• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tartışma yaratan sıra dışı proje: Beyaz Saray, Güneş'i karartmayı planlıyor

Yeniakit Publisher
2022-10-23 00:14:00 - 2022-10-23 00:27:05
Tartışma yaratan sıra dışı proje: Beyaz Saray, Güneş'i karartmayı planlıyor

ABD, küresel iklim krizine karşı başlattığı yeni bir proje ile Dünya'ya gelen Güneş ışınlarını uzaya geri yansıtmayı planlıyor. Sıra dışı proje uzun süredir ülke gündeminde olmasına rağmen, bazı araştırmacılar güneş ışığını yansıtma kavramını ahlaki olarak 'tehlikeli' görüyor.

İklim krizi için harekete geçen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başlattıkları sıra dışı proje ile Güneş'i karartmanın yollarını arıyor.

İLK OLARAK 1965 YILINDA ORTAYA ATILDI

Kulağa bilimkurgu fantezisi gibi gelebilir, ancak söz konusu fikir ilk olarak 1965'te ABD başkanına önerildi. Takip eden yıllarda konsept üzerinde çalışıldı ve birkaç uygulanabilir teknik belirlendi.

5 yıldır üzerinde detaylı bir çalışma yapılarak tasarlanan proje Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi tarafından koordine edilecek.

DÜNYA'YA GELEN GÜNEŞ IŞIĞINI AZALTMAYI DENEYECEKLER

Solar (Güneş) jeomühendisliği adı verilen Proje atmosferdeki sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltmak için Dünya'ya ulaşan Güneş ışığı miktarını değiştirmeyi amaçlıyor.

Peki Güneş ışınlarını azaltmak mümkün mü? Araştırmacılar atmosferin stratosfer katmanına bir gaz tabakası yayarak Dünya'ya gelen Güneş ışınlarını uzaya geri yansıtmayı planlıyor.

AHLAKİ OLARAK TEHLİKELİ GÖRÜLÜYOR

Bilim insanları Dünya'ya gelen Güneş ışınlarının bir kısmının uzaya yansıması durumunda gezegenin soğuyacağına inanıyor ancak fikir ortaya atıldığı günden bu yana eleştirilerin hedefi oldu.

Bazı araştırmacılar Güneş ışığını yansıtma kavramını etik olarak doğru bulmuyor veahlaki olarak 'tehlikeli' görüyor. Bazıları ise Güneş ışınlarını engellemenin iklim krizine çözüm olmayacağını belirterek asıl çözümün karbon emisyonlarının azaltılması olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray, iklim değişikliği çözümlerine yönelik acil ihtiyaç nedeni ile tüm eleştirilere rağmen projeyi destekliyor.

İlginizi çekebilir → WhatsApp'tan Android'e yeni bir özellik! Özel üç boyutlu avatarlar geliyor! → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Asgari ücrette son dakika: Asgari ücret 2022 ne kadar olacak? Ocak 2023 zammı ne kadar olacak? → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Son dakika: Akaryakıt fiyatlarına indirim geldi! Güncel LPG, benzin ve motorin 2022 güncel fiyatları (22 Ekim 2022 akaryakıt fiyatları) → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → 2022 EYT'lilere müjde! EYT nedir, kimleri kapsıyor, ne zaman çıkacak? EYT hesaplama nasıl yapılır? EYT yaş sınırı ne, EYT kaç gün prim lazım? → TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

...

evanjelik kafa baktı incil'dekileri uygulayınca kıyamet gerçekleşmedi şimdi kur'an'ı deniyor! duhan yapacağımız! allah seni duhan ederse napacaksın deccal?

...

evanjelik kafa baktı incil'dekileri uygulayınca kıyamet gerçekleşmedi şimdi kur'an'ı deniyor! duhan yapacağımız! allah seni duhan ederse napacaksın deccal?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23