• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Transatlantik’te treni kaçırma şansımız yok

Yeniakit Publisher
2014-11-24 08:31:00 - 2014-11-24 08:14:25
Transatlantik’te treni kaçırma şansımız yok

Türkiye’nin Asya Pasifik ve Trans Pasifik ortaklığı olarak önünde iki seçeneğinin olduğunu belirten AK Parti MKYK üyesi Gedikli, “Biz burada Trans Pasifik ortaklığının taraflarından olmak zorundayız” dedi

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, Türkiye’nin siyasi alanda olduğu gibi ekonomik olarak da dünya ticaretinin merkezinde yer almak üzere çalıştığını belirterek, Trans Pasifik (Transatlantik) ortaklığı için mücadele verdiğini söyledi.

Soruları cevaplandıran Bülent Gedikli, dünyada artık ekonomide de “dişe diş” bir rekabet ortamının olduğunu hatırlattı. Gedikli, arka planda 2 blokun oluştuğunu ifade etti. Bunlardan ilkinin Trans-Pasifik Ortaklığı, ikincisinin de buna rakip olarak kurgulanan Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi olduğunu anlatan Gedikli, “Biz, burada Trans-Pasifik Ortaklığının taraflarından olmak zorundayız. Treni kaçırmak gibi bir şansımız yok” dedi. 

YENİDEN DÜNYA VİTRİNİNDEYİZ

Türkiye’nin G20’ye başkanlık yapacak olmasının önemini de vurgulayan Gedikli, bunun, Türkiye’yi bir kez daha dünyada vitrine çıkaracağını bildirdi. Bunun yanı sıra, B20’nin de Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Gedikli, bu sayede Türkiye’nin dünya ticaretine açılacağını ifade etti. Gedikli, Türkiye’nin bu sayede sahip olduğu müteşebbis ve yaratıcı vizyonunu dünyaya bir kez daha göstereceğini kaydetti. G20’de ekonominin yanı sıra siyasi konuların da gündeme geldiğine işaret eden Gedikli, Türkiye’nin de bu masada olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

TEKNOLOJİ ÖNEMLİ UNSUR

Gedikli, rekabet ortamında en önemli unsurlardan birinin teknoloji olduğunu belirterek, “Önümüzdeki dönem, teknoloji devrimine sahne olacak. Bu nedenle Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik yatırımlara insan kaynağı ve maddi destek sağlamak için yeni planlamalar yapıyoruz. Kendi uydumuzu, tankımızı, güvenlik yazılımlarımızı yapmayı başardık. Yerli otomobilimizi yapmamız için de bir engel yok. Markalaşmak ve bir adım önde olmak, küresel ekonomide artık var olmanın olmazsa olmazı. Bu sırada siyasi kurumlarımızı ve eğitim sistemimizi de bu devrime ayak uyduracak şekilde dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

AVRUPA KARAYA OTURMAK ÜZERE

Avrupa ekonomisinin, son yıllarda önemli sıkıntılar yaşadığını ve hâlâ bunları aşamadığını ifade eden Gedikli, Almanya’nın ekonomisinde dahi ciddi sorunlar olduğunu vurguladı. Bülent Gedikli, Avrupa’da birçok büyük firmanın iflas kararı aldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“AB ekonomisi karaya oturmak üzere. Görünüm kötüye gidiyor. Avrupa yaşlı bir kıta. Ayrıca gelir ve servet dağılımı o kadar bozuldu ki, talep üretilemez oldu. Avrupa’da enflasyon yok, deflasyon korkusu yaşıyorlar. Bu da yatırım ve ve tüketim kararlarını etkiliyor. Fiyatların ileride düşeceğini düşünürseniz, yatırım ve alım yapmazsınız. Avrupa’nın bu sorunları için yapısal çözümler üretmesi lazım. Yapısal çözüm üretmek için de yine siyasi istikrar lazım. Onun için de görünen o ki, bu kararları alamayacaklar.”

TÜRKİYE İSTİKRAR ADASI

Dünyanın birçok bölgesinde siyasi istikrarın olmadığına dikkati çeken Gedikli, “Avrupa Birliği’ne (AB) bakacak olursak mesela, ortak bir karar üretemiyor. Her ülkenin ayrı bir politikası var. ABD’deki son gelişmelerle Obama’nın gücü zayıfladı. Rusya deseniz, o da istikrar sorunu yaşıyor. Bölgemizde zaten süregelen bir istikrarsızlık var. İşte böyle bir ortamda Türkiye’deki siyasi istikrar çok önemli. Bu nedenle AK Parti iktidarının 12 yıldır başardığı bu istikrar ortamı hayati öneme sahiptir” değerlendirmesini yaptı.

FED, FAİZİ 2015’İN SONUNDA ARTIRABİLİR

Son zamanlarda, ekonominin en önemli gündem maddelerinden birinin de ABD Merkez Bankası (FED) politikaları olduğuna dikkati çeken Gedikli, “Herkes, FED’in faizleri ne zaman artıracağını tartışıyor. Bu, önemli bir karar ama FED, 2015’in son çeyreğinden önce faiz artıramaz, mevcut veriler net bir şekilde bunu gösteriyor. Önümüzde 1 yıla yakın süre var. Bu sürede Türkiye’nin yatırım ikliminin korunması ve doğrudan yabancı sermaye girişinin artması için gereken her şeyin yapılması gerekiyor. Bu da ihracata dayalı bir ekonomi modeliyle olur. 2023 hedefleri için Türkiye’nin tek çıkış yolu budur” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23