• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Taşeron işçi müjde bekliyor

Yeniakit Publisher
2013-07-11 21:53:53 - 2013-07-11 21:53:49
Taşeron işçi müjde bekliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu yıl işsizlikle ilgili bir sürpriz yaşamayacağız. İşsizlik beklentilerimiz çerçevesinde gerçekleşecek. Yüzde 8’ler civarında olacak” dedi

 ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu yıl işsizlikle ilgili bir sürpriz yaşamayacağız. İşsizlik beklentilerimiz çerçevesinde gerçekleşecek. Yüzde 8’ler civarında olacak” dedi. Bakan Çelik, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindekileri Bakanlık toplantı salonunda kabul etti. Çalışma hayatıyla ilgili pekçok problem olduğunu ve bunlarda önemli mesafeler alındığını ifade eden Çelik, problemlerin bir kısmının TBMM tatile girmeden çözüme kavuştuğunu, diğer kısmının ise yeni yasama döneminde ele alınacağını kaydetti.
“TAŞERON İŞÇİLİKTE ORTA YOLU
BULMA GAYRETİNDE OLACAĞIZ”
Yapılan düzenlemeyle 100 bin sözleşmeli personelin kamuda kadroya geçirildiğini hatırlatan Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Bugün önemli problem, alt işverenin yanında çalışan taşeron işçileriyle ilgili önemli bir problem yaşadığımızı gerek sendikalar gerek biz ifade ediyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır ben birçok toplantı yaptım. Tarafların görüşlerinin keskin olduğunu belirtmek istiyorum. İşverenin, alt işveren çalışanlara bakışında ve haklarıyla ilgili farklı değerlendirmeler var. Sendikalar arasında da farklı değerlendirmeler söz konusu. Bunların arasını bulma konusunda büyük bir gayretimiz oluyor. Tabii bir de taşeron işçiler var. Onlarla da temas halindeyiz. Sayın Başbakanımız ile bu konuyu görüşme imkânımız oldu. Nihai çalışmayı yapıp bu çalışmayı bu yaz döneminde birlikte değerlendirmemiz gerektiği konusunda bizi talimatlandırdılar. Biz de inşallah alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemelerle ilgili taraflarla, sendikalarla orta yolu bulma gayreti içerisinde olacağız. Hem uzlaşma arayacağız hem de sıkıntıların çözümünü bulacağız. Yeni yasama dönemiyle birlikte yani bu alandaki düzenlemeleri ekim, kasım ayı gibi sonuçlandırma hedefindeyiz.”
HAK-İŞ TAŞERON İŞÇİ RAPORUNU SUNDU
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan da gündemlerindeki birinci konunun kamu toplu iş sözleşmeleriyle ilgili gelişmeler olduğunu belirterek, Hak-İş’in kamuda 30 bin üyesiyle toplu iş görüşmeleri müzakerelerinin tarafı olduğunu söyledi.
Son gelişmeleri değerlendirip, ücret ve benzeri taleplerini paylaşmak için görüşme isteğinde bulunduklarını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:
“Uzun zamandır tartışma konusu olan sözleşmeli personelle ilgili problem çözüldü. Düzenleme bu kesimdeki arkadaşlarımızı rahatlatmıştır. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. 5 yıllık çakılı kadro gibi düzenlemeler, arkadaşlarımızı rahatsız etse de meselenin çözüm bulması oldukça önemli.”
Arslan, taşeron işçilerin de Hükümetten müjde beklediğini dile getirerek, ücret adaletinin sağlanmasını ülkedeki barış için önemli bulduklarını söyledi. Kamu hizmetlerinin büyük ölçüde taşeron işçiler marifetiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Arslan, “Kamuda çalışan işçi sayısı 200 bin kişiyken, tespitlerimize göre kamudaki taşeron işçi sayısı bunun en az 3 katıdır. Bu bizim açımızdan çözüm bekleyen önemli sorunlardan biridir. Bu konuda biz bir rapor hazırladık. Bunu Sayın Bakan Bey’e sunacağız” dedi.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
GÖRÜŞMELERİ 4. TURA KALDI
Bu arada; hükümet ile Türk-İş arasında devam eden kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin teklifi sunuldu. Hükümet, bin 800 liranın altındaki maaşlara 150 lira iyileştirme ve birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için ise yüzde 3 zam teklif etti. Türk-İş tarafının teklifi kabul etmemesi üzerine anlaşamayan taraflar, haftaya 4’üncü kez bir araya gelecek. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23