• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Süt reçeli yapımı nasıl olur? Süt reçeli kıvam alması için ne yapmalı? İşte sağlıklı tarifi

Yeniakit Publisher
2022-08-21 21:55:00 - 2022-08-22 00:01:48
Süt reçeli yapımı nasıl olur? Süt reçeli kıvam alması için ne yapmalı? İşte sağlıklı tarifi

Süt reçelinin ekstra faydalı bir özelliği yoktur fakat sütten yapılması, herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve nispeten daha hafif bir tatlı olması dolayısıyla tatlı tüketiminde farklı bir alternatif olarak tercih edilebilir. Yoğun şeker içeriğinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Süt reçeli tarifi nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktaları...

Süt reçeli nedir, tanımı?

Süt reçeli süt ve şekerin kazan veya tencerelerde ağır ağır, sürekli karıştırılarak pişirilmesi sonucu elde edilen, katı ile sıvı arası kıvamda viskoz yapıda bir tatlı. Daha çok bir kahvaltı ve çay saati yiyeceği olarak, başta Arjantin ve Şili olmak üzere hemen bütün Latin Amerika ülkelerinde yaygın olarak tüketilir.

Yumuşacık kıvamı, kokusu ve karamelize tadıyla özekllikle sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülüp rahatlıkla yenebilir. Süt reçeli sütten yapılan bir lezzet olduğu için faydaları saymakla bitmiyor. Kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyum ve fosfor içeriyor. Aynı zamanda kemik erimesini de önlüyor.

Genelde kafe ve restoranların menüsünde yer alan süt reçelini, kendi mutfağınızda da hazırlayabilirsiniz. Süt reçeli tarifi oldukça pratiktir. İşte tarifi...

Süt reçeli tarifi nasıl yapılır?

Malzemeler

5 su bardağı süt (Ben taze süt kullandım)
1 su bardağı şeker
1 silme çay kaşığı kabartma tozu

Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Süt ve şekeri tencereye koyup kaynamaya bırakın. Derin bir tencere kullanın çünkü kabartma tozu eklenince köpürüp kabarıyor. Kaynamaya başlayınca içine karbonatı ekleyin. Çırpıcıyla karıştırın. Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye başlayacak. Reçeli yalnız bırakmayın ki dibe tutmasın.
Orta hararetli ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat kadar pişirin. Süre daha da uzayabilir. Benim reçelim herkesinkinden daha kısa sürede oldu.
Kaşıkla alıp akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olması lazım. Bekledikçe katılaştığı için çok aşırı koyulaştırmayın.
