• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tokat'ın meşhur bakla! İşte bu günün kolay (MENÜSÜ) yemeği! Bugün ne pişirsem': diyenler için: yeme de yanında yat

Yeniakit Publisher
2024-02-03 22:37:00 - 2024-02-03 23:54:21
Tokat'ın meşhur bakla! İşte bu günün kolay (MENÜSÜ) yemeği! Bugün ne pişirsem': diyenler için: yeme de yanında yat

Bugünün hızlı ve kolay yemeği arayanlar için pratik bir önerimiz var. Tokat'ın meşhur bakla dolması tarifi yöresel yemekler arasında sevilen lezzetlerin başında geliyor. İşte, 'Akşama ne pişirsem' diyenler için...

Tokat'ın meşhur bakla dolması tarifi yöresel yemekler arasında sevilen lezzetlerin başında geliyor. İşte, ‘Akşama ne pişirsem’ diyenler için enfes yemek olan Tokat’ın meşhur bakla dolmasının tarifi…

Tokat’ın meşhur bakla dolması tarifi, yöresel yemeklerden biri olarak çok beğeniliyor. Yaprak sarma severlerin bayılacağı bu lezzet, bakla ve kırık yarma ile hazırlanıyor ve tereyağlı sos ile servis ediliyor.
“Bugün ne pişirsem?” diye düşünüyorsanız, size harika bir yemek önerisi var… “Bugün ne pişirsem?” diye soranlar için, Tokat’ın meşhur bakla dolması tarifinin yapılışını ayrıntılı olarak paylaşıyoruz. Hem görünümü hem de tadı ile damaklarda iz bırakan bakla dolması, iştah açıyor. Akşam yemeklerinde değişiklik yapmak istiyorsanız, bakla tarifi tam size göre.

Tereyağlı sosu ile sofraları süsleyen bakla dolmasının malzemeleri ve yapılışı şöyle…

BAKLA DOLMASI İÇİN MALZEMELER

Yarım kilo salamura yaprak 3 su bardağı kuru iç bakla 1 su bardağı kırık yarma ince bulgur karışımı 2 adet kuru soğan Yarım demet maydanoz Yarım demet dereotu 1 çorba kaşığı reyhan 2 yemek kaşığı salça kırmızıbiber karabiber tuz Üzeri için: 3 adet kuru soğan 2 yemek kaşığı salça 5 yemek kaşığı tereyağı

BAKLA DOLMASI TARİFİ

Bakla dolması tarifi için, yapraklarınız salamura ise biraz suda bekletip tuzunu alın. Eğer salamura değilse biraz haşlayın. Baklayı ılık suda ıslatın ve ikiye bölün. Kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın.
Doğradığınız baklaları geniş bir kaseye alın ve üzerine ince kıyılmış soğan, salça, dolma içi, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve bir su bardağı kadar su ilave edip karıştırın ve içi hazırlayın. Yaprağın ortasına iç koyarak zarf şeklinde sarın. Tencerenin dibine kemikli et koyabilirsiniz.
Üzerine sardığınız dolmaları yerleştirin. Dolmaların üzerini örtecek kadar sıcak su dökün ve kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirin.
Sosu için soğanları yağda pembeleştirin ve salça ekleyip karıştırın. Dolmaların üzerine dökün ve biraz daha pişirin. Nefis bakla dolması hazır. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun…

BAKLA DOLMASININ PÜF NOKTASI

Bakla dolması tarifinde iç malzemenin lezzetli olması çok önemlidir. Yaprakların taze ve güzel olması da bakla dolmasının sırrıdır. Tencerenin dibine et yerine pastırma da koyabilirsiniz.

BAKLA DOLMASI NASIL SERVİS EDİLİR?

Bakla dolması, genellikle sıcak olarak servis edilir. Tencerenin dibine kemikli et koyarak pişirilen bakla dolması, büyük bir servis kabına veya tepsiye ters çevrilir. Üzerine tereyağlı soğanlı salçalı sos dökülür. Yanında yoğurt veya ayran ile servis yapabilirsiniz.

BAKLA DOLMASI KÖKENİ

Bakla dolmasının kökeni hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır, ancak Tokat’ın zengin ve çeşitli mutfağının bir ürünü olduğu düşünülmektedir. Bakla dolması, Tokat’ın yanı sıra Sivas, Amasya, Yozgat gibi komşu illerde de yapılır ve sevilir.

TOKAT'IN DİĞER YÖRESEL YEMEKLERİ NELERDİR?

Tokat’ın diğer yöresel yemekleri arasında şunlar sayılabilir:

• Tokat kebabı: Kuzu eti, patlıcan, domates, biber ve soğanın fırında pişirilmesiyle yapılan nefis bir kebap çeşidi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23