• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tül perdeler nasıl temizlenir? Perdeleri bembeyaz, kar gibi yapmak için etkili yöntemler!

Yeniakit Publisher
2022-03-28 23:27:00 - 2022-04-06 00:24:17
Tül perdeler nasıl temizlenir? Perdeleri bembeyaz, kar gibi yapmak için etkili yöntemler!

Bahar temizliğine perdeleri bembeyaz yaparak başlayın. Perdeleri kar gibi yapan yöntem nasıl uygulanır? Evinize ferahlık getirmesi için en pratik tül perde beyazlatma yöntemlerini önereceğiz. Yapısını bozmadan, dokusuna zarar vermeden tül perdeleri nasıl beyazlatılır diyenler için en kolay ve etkili yöntemleri bir araya getirdik. Bahar temizliği nasıl yapılır?

Tüllerde islenme ve sararma sorunu: Kolay temizlemenin püf noktaları

Tüllerde islenme, tüllerin sararması ya da kararması, sık yaşanan bir temizlik sorunu. Özellikle kışın petek üzerindeki perdelerde, tüllerde kararmalar oluyor. İster doğalgaz peteklerinden kaynaklı olsun, ister kirli hava, toz, sigara dumanı ya da güneşten kaynaklı olsun, tül perde temizliği zor değil.

Tül perde kararması nasıl geçer? 

*Tül perde kararması ve perdedeki is lekelerini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Çamaşır makinesine perdenizi atın, deterjan gözüne hem deterjan hem de 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Perdelerinizdeki kararmalar beyazlayacaktır.

*Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.

*Perdedeki küf lekesini çıkarmak için öncelikle perdenin küf lekesinin olduğu alanı süt dolu bir kaba batırmayı deneyin. Sonrasında bulaşık tableti ile çamaşır makinesinde 30 derecede yıkayın. Leke çıkmazsa aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz.

Perdeleri kar gibi yapan yöntemler

Bir başka yöntem ise karbonat ile temizlik. 4’te 3 oranında karbonat ve dörtte bir oranında suyu karıştırarak cıvık bir hamur oluşturun ve küflenmiş yüzeye yedirerek fırçalayın. Sonrasında yarı yarıya sirke ve su karıştırın ve yıkayın. Sonrasında perdeyi çamaşır makinesinde yıkayın.

Bulaşık makinesi tableti

Bulaşık tabletlerinin içinde yer alan maddelerin, aynı zamanda perdeleri de temizleyeceğini biliyor musunuz? Leke giderme, parlatma ve zorlu kirleri çözme gücü olan bulaşık tabletlerini tülleri beyazlatmak için kullanmanın yolları ise oldukça kolay.

Öncelikle tül perdelerinizi yıkamak için hazırlayın. Kullandığınız özel bir deterjan varsa; deterjan bölmesine deterjanı ekleyin. Herhangi bir bulaşık tabletini, tüllerin üzerine bırakın ve perdeler için önerilen yıkama programında çalıştırın. Eğer bulaşık makinesinin perde yıkama programı yoksa 30 derecede yıkama moduna alarak tül perdelerin beyazlamasını sağlayın. Bu yıkama işleminin ardından tüllerinizi nemli şekilde asabilirsiniz. Yıkanan tüllerin, eskisine göre daha beyaz ve parlak olduğunu gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. Sıcak yıkamanın etkisinden dolayı bulaşık tableti tüllerin üzerinde herhangi bir kalıntı bırakmamaktadır. Bu nedenle güvenle yıkayabilirsiniz.

Perdelere çamaşır suyu neden zararlı

Eğer perdeleriniz sarardıysa birkaç saat amonyak eklenmiş suda beklettikten sonra yıkayarak, sararan bölgelerin ağarmasını sağlayabilirsiniz. Çamaşır suyu ile ağartma işlemi yapmayın. Sıradan çamaşır suyu, tuz ruhu gibi ağır ağartıcı kimyasallar tül perdeler için son derece zararlıdır.

