• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ticari yavaşlama geçici

Yeniakit Publisher
2014-06-19 07:55:00 - 2014-06-18 23:05:03
Ticari yavaşlama geçici

Irak’ta çalışan Türk vatandaşları ve yatırımlarla ilgili risk durumunun devam ettiğini belirten Bakan Nihat Zeybekci, bölgeye yönelik ticarette bir durgunluk olduğunu, her şeyin bir haftaya kadar netleşeceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak’ta yaşanan sorunlar nedeniyle ekonominin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

A Haber televizyonuna açıklamalarda bulunan Zeybekci, Irak’ta çalışan Türk vatandaşları ve yatırımlarla ilgili risk durumu hakkındaki soruları cevapladı. Zeybekci, kayıt dışı çalışanlarla beraber 30 bine yakın vatandaşımızın Irak sınırları içinde iş yaptığına ve bölgedeki olumsuz hava nedeniyle hemen herkesin etkilendiğine, sürecin böyle devam etmesi halinde ise sorunlar yaşanacağına dikkati çekti. Bakan Zeybekci, “Gerekirse oradaki vatandaşlarımızın tamamını tahliye eder ve işlerimizin tamamını durdurmak zorunda kalabiliriz” şeklinde konuştu.

TEDBİRLER ALINDI

Bölgeye yönelik ihracatta tedbirlerin alındığı bir dönemden geçildiğine işaret eden Zeybekci, bunun nedeni olarak Habur’dan Zaho’ya yapılan yük aktarımında Kürt Bölgesi’nin sorunlu olmasını ve bu yüzden Habur geçişlerinde ciddi bir azalma yaşanmasını gösterdi.

Zeybekci, şu an için Kürt Bölgesi’nde iş yapan şirketler açısından bir risk görülmese de, can kaybı riskine ilişkin teknik ve zaruri uyarıların yapıldığına değindi.

Zeybekci, rehin tutulan vatandaşlarımız kurtarılsa dahi, Türkiye açısından bölgedeki sorunun bitmediğini, ihracatta Türkiye’nin ikinci pazarı olan Irak’ın bir an önce normale dönmesinin ülke ekonomisi için kritik olduğunu vurguladı. “Şu an için ihracatta bir yavaşlama söz konusu ancak ciddi bir etkilenme yok” diyen Bakan Nihat Zeybekci bölgedeki ticaret müşavirlerinin durumu yakından izlediğini ve yavaşlamanın bir hafta içinde aşılmasının beklendiğini aktardı.

CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ OLMAZ

Irak’taki krizin petrol fiyatlarında sıçrama yapması ve bunun cari açıkta öngörülmeyen bir artışa neden olup olmayacağını sorulması üzerine Nihat Zeybekci, son dönemde cari açıkta öngörülenin üzerinde bir düzelme yaşandığını, cari açığın yılın ilk dört ayında yüzde 33 oranında azaldığını vurguladı. Bakan Zeybekci, buna bağlı olarak, şu anki olumsuz ortamın cari açık üzerinde kuvvetli bir etki oluşturmasının öngörülmediğini sözlerine ekledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23