• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Türk işadamlarının artık gol atmasını bekliyoruz’

Yeniakit Publisher
2013-03-05 20:35:00 - 2013-03-05 20:35:21
‘Türk işadamlarının artık gol atmasını bekliyoruz’

Türkiye’nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), ‘Türkiye-Sırbistan Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. Sırbistan Başbakan Yardımcısı, İç-Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic

EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), ‘Türkiye-Sırbistan Ticaret ve Yatırım Forumu’ düzenledi. Forumda konuşan Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, iki ülke arasındaki iş potansiyeline dikkat çekerek, işadamlarının bir tek gol atması gerektiğini, birçok fırsatın kaçırıldığını belirtti.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de TUSKON olarak Türk firmalarının Sırbistan ile coğrafi yakınlığı ve karşılıklı gelişen ticareti de göz önüne alarak Sırbistan pazarında etkin rol almalarını ve sahip oldukları sanayileşme tecrübesini paylaşmasını istediklerini bildirdi. Meral, Altyapı ve inşaat projelerinden tekstile, tarım makinesi ve otomotivden gıdaya kadar pek çok alanda karlı yatırım ve ticaret fırsatı Sırp ve Türk işadamlarının el ele vermesiyle ortaya çıkacağını kaydetti.
“SIRBİSTAN PAZARINDA TÜRK
İŞADAMLARI DAHA FAZLA İSTİYORUZ”
Forumun açılışında konuşan Sırbistan Başbakan Yardımcısı, İç - Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic iki ülkenin siyasi alanda ilişkilerinin çok iyi olduğunu, ancak ticari alanda iki ülke arasındaki potansiyelin tam olarak açığa çıkmadığını belirtti. Sırbistan’da 600 İtalyan şirketi, 300’den fazla Hırvatistan şirketi bulunduğunu, buna karşılık Türkiye’den sadece 30 şirketin yer aldığını ifade eden Ljajic, “Hala Sırbistan’ın potansiyelini tanımadığınızı düşünüyoruz. En büyük suç bizde, kendimizi tanıtamadık, iyi sunum yapamadık. Sırbistan pazarında Türk işadamları ve Türk şirketlerini daha fazla istiyoruz. Sırbistan Balkan bölgesindeki en büyük ticaret alanı. Türk işadamlarını çağırıyoruz, Sırbistan’ın potansiyelini kullanın. Sırbistan yurt dışından gelen yatırımcılara çok destek çıkıyor. Büyük yatırımlar için KDV az oluyor” dedi. Belgrad’da gerçekleştirilecek işadamlarının katılacağı forumu çok iyi değerlendirmek gerektiğine işaret eden Ljajic, “İki ülke işadamlarını bir araya getirmemiz gerekiyor. İşadamları bir biri ile tanışarak ortak işler yapsınlar. Siyasiler olarak biz çok konuştuk. İşadamlarının bir tek gol atması gerekiyor. Bir çok fırsatı kaçırıyoruz’’ diye konuştu. Ljajic, tekstil, makine sektörü, tarım ürünleri, otomotiv endüstrisinde ortak işbirliği fırsatları gördüğünü söyledi.
MERAL: TİCARET HACMİMİZ
EN AZ 1 MİLYAR DOLAR OLMALI
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, Türk firmalarının Sırbistan ile çoğrafi yakınlığı ve karşılıklı gelişen ticareti de göz önüne alarak Sırbistan pazarında etkin rol almalarını ve sahip oldukları sanayileşme tecrübesini paylaşmasını istediklerini, bu noktada alt yapı ve inşaat projelerinden tekstile, tarım makinesi ve otomotivden gıdaya kadar pek çok alanda karlı yatırım ve ticaret fırsatının Sırp ve Türk işadamlarının el ele vermesiyle ortaya çıkacağını belirtti. Sırbistan’ın ihracat ve sanayi üretiminde özelikle 2010 yılından itibaren kaydettiği ilerleme ile yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini ifade eden Meral, ‘’Sırbistan, Avrupa pazarına yakınlığı ile de lojistik ve stratejik manada avantajlı bir konuma sahiptir. Sırbistan ile olan ticaretimiz de gittikçe artış göstermektedir. Özellikle 2009 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün Sırbistan’ı ziyaretinde yapılan ‘Ekonomik İşbirliği Anlaşması’ ve ‘Altyapı Projelerinde İşbirliği Anlaşması’ neticesinde 2010 yılında 463 milyon dolar, 2011 yılında ise 568 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimiz, 2012 yılında 600 milyon dolara yaklaşmıştır’’ dedi. Meral, bunun yeterli olmadığını en kısa zamanda bu rakamın 1 milyar dolara çıkması ve bunun da yatırımlarla desteklenmesini istediklerini dile getirdi. TUSKON Başkanı Meral, konuk Başbakan Yardımcısının Türkiye’yi kısa süre içinde ikinci kez ziyaret etmesinin Sırbistan devletinin Türkiye’ye verdiği desteği ve Sırbistan’a yapılacak yatırımlarda güçlü bir iradenin Türk işadamlarının arkasında olacağını gösterdiğini vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23