Bahar temizliği nasıl yapılır?

İlk olarak tüm evde yapılması gereken bahar temizliği adımları şu şekilde;

  • Duvar ve tavanları silin.
  • Duvardan duvara halılarınızı şampuanla temizleyin.
  • Parça halılarınızı temizlemeye gönderin.
  • Koltuk döşemelerini buharla temizleyin
  • Radyatörlerin tozunu alın.
  • Kapı ve pencere menteşelerini yağlayın.
  • Ahşap mobilyaları cilalayın.
  • Perde ve tülleri yıkayın.
  • Pencere ve camları silin.
  • Taş ve seramik yüzeyleri temizleyin.
  • Parkeleri cilalayın/cilalatın.

Bahar temizliğinde en önemli noktalardan biri duvar temizliği

Çünkü duvarları yılda ancak bir ya da iki kez temizleriz.

Duvarları kolay silmek için, duvar temizliğine başlamadan 1-2 saat önce odanın ortasına büyük bir kova ya da leğen içinde kaynar su bırakıp pencereleri ve kapıyı kapalı tutun. Bu şekilde duvardaki kirler yumuşayacak ve temizlemek daha kolay olacaktır.

Kirler yumuşadıktan sonra bulaşık deterjanı ile su karışımıyla duvarları silin. Duvar kağıtlarının çok koyu lekeler barındırmaması için sık aralıklarla temizlenmesi gerekir.

Ayda bir kez elektrik süpürgesinin fırçalı ucuyla duvar kağıtlarına yapışan tozları alırsanız leke oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Yaklaşık 3 ayda bir ağartıcı içermeyen bulaşık deterjanını bol su ile karıştırıp yumuşak bir bezle duvar kağıtlarını temizleyin.

Bahar temizliğinde unutulmaması gereken ince detaylar

Oturma odasında temizlik

-Deri mobilyalarınızı temizleyin.
-Kitaplığınızdaki kitapların şekillerinin bozulmaması ve kırışmaması için yerlerini değiştirin.
-Ağır perdeleri, halıları ve örtüleri kaldırın.

Yatak odasında temizlik 

Yatak odasında bahar temizliği yaparken yorganları battaniyeleri ve kışlık eşyaları yıkayarak hurçların içine kaldırın. Yatak odasında bahar temizliği demek işin yazlık kışlık, kıyafet kısmı demektir. Halı, perde, yorgan, battaniye gibi tekstil eşyalarının yanı sıra kıyafet seçimini de halletmeniz gerekecek. Kışlık ayakkabılarınızı temizleyip, sararak kaldırmanız, kaban ve paltoları güzelce depolamanız önemli. Bu işi giyinme odanız varsa daha kolay çözebilirsiniz. Adım adım bunları yapabilirsiniz:

-Şiltenizi döndürün.
-Şiltenizin ve yatak çerçevenizin tozunu alın.
-Yastıkları yıkayın.
-Battaniyeleri ve yorganları kuru temizlemeye verin.
-Dolapların içini temizleyin ve baharlık kıyafetlerinizi çıkarın.

Banyo temizliği

Banyo temizliği yaparken artık çok eskimiş olan havluları toz bezi olarak kullanmanın vakti geldi. Kullanmaya devam edeceğiniz havluları ise elma sirkesi kullanarak yıkayabilirsiniz. Banyo dolaplarında bulunan eskimiş kişisel bakım ürünlerini de mutlaka atın. Banyoda eğer tadilat işleriniz yoksa bütün yapmanız gereken sıkı bir temizlik olacaktır. Rutin temizliğin yanı sıra bahar temizliğinde yapmanız gerekenlere gelince;

 Havluları seçip eskisi kadar emici olmayanları beyaz sirkeli suda bekleterek yumuşatabilirsiniz. Yumuşatıcı ve deterjan gibi kimyasallar zamanla havluların su emme özelliğini azaltır, bundan kurtulmak için yılda birkaç kez, tercihen bahar temizliği sırasında havluları birkaç damla beyaz sirke eklenmiş suda bekletip, yıkayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

