• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tampon bölge masada

Yeniakit Publisher
2014-10-10 07:46:00 - 2014-10-09 22:51:00
Tampon bölge masada

Suriye ve IŞİD konularında temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile bir araya geldi. Görüşmelerde, bölgenin güvenlik sorunları, tampon bölge ve IŞİD’e olası kara harekâtı gibi konuların ele alındığı öğrenildi.

AKİT / ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; IŞİD’in Esed rejiminin sonucu olduğunu hatırlatarak, Kobani’deki durumu fırsat bilerek Türkiye’yi karıştırmak isteyenlere izin verilmeyeceğinin altını çizdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de IŞİD’in bölge için büyük bir tehdit olduğunu belirterek, “Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türk halkını tehlikelere karşı desteklemeye devam edeceğiz. Çok önemli kararlar aldık, şimdi bu kararları eyleme geçireceğiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğu bir zamanda büyük sorumluluk üstlenen NATO Genel Sekreteri’nin ziyaretinin çok zamanlı olduğunu ve Türkiye’nin kendisine görevi boyunca en güçlü desteği vereceğini vurguladı. Stoltenberg ile IŞİD tehdidi başta olmak üzere Suriye ve Irak’taki gelişmeler, bölgenin güvenlik sorunu ve NATO’nun bölgedeki önemini değerlendirme fırsatı bulduklarını ve terörün kapsamlı bir şekilde ele alınması gereği üzerinde durduklarını ifade eden Çavuşoğlu, sınırlarda baş gösteren sorunların insani boyutlarına da değindiklerini söyledi. Türkiye’nin Ukrayna’ya sağladığı destek ve NATO-Rusya ilişkilerine de değinme fırsatı bulduklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, Kırım Tatar Türklerinin durumu konusunu da görüştüklerini ifade etti.

TÜRKİYE’NİN TEK BAŞINA KARA HAREKÂTI YAPMASI GERÇEKÇİ DEĞİL

Müdahalelerle ilgili düşüncelerini çok açık bir şekilde paylaştıklarını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Şu anda müttefiklerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak karar alındıktan sonra Türkiye gerekeni yapmaktan çekinmeyecektir” diye konuştu. Türkiye içerisinde illeri savaş alanlarına çevirenlere seslenen Bakan Çavuşoğlu, “Kobani’deki insanların yanında kimin olduğunu çok iyi değerlendirsinler. Bunu fırsat bilerek Türkiye’yi karıştırmak isteyenlere de devletimiz izin vermeyecek” dedi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin son derece önemli ve anahtar rol oynayan bir müttefik olduğunun altını çizdi. Türkiye ile bazı hususları ele alabilmek ve zorlu bir dönemdeki çalışmaları gözden geçirebilmek için Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Stoltenberg, “İttifakın bu konuda karşılaştığı hem güney, hem de doğu kanatlarıyla ilgili güvenlik sorunlarını nasıl beraber aşabileceğimizi konuştuk. Galler Zirvesi’nin kararlarının nasıl ele alınması gerektiği, NATO’nun güçlü kalması, ittifakın müttefiklerle birlikte son derece iyi bir şekilde çalışması ve Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki ilişkilerin çok sağlam şekilde devam edebilmesi gündem maddelerimiz arasındaydı” dedi.

NATO, TÜRK TOPRAKLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEK

IŞİD’in Irak, Suriye, bölge ve NATO üyeleri için büyük tehdit oluşturduğuna ve bu nedenle uluslararası toplumun bir arada hareket etmesinin önemine dikkat çeken Stoltenberg, “ABD’nin müttefikleriyle birlikte atmış olduğu adımların son derece önemli ve Türkiye’nin tezkere görüşmelerinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Türk toprakları ve halkını füze saldırılarına karşı korumaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

GÜNDEM IŞİD VE TAMPON BÖLGE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i kabul etti. Görüşmede Suriye, IŞİD tehdidi, tezkere ve tampon bölge ele alındı.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23