• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Taksim inadı provokatif

Yeniakit Publisher
2013-04-29 22:23:00 - 2013-04-29 21:24:35
Taksim inadı provokatif

Taksim’in yayalaştırılması projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sürerken; DİSK ve KESK gibi sol tandanslı sendikaların yarın Taksim’de 1 Mayıs kutlaması yapmakta ısrar etmesi, “art niyet” olarak değerlendiriliyor.

KORAY TAŞDEMİR / İSTANBUL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Taksim’de trafiği yeraltına alma ve Taksim’in trafik keşmekeşinden kurtulup yayalaştırmak için yaptığı çalışmalar devam ederken Taksim Meydanı, yarın kutlanacak olan 1 Mayıs’a resmi olarak ev sahipliği yapamayacak. İçişleri Bakanlığı yapılan çalışmaları gerekçe gösterirken, 1 Mayıs’ın tahsis edilen başka yerlerde kutlanmasına DİSK ve KESK başta olmak üzere kavgacı ve sol tandanslı sendikalar karşı çıkıyor.
NORMAL GÜNLERDE BİLE DOLAŞILMASI ZOR
Taksim’e bireysel olarak normal bir günde gelen vatandaşların dahi gezmekte zorlandığı göz önüne alındığında 1 Mayıs gibi kitlesel bir katılımın olacağı bir kutlamada sendikaların Taksim Meydanı diye ısrar etmesi kötü niyet olarak değerlendiriliyor. DİSK ve KESK’in; Taksim’deki kazı çalışmaları sebebiyle bu yıl Kadıköy’de kutlama yapılması kararına karşı çıkarak adeta provokasyon peşinde koşması dikkat çekiyor. Terör örgütlerinin uzantısı gibi çalışan aşırı sol fraksiyonların daha önceki yıllarda estirdikleri terörü unutan solcu sendikaların inatları sebebiyle yine istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasından endişe ediliyor. AK Parti’nin Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarını serbest kılmasının ardından kavgacı sendikaların Taksim Meydanı’nda terör estirmesi akıllara getirildiğinde, bu sendikaların inşaat çalışmalarının olduğu bir Taksim Meydanı’nı karıştıracağı düşünülüyor.
DAHA ÖNCEDEN TAKSİM’E DAHİ ÇIKAMIYORLARDI
AK Parti hükümeti zamanında hem 1 Mayıs’ın resmi tatil yapılması hem de Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması da kavgacı sendikaları rahatlatmış görünmüyor. Yıllardan bu yana, sol hükümetlerin zamanında bile Taksim’de 1 Mayıs kutlaması yapamayan sendikalar, valiliğin Taksim’deki yayalaştırma çalışmaları dolayısı ile sadece bu seneye özel olarak 1 Mayıs kutlamalarına izin vermemesini içlerine sindiremiyorlar. İçişleri Bakanlığı’nın Taksim’deki kutlamalara izin vermemesini “yasakçı zihniyet” olarak değerlendiren kavgacı sendikalar, daha önceki idareler zamanında Taksim’e dahi çıkamadıklarını unutmuş görünüyorlar.
VALİLİK SON UYARISINI YAZILI OLARAK YAPTI
İstanbul Valiliği, dün son olarak Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş ve TTB genel başkanlarına yazı göndererek, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs toplantı ve gösteri yürüyüşleri için uygun olmadığını bildirdi. Sendikalara gönderilen yazıda, “Beyoğlu İlçesi Taksim Meydanı, Tarlabaşı Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi civarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yayalaştırma Projesi’ kapsamında başlatılan inşaat alanında 30-40 metre derinliğinde çukurlar ile çok geniş bir alanda hafriyatın olduğu, temel ve direklerde kalın ve uzun demirlerin ucu açık olarak bulunduğu, kazı ve beton atma çalışmalarının devam ettiği görülmektedir. Söz konusu inşaatın, 1 Mayıs günü de aynı haliyle devam edeceği ve mevcut fiziki koşulların toplumsal bir olay esnasında insan hayatını ciddi anlamda tehdit edeceği, inşaat etrafında alınacak güvenlik tedbirlerinin oluşabilecek herhangi bir panik halinde kitle psikolojisinin etkisiyle yetersiz kalacağı ve telafisi imkânsız zararlar doğuracağı değerlendirilmektedir” denildi.
İNATÇI SENDİKALAR REST ÇEKTİ
KESK Genel Başkanı Özgen, valiliğin kazı çalışmalarını sebep göstererek kutlamalara izin vermemesine rest çekerek, “Taksim Meydanı’nın fiziki durumu 1 Mayıs için engel değildir. Sonuç itibariyle inşaat olan alanın önüne beton ve demir bariyerler çekildiği zaman fiziki hiçbir engel kalmayacaktır” iddiasında bulundu.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da 1 Mayısı Taksim’de kutlamaya kararlı olduklarını söyledi ve yapılan engellemelerin siyasi olduğunu iddia etti.
CHP DE “TAKSİM” DİYE TUTTURDU
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de dört bir tarafı inşaat olan Taksim Meydanı’nda kutlama yapmak isteyen solcu sendikalara arka çıkıyor. Tekin, şu iddialarda bulundu: “Taksim ile ilgili Sayın Vali’nin, Sayın Emniyet Müdürü’nün, iktidar yetkililerinin argümanlarının tamamı yalan. 1 milyon insanın rahat dolaştığı yerde 30 bin, 40 bin işçi bayramını kutlayacak. Bunu onlara neden çok görüyorsunuz?”
HAK-İŞ: 1 MAYIS’I 81 İLDE KUTLAYACAĞIZ
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise; dün düzenlediği basın toplantısında, “Hak-İş hem 81 ilde 1 Mayıs’ta alanlarda olacak hem de kitlesel olarak hem Taksim’de hem de Karabük’te 1 Mayıs’ı coşku ve heyecanla kutlayacağız. Her halükarda Taksim’de olacağız, ancak fiziki şartların zorlanmaması, daha büyük olumsuzluğun ortaya çıkmaması için de emniyet teşkilatı ile İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler devam ediyor” dedi. Arslan, “Çelik-İş sendikamıza ve Kardemir emekçilerine destek olmak için de 1 Mayıs kutlamalarını kitlesel olarak Karabük’te yapacağız. Biz, bütün Türkiye’yi 1 Mayıs alanları olarak değerlendiriyoruz. 1 Mayıs’ları sadece bir alana, bir yere, bir bölgeye, bir anlayışa hapsetmenin 1 Mayıs’a haksızlık olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23