• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tarıma dev destek

Yeniakit Publisher
2014-05-14 08:16:00 - 2014-05-13 23:35:07
Tarıma dev destek

TZOB Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, 10 yıl önce Türkiye’de tarıma verilen toplam desteğin 1,7 milyar lira olduğunu hatırlattı. Geçen yıl 9 milyar liranın üzerinde destek verildiğini vurgulayan Arzu, bu yıl ise bütçeden 10 milyar liralık destek payı ayırdıklarını kaydetti

Kuraklık, don ve dolu afetlerinden zarar gören çiftçilerin sorunlarının mahallinde görüşülüp çözüm önerilerinin üretileceği Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı, Ordu’da yapıldı. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, bazı illerin ziraat odası başkanları ve çiftçiler katıldı.

9 milyarın üstüne çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, burada yaptığı konuşmada, AK Parti’nin Afyonkarahisar’da yapılan 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısında bölge milletvekilleri tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yaşanan zirai don ile ilgili bilgi verildiğini söyledi. Konunun hassasiyetle takip edildiğini ifade eden Arzu, “Türkiye son 10 yılda gerçekten çok büyük bir dönüşüm ve değişim yaşıyor. 10 yıl önce Türkiye’de tarıma verilen toplam destek 1,7 milyar lira iken geçen yıl 9 milyar liranın üzerinde destek verdik. Bu yıl ise, bütçemize 10 milyar liralık destek koyduk” dedi.

Geçen yıl bolluk ve bereket olduğunu, bu sene ise istenmeyen sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Arzu, “İnanıyorum ki hükümetimizin desteğiyle bu sorunların da üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

ÜRÜNLER ZARAR GÖRDÜ

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, sıcaklıkları çok uzun süre eksi derecelerde devam eden bölgelerde don olayının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Türkiye’nin değişik bölgelerinde sıcaklığın sıfırın altında 18 derecelere kadar düştüğünü hatırlatan Bayraktar, bunun yanısıra fırtına ve dolunun da ürünlere zarar verdiğini söyledi. Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nde fındık, çay ve kivi başta olmak üzere diğer ürünlerin de dondan zarar gördüğünü belirtti.

Mağdur çiftçinin borcuna erteleme

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören çiftçi ve tarım işletmelerinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi. Erteleme için zarar oranının en az yüzde 30 olması şart.

Elektrikteki indirim üretimi tetikleyecek

Dicle Elektrik, Güneydoğu’daki 6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi borçlarına yüzde 75 ile 85 oranında indirim yapıyor. Uygulamaya konulan kampanya ile çiftçiye büyük destek sağlanacak.

175 bin dekara cansuyu geliyor

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Van’a 782 milyon liralık yatırım yapıldığını belirterek, “Türkiye’de yükseklik ve debi gücü yönüyle 2. sırada olan Morgedik Barajı’yla 175 bin dekar arazi sulu tarıma açılacak” dedi.

Ciftciye Konya Seker katkısı

“Bu toprağın çocukları imkânsızlıkları başardı” başlığı altında üreticilerden gelen beklentilere, şikayet ve önerilere kulak veren Konya Şeker, yeni yatırımlar ve yeni girişimlerle Türkiye’yi kucaklamaya devam ediyor

Konya Şeker, ‘Türkiye’nin üreten gücü’ sloganıyla Türkiye’de çiftçilerin sesine kulak vermeye devam ediyor. Kurumsal sitesinde çiftçi görüşleri ve çiftçilerin faaliyetlerine yer veren Konya Şeker, reklamlarında da tarımsal etkinliklere önemli bir ağırlık tanıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek sıvı şeker üretim tesisi ile birlikte çikolata üretimi, fidan üretim merkezleri, seralar, bisküvi-gofret-kek üretim tesisleri başta olmak üzere geniş bir yelpazede etkinliğine hız kazandırarak Türk ekonomisi ve tarımına katkı sağlayan Konya Şeker, Eskişehir, Akşehir, Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, Konya Sınai Kalkınma AŞ ve Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin ortaklığı ile 10 milyon lira sermaye ve 1952 yılından günümüze dek gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri haline geldi.

