• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Terörle mücadelede Irak’la işbirliği

Yeniakit Publisher
2014-11-06 08:25:00 - 2014-11-06 08:08:34
Terörle mücadelede Irak’la işbirliği

Irak Dışişleri Bakanı Caferi ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terörle mücadelede işbirliği önerdi

HABER MERKEZİ - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen  Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ile Caferi gazetecilerin sorularını cevapladı. Önceki Irak hükümetiyle sıkıntıların yaşandığını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede kapsamlı bir strateji gerekiyor.Sadece hava saldırıları ile IŞİD’i durdurmak mümkün değil. Kapsamlı bir strateji ile mücadele etmek gerekiyor. Tabanın terör örgütlerine verdiği destek kesilmeli” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Irak’la ticari ilişkilerini daha da geliştirmekten yana olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’taki bir önceki hükümet döneminde sıkıntılar yaşandığını anlatarak , Irak’ta kurulan yeni hükümetle her konuda ortak adımlar atılmasından yana olduğunu söyledi.

IŞİD İLE MÜCADELE

Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini,  Siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi Irak anayasasına göre geliştirmek istediklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede kapsamlı bir strateji gerekiyor.Sadece hava saldırıları ile IŞİD’i durdurmak mümkün değil. Kapsamlı bir strateji ile mücadele etmek gerekiyor. Tabanın terör örgütlerine verdiği destek kesilmeli” dedi.

“İLİŞKİLERDE YENİ BİR SAYFA AÇMAK İSTİYORUZ”

“Güvenlik konularında Türkiye bize hizmet sunabilir” diyen  Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ise, “İlişkilerde yeni bir sayfa açmak istiyoruz. İlişkilerimizde aksama oluşmuşsa da onu geçmişte bırakalım. Petrolün satışı Irak anayasasına göre merkezi hükümeti ilgilendirir.Kürt petrolünün satışı konusunu Irak anayasası çervesinde çözeceğiz” şeklinde konuştu.

“IŞİD HEPİMİZİN ORTAK DÜŞMANI”

Öte yandan; Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, güncel dış politika gelişmeleri ile ilgili TBMM Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdi.

IŞİD’in adının birçok ülke tarafından bilinmediği, hangi boyutlara ulaştığı anlaşılamadığı zamanlarda Türkiye tarafından 10 Ekim 2013 tarihinde terör örgütü olarak ilan edildiğini hatırlatan Cavuşoğlu, “IŞİD hepimizin ortak düşmanıdır” dedi.

Çavuşoğlu, IŞİD’in bölgesel bir sorun olmaktan çıktığını ve küresel bir sorun olduğunu ayrıca şu anki hava saldırıları ile durdurulmasının da mümkün olmadığını ifade ederek, “IŞİD’in El Kaide gibi belli bir yerden doğup sonra tüm dünyaya yayıldığı ve yayılacağı tehlikesi de öngörülmektedir” diye konuştu.

Irak’ta yeni kurulan hükümetin, Irak’ın istikrarı, güvenliği ve sınır bütünlüğü için bir fırsat olduğunu düşündüklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Özellikle Irak’ın Maliki rejiminin oluşturduğu sorunları aşması için somut adımlar atması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23