• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Teravih’le gelen sağlık

Yeniakit Publisher
2014-07-09 08:11:00 - 2014-07-08 21:55:45
Teravih’le gelen sağlık

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çevik, “Rüku ve secde esnasında üzerinde baskı oluşan dalak ve karaciğer tuttukları kanı boşaltır, böylece dolaşımdaki kanın hacmini artar. Secde ve rüku esnasındaki doğrulmayla kan tekrar karaciğer ve dalak tarafından geri alınabilir” dedi.

ANKARA - Uzmanlara göre, ramazan boyunca yatsı namazı ve ardından kılınan teravih namazı, nabız ve tansiyonu düzenliyor, uyku düzensizliğini de ortadan kaldırıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, orucun bu dünya için bedeni ve benliği temizleyen bir ibadet olduğunu, kişiyi bu dünyadayken öbür dünyaya olgunlaştırarak hazırladığını söyledi.

Ramazanda kılınan yatsı ve teravih namazlarının vücuda büyük faydaları olduğunu, rüku ve secde esnasında üzerinde baskı oluşan dalak ve karaciğerin tuttukları kanı boşalttığını, böylece dolaşımdaki kan hacminin arttığını bildiren Çevik, secde ve rüku esnasındaki doğrulmayla kanın tekrar karaciğer ve dalak tarafından geri alınabildiğini söyledi. Çevik, “Bu eğilip doğrulma hareketleriyle karaciğer, dalak ve cilt altı damarlarda kan tutulup geri bırakılarak, nabız ve tansiyon düzenlemesi yapılıyor olabilir” şeklinde konuştu.

Ramazan boyunca kolesterol değerlerinde düşme de saptandığını belirten Çevik, şu önerileri dile getirdi:

“Kolesterolün düşürülmesinde fertlerden ziyade toplumlar hedeflenmelidir. Ramazan böyle bir hedef için ideal bir zamandır. Ramazan ayı Sağlık Bakanlığınca kolesterolü düşürme ayı ilan edilebilir. Bu ayda kolesterolü düşüren lifli yiyeceklerin yenmesi, lifli yiyecekleri içeren kolesterol düşürücü sahur ve iftar yemeği terkiplerinin tanıtılıp teşvik edilmesi yoluyla kolesterol düşürülmesi daha da hızlanır, artırılır.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23