• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Telafer’e El Uzat”

Yeniakit Publisher
2014-06-21 07:56:00 - 2014-06-20 23:44:28
"Telafer’e El Uzat"

Türk Kızılayı, Türk-İş ve Memur-Sen’in destekleriyle Irak’ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara ulaştırılmak üzere “Telafer’e El Uzat” sloganıyla yardım kampanyası başlattı. Kampanya ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Irak’ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanların acılarını bir nebze dindirebilmemiz için Telafer, Musul, Kerkük’e yardım elinin uzanması gerektiğini söyledi.

Türk Kızılayı, Türk-İş ve Memur-Sen’in destekleriyle Irak’ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara ulaştırılmak üzere “Telafer’e El Uzat” sloganıyla yardım kampanyası başlattı. Kampanya ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Irak’ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanların acılarını bir nebze dindirebilmemiz için Telafer, Musul, Kerkük’e yardım elinin uzanması gerektiğini söyledi.

Türk Kızılayı, Türk-İş ve Memur-Sen’in destekleriyle Irak’ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara ulaştırılmak üzere “Telafer’e El Uzat” sloganıyla yardım kampanyası başlattı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, düzenlediği basın toplantısında, Musul’daki saldırılar sonucunda yaklaşık 1,5 milyon insanın evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Türkmen bölgesi olan Telafer’in önemli bir bölümünün buradaki vatandaşlar tarafından terk edildiğini belirten Akar, bir kısmının güneyde, bir kısmının da Sincar bölgesinde kaldığını anlattı.

“Büyük bir yardım çalışmasının arifesindeyiz”

Türk Kızılayı olarak 1. ve 2. Körfez Savaşları sırasında da yerlerinden edilen insanlarla ilgili önemli faaliyetlerde bulunduklarını dile getiren Akar, yine büyük bir yardım çalışmasının arifesinde olduklarını kaydetti. Akar, ilk etapta hazırladıkları 2 bin ailelik gıda kolisi, battaniye, mutfak seti, yatak ve diğer malzemelerden oluşan 9 tırın Musul’a sevk edildiğini anımsattı. Yardım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurgulayan Akar, bölgede yaşanan trajedinin boyutunun çok büyük olduğunu söyledi. Telafer’in yanı sıra Kerkük’te de göç etmeye hazırlanan yüzbinlerce insanın bulunduğuna dikkati çeken Akar, Telafer’in işgali neticesinde buradan ayrılmak zorunda kalan Türkmenlerin bulunduğu Sincar bölgesine su, gıda malzemesi ve çocuk maması gibi yardım malzemelerinin yer aldığı 3 tırı dün yola çıkardıklarını bildirdi. Akar, öncelikli olarak barınmayla ilgili problemi çözmeye çalışacaklarına işaret ederek, şöyle devam etti: “İnsanlar güneşin altında, gecenin soğuğunda çok zor durumdalar. Gönderdiğimiz altmışüçer metrekarelik büyük barınma çadırlarını kurmak suretiyle ilk etapta bin metrekarelik alan oluşturup, insanların barınma sorununu çözmeye gayret edeceğiz. Tek tek çadır vermeyeceğiz. Bu altmışüç metrekarelik çadırları kurmak suretiyle oradaki insanların barınmalarını sağlamaya gayret edeceğiz. Orada bir çadırkent oluşturacağız. Yaklaşık 100 bin kişinin barınabileceği kapasitede bir çadır kentin kurulması zaruri hale gelmiştir. Irak’ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanların yardımımıza ihtiyacı var. Türk Kızılayı’nca bölgede kurulan çadır kentte onları misafir edebilmemiz, ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz ve acılarını bir nebze dindirebilmemiz için Telafer, Musul, Kerkük’e yardım elinizi uzatın.”

Duyarsız kalamayız

Toplumda konuyla ilgili büyük bir duyarlılık oluştuğunu dile getiren Akar, Suriye’de yaşananlara karşı Türk milleti, devleti, hükümet ve Kızılay olarak hiçbir zaman duyarsız kalmadıklarını hatırlattı. Türkmenlerin yaşadığı olaylar nedeniyle ülkenin çeşitli kesimlerinden çağrılar aldıklarına dikkati çeken, konuyla ilgili Türk-İş ve Memur-Sen’in destekleriyle “Telafer’e El Uzat” sloganıyla büyük bir yardım kampanyasını resmen başlattıklarını bildirdi. Akar, kampanya kapsamında toplanacak ayni ve nakdi bağışların sadece Kuzey Irak’ta yerlerinden edilen insanlar için kullanılacağını aktardı. Konuyla ilgili 168 ücretsiz çağrı hattından bilgi alınabileceğini belirten Akar, banka hesaplarından ve “Irak” yazıp 2868 numarasına SMS yollayarak kampanyaya katılmanın mümkün olduğunu aktardı.

“Türk Kızılayı sigorta gibi”

Türk-İş Genel Bakanı Ergün Atalay da “Ne hikmetse dünyada bu işler Türklerin, Müslümanların başına geliyor” dedi. Atalay, “Avrupalı oynuyor, Türkler ve Müslümanlar yaşıyor. Türk Kızılayı iyi ki var. Ülkemizde ve dünyada sigorta gibi. İnsani yardım noktasında eksiksiz gayret sarf ediyor” ifadelerini kullandı.

“Mazlumun yanındayız”

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen de Memur-Sen ailesi olarak 760 bin üye adına bu kampanyaya sonuna kadar destek olacaklarını ifade etti. Esen, “Irk, Türk, Kürt, Arap ayrımı yapmadan, mazlum, mağdur, muhtaç kim olursa olsun yanında yer almaya karar verdik. Kampanyayı başlatan Türk Kızılayı’na da teşekkür ediyorum” dedi.

‘İyi ki Türk kardeşlerimiz var’

Türkmeneli Vakfı Başkanı Fatih Türkcan ise, Türk kardeşlerinin her zaman her yerde kendilerine yardım ettiğini anlattı. “İyi ki Türk kardeşlerimiz var” diyen Türkcan, yardımlar nedeniyle Türk devletine teşekkür etti. TİKA’dan Irak

Türkmenlerine yardım eli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Irak’ın kuzeyinde başta Türkmenler olmak üzere bölgede yardım bekleyen vatandaşlara temel ihtiyaçlar içeren malzeme desteğinde bulunulacak. TİKA’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin kalkınma yardımı yaklaşımına hayat veren TİKA, insan odaklı çalışmalarında din, dil ve ırk ayırt etmeden mağdur ve mazlum durumda olan insanlara kayıtsız kalmayarak yardım elini uzatmaya devam ediyor” ifadesi kullanıldı.

Bu çerçevede TİKA’nın, Irak’ın kuzeyinde terör mağduru Türkmenler başta olmak üzere bölgede yardım bekleyen diğer insanları da kapsayacak şekilde temel gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaya dönük yardım çalışmalarını başlattığı belirtildi.

Açıklamada, başta Musul olmak üzere, Duhok, Telafer, Selahaddin, Kerkük ve Diyala bölgelerinde özellikle Türkmenlere yönelik saldırılar sonunda pek çok insanın evlerini terk etmek durumunda kaldığı ifade edilerek, şunlar aktarıldı: “Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun lojistik desteğiyle temel gıda maddelerinin yanı sıra çadır, battaniyeden oluşan malzemelerin tedarik edilmesi ve bölgelere ulaştırılması çerçevesinde çalışmalar başlatıldı. Türkiye ve TİKA tarafından Türkmen halkının yaralarını sarmak ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü desteğe devam edilecek.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23