladığı zulüm politikası Bulgaristan’da tekrar hortladı. Bulgaristan’da Seçim Yasası’nda yapılan değişiklik sonucu seçim dönemlerinde Türkçe olarak seçim kampanyası yürütülmesi yasakla

SİNAN YAVUZOĞLU / ANKARA
Bulgaristan’da Seçim Yasası’nda yapılan değişiklik sonucu seçim dönemlerinde Türkçe olarak seçim kampanyası yürütülmesi yasaklandı. Parlamentodaki görüşmelerde Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) gerek duyulduğunda çeviri yapılması kaydıyla Bulgarca dışındaki dillerde de seçim kampanyası yürütülmesi yönündeki teklifi kabul görmedi.
SÖZ KONUSU TÜRKİYE OLMAYINCA
TAVSİYE İLE YETİNİYORLAR
Bulgaristan’da seçim sistemi ve yasalarla ilgili, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (OSCE/ODIHR) bir değerlendirme raporu hazırlayarak Bulgaristan’daki azınlıklara seçimlerde kendi anadillerinde propaganda yapabilmeleri için yasa değişikliği yapılması konusunda tavsiyede bulunuluyor.
HEM ZULÜM GÖRDÜLER,
HEM ADAY BİLE OLAMIYORLAR
Ülkedeki mevcut yasalar, resmi Bulgar dili dışında seçim propagandası yapanlara ceza öngörüyor. Bu bağlamda parlamentoda Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile temsil edilen Türkler anadillerinde seçim propagandası yapamıyor. Ayrıca 1989 yılında Türkiye’ye sürülen veya daha sonra tekrar Bulgaristan’a dönen binlerce Türk, çifte vatandaş oldukları gerekçesiyle seçimlerde aday olamıyor.
HÖH, HAKLARI TAM OLARAK
SAVUNAMIYOR
Ülkedeki bağımsız gözlemciler, uzun yıllar iktidardaki koalisyon hükümetlerinin ortağı olmasına rağmen anadilde seçim propagandası konusunda herhangi bir girişimde bulunmadığına dikkat çektikleri HÖH Partisi’nin, pasif yapısı sebebiyle bölünme durumuyla da yüz yüze kalabileceğini kaydediyorlar.
Bulgaristan’daki yeni uygulamalar Todor Jivkov’un yaptıklarını hatırlattı. Yeni uygulamalar adeta Jivkov döneminde uygulanan zulmün kalıntılarının hâlâ yaşadığını gösterdi. Jivkov, Müslüman Türk azınlığa karşı zorla asimilasyon politikası uygulamış, din ve dili yasaklamış, karşı çıkanları kamplara sürmüştü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23