Konuk: Çiftçimiz kendisini ispatladı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Türk çiftçisinin omuzlarındaki yükün hafifletildiğinde, toprakla arasına örülen duvarların kaldırıldığında neleri başarabileceğini kendi inşa ettiği sanayi tesisleriyle ispatladığını söyledi.

‘AZA DA ÇOĞA DA ŞÜKRETMEK FITRATIMIZIN GEREĞİ’

“Çiftçiler olarak biz itibarımızı yaptığımız iş ve ülkemize sağladığımız katkı ile inşa ettik. Hisseden daha fazla pay derdinde de asla olmadık. Yaptığımız üretimin hem bugün, hem de yakın ve uzak gelecekte ülkemiz için hayati önemini koruduğunu biliyoruz” değerlendirmesinde bulunan Recep Konuk, “Aza da, çoğa da şükretmek fıtratımızın gereğidir” dedi.

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Topraktan ürettiğimiz kıymetin ülkemiz için kıymetini biliyoruz” diyen Konuk, yayınladığı mesajında, “Çiftçinin yüzünün güleceği bol ve bereketli günler dileğiyle,  tüm üreticilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

çiftçinin doktoru oldu

Turkcell, Türkiye çiftçisinin işini kolaylaştıran, verimini artıran ve tasarruf sağlayan çözümler üretmeye devam ediyor. Turkcell’li çiftçiler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde tüm gün boyunca kullanabilecekleri yurtiçinde geçerli, ücretsiz, her yöne 30 dakika konuşma kazanabilecek. Ücretsiz konuşma hakkı, saat 23:59’a kadar geçerli olacak.

Tarım Doktoru servisi ile tarlasını ve yetiştirdiği ürünü kaydettiren tüm Turkcell’li çiftçiler, ürünlerinin evre geçişlerini ve bu evrelerde ürünlerin olması gereken fiziksel durumu takip edebiliyor. Turkcell’li çiftçiler; tarımsal ürünler hakkında pazar bilgileri, hal fiyatları, indirimli toprak ve ürün analizleri ile ürüne özel teşvik ve destek bilgileri gibi konularda bilgi sahibi oluyor.

Kuraklığa çözüm aranıyor

Malatya’da, ‘Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı’ hizmet içi eğitim semineri düzenlendi. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen hizmet içi eğitim seminerinde konuşan ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Türkiye’de çölleşmenin ana sebebinin toprak erozyonundan kaynaklandığını kaydetti.

Erozyonla taşınan toprak miktarının 500 milyon ton/yıl olduğunu vurgulayan Gözükara, yapılan erozyon kontrolü, ağaçlandırma, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu gibi çalışmalarla taşınan toprak miktarının yaklaşık 178 milyon ton/yıla indiğini vurguladı.

Tohumculukta hedef ilk 3

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohumculukta dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını, ilk üçe girmeyi hedeflediklerini belirtti. Tohumculukta gerçek anlamdaki gelişmelerin 1980’li yıllarda başladığını belirten Gençer, “Bu kısa zamanda, gelişmiş ülkelerin 100-150 yıllık bir süreçte ulaştıkları düzeylere yakın bir noktadayız. Ülkemiz halihazırda, 750 bin tonluk sertifikalı tohumluk üretimi ve 1 milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile dünya sıralamasında baş aktörler arasına girmeyi başarmıştır” dedi.

2013’te 5.2 milyar TL kredi

Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, kooperatiflerinin Türk çiftçisinin teminatı olduğunu belirtti. Hükümet tarafından sağlanan istikrarla Türk tarımının 10 yıl öncesine göre çok daha iyi yerlere geldiğini söyleyen Kutlu, geçen yıl çiftçilere 5.2 milyon TL kredi kullandırdıklarını, bu yıl ise 5.7 milyon TL kredi kullandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23