- Banyonuzdaki cam ve aynaların buhardan etkilenmemesini ve su lekesi oluşturmamasını istiyorsanız her bahar temizliğinde onları gliserinle hidrofobik hale getirebilirsiniz. Islak bezle tozlarını aldığınız camlara, kurumadan önce naylonlu bir bez yardımıyla gliserinli su sürün ve kurumaya bırakın. Gliserin cam ve aynalara buğulanmayan ve su tutmayan bir özellik kazandıracaktır.

Laminant parke nasıl temizlenir? 

- Parkeler güzel, ekonomik ve ısı yatılımı için çok uygundur. Ancak her zaman pırıl pırıl ve temiz görünmesini isteriz. Birçok kişinin parke kullanımında en büyük sorunu silindikten sonra üzerinde kalan su lekeleridir. Bunun için parkeleri sildikten sonra kuru bir bezle silinmesi gerekiyor. Su lekelerinden kurtulmak için size önerimiz parke temizliğinde mutlaka mikro fiber bez kullanın. Mikro fiber bez, parkelerin üzerinde nem kalmasını önler böylece su lekelerininin kalmadığını göreceksiniz.

- Parkeler için özel üretilmiş deterjanlardan alabilirsiniz. Ama siz kimyasal maddeler kullanmak istemiyorsanız, o zaman size önerimiz, arap sabunu (sıvı veya jel olabilir) içinde bir fincan sirke koyun. Parkelerinizi bu karışım ile silin. Pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. Tabi mikro fiber bez kullanmayı unutmayın.

- Parke kullanımda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri parkelerin nemli kalmamasıdır. Suyla uzun süre temas etmesi halinde parkelerden kabarmalar olacaktır. Bunun için parkelerinizin üzerine su döküldüğü zaman bekletmeden temizlemeye ve kuru kalmasına özen gösterin.

Ahşap parke nasıl temizlenir? 

Ahşap parkelere en çok zarar veren şeyler su ve çiziklerdir. Ahşap parkelere sert ve aşındırma etkisi oluşturacak malzemeler uygulanırsa parkeler çabucak çizilir ve orijinal görüntülerini kaybederler. Ahşap parkeler çok sık su ile temizlenirse de zaman içerisinde üzerinde kabarmalar meydana gelir.

- Parke temizliği düzenli olarak her hafta yapılmalıdır. Ahşap parkenin zarar görmemesi için elektrik süpürgesinin ucuna yumuşak bir aparat takılarak toz alımı sağlanmalıdır. Daha sonra ahşap temizleyici malzeme eklenmiş olan ılık bir su hazırlanır. Yumuşak yapıya sahip mikrofiber bez yardımı ile çok ıslatılmadan parkeler silinmelidir. Parkelerin üzerinde izlerin oluşmaması için kuruyana kadar üzerine basılmamalıdır. Fayans ve granit temizleyiciler parke temizliğinde kullanılmamalıdır.

- Eğer ki ahşap parke doğal yollarla temizlenmek istenirse temizlik için hazırlanmış suya sirke ya da Arap Sabunu eklenebilir.

- Eğer ahşap parke parlatılmak isteniyor ise bir parça pamuğa biraz zeytiyağı damlatılır ve ahşağ parke zemini güzelce ovulur. Zeytinyağı ahşap parkenizi temizlemekle kalmaz parkenizin ömrünü de uzatır.

- Ahşap parkeleri dış etkenlerden korumak için parke cilası kullanılması uygundur. Cilası geçmeye başladıkça yenilenerek parlak görünüm korunabilir. Bu şekilde zeminin temizliği de kolaylaşmış olur.

- Ayakkabı ve topuklara karşı ahşap parkeyi korumak için basılacak yerlere kilim koyulmalıdır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23