• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tekstilcilerden 5 bin kişiye iş imkânı

Yeniakit Publisher
2013-04-05 21:10:00 - 2013-04-05 21:11:53
Tekstilcilerden 5 bin kişiye iş imkânı

Terörü bitirme süreci iş dünyasının Güneydoğu’ya ilgisini arttırdı. Birçok sektör bölgeye yatırım planı yaparken, TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu, Şanlıurfa’da kümelenme metoduyla sektöre yönelik bir üretim üssü kuruyor. Şanlıurfa Organize San

ŞUAYİP ALABAY / İSTANBUL
TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu, Şanlıurfa’da  kümelenme metoduyla sektöre yönelik bir üretim üssü kuruyor. Projenin tanıtım toplantısı ve imza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası aynı zamanda OSB Başkanı Sabri Ertekin ve sektör temsilcilerinin katılımıyla dün Çırağan’da gerçekleştirildi. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adıyla kurulacak ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen hazırgiyim havzası, diğer sektörlere de örnek olacak. 350 dekarlık alanda başlayacak proje, talebe göre 700 dekara kadar çıkartılabelicek ve yatırımcılar arazi için bir bedel ödemeyecek.
ÇELİK: ŞANLIURFA’YA YAPILACAK
YATIRIM MÜTEŞEBBİSLERİMİZİN
BAŞARISIDIR
Bu kümelenme yatırımında biz sadece kendimize pay çıkarmıyoruz diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu tamamen müteşebbislerimizin başarısıdır. Son 10 yıla baktığımız zaman dünya Türkiye’yi gıpta ile izliyor. Eğer bugün başarılardan söz ediyorsak hükümetimizin yaptığı stratejileriyle yaptığı büyük katkılar vardır. Bunun yanında Türkiye olarak hep birlikte başardığımız bir konudur. İhracatın 150 milyar dolara çıkması, bütçe açığının yüzde 3’lere gerilemesi faiz harcamalarının GSMH’ya oranına göre değişmesi, enflasyonun yüzde 11’e gerilemesi 10 yıllık istikrarın gerilemesidir. Bu sürece kadar olanlar oldu şimdi ise geleceğe bakmak gerekiyor. Uzun vadeli planları şaşmadan yapmak gerekiyor. Türkiye’de konfeksiyon istihdamın yüzde 13’ünü kapsıyor. İnşallah 2023 hedefleri olan 16 milyar dolardan 60 milyar dolara ulaşırlar çünkü bu bizi de kapsıyor. Bizim hedeflerimizle paralellik gösteriyor. Bizim hedeflerimizin arasında istihdam edilmesi ve geliştirilmesi gereken 7 sektörden en önemlisi tekstildir. Bu yatırıma baktığımız zaman 6’ıncı bölge teşvik ve prim açısından cazip bir bölge ve işadamlarımızın bu projesi bu önemi kavradığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’da yatırım yapmak isteyen herkes için bakanından en düşük devlet görevlisine kadar birlik ve dirlik olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “Bursa’dan Şanlıurfa’ya gitmiş birisi olarak gerek yatırım gerek diğer konularda hiçbir fark olmadığını gördüm. Şanlıurfa Ortadoğu’ya açılan kapımız. Bugün huzursuzluklar var ama bunlar kalıcı değil. Suriye ve diğer problemler hallolduğu zaman çarşılar dolup taşacak. Üretim açısından baktığınız zaman Şanlıurfa bir tarım ambarı. Diğer yandan peygamberler şehri. Birçok şehirden çok çok güzel. New York’a gidenlerin çoğu Şanlıurfa’yı bilmiyor. Şanlıurfa’ya gitmemek için hiçbir mesele yok. Oraya da gidilmeli. Yatırım olarak ise para neredeyse akıl oradadır. Sermaye Şanlıurfa’ya kaymaya başladığına göre bu yatırım ve proje akıllı bir projedir” dedi.
Şanlıurfa’nın cazibe merkezi olmasına önderlik ettiği için bakana ve proje için çalışan kişilere teşekkür eden Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise, “Bundan sonra temel parametreler değişiyor. Önemli bir eksiklik vardı. Bu sektörel ve bölgesel kalkınma planlarıydı. Türkiye bunu yapamadığı için metropoller doldu ve Anadolu boşaldı. Şimdi ise farkların giderilmesi ve ‘Doğduğun yerde doy’ felsefesiyle hareket ediyoruz. İlimiz bunun için bir cazibe merkezi. Gerek kültür, gerekse jeopolitik açıdan Şanlıurfa önemli bir şehir. Ortadoğu’da barış sağlandığı zaman Şanlıurfa bir yıldız olacak” açıklamasında bulundu.
FAKIBABA: “BÜTÜN YATIRIMCILARI
BARIŞ SÜRECİNDE BEKLİYORUZ”
Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba da, “2023 yılında Şanlıurfa Türkiye’nin en büyük 5’inci şehri olacak. Bu yapılan yatırıma destek veriyoruz. Bütün yatırımcıları teşvik ve barış süreci dahilinde Şanlıurfa’ya bekliyoruz. 2023’te Şanlıurfa sadece bölgenin değil Türkiye’nin lokomotifi olacak” şeklinde konuştu.
OSB BAŞKANI ERTEKİN: “KÜMELENME
MODELİ BİZİ HEYECANLANDIRDI”
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Sabri Ertekin, “Heyecanlıyız çünkü bu proje güzel bir proje. Ahmet Akbalık bu işin mimarı. İlk işletmeyi öncülük etmesi için kendisi kurdu. Avrupa’nın 1996 yılında başlattığı kümelenme modeliyle Şanlıurfa’da iyi işler çıkaracağız. İnandığımız projelere sonuna kadar destek veriyoruz. Tarımda pamuk ve fasondan kazandığımız 13-14 milyar lira kazancımızı markalaşma ile 80 milyara çıkarıyoruz. Bu yola baş koyan herkese başarılar diliyorum. İnşallah başarılı olur” şeklinde kaydetti.
AKBALIK: “FELSEFEMİZ ‘İSTANBUL
MODA, ANADOLU ÜRETİM
MERKEZİ’ OLACAK”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ise, “Projeye başladığımızda kalıcı büyümeye katkı sağlamayı planladık. Türkiye dünyada 6’ıncı Avrupa’da ise 2’inci büyük hazır giyim tedarikçisi. Hedefimiz 13 milyar dolar olan ihracatımızı 2023 yılına kadar 60 milyar dolara çıkarmaktır. Tekstilin geneline baktığımız zaman ihracat fazlası veren birinci sektör. Kilogram bazında 24 dolarla en değerli ihracatı yapan 3’üncü sektörüz. Şanlıurfa markalaşma sürecimizde ve üretimimizde önemli bir üs olacak. Bunun için kritik bir noktada yer alıyor. Bizim sloganımız ‘İstanbul moda merkezi, Anadolu üretim merkezi’dir. Bizde bunun için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Barış sürecine böyle bir katkıda bulunmak ise gerek ekonomik gerek süreç açısından bir ivme kazandıracaktır. Bu projede aynı zamanda mortgage sistemi gibi bir sistemle girişimcilerimiz kira öder gibi dükkan sahibi olacaklardır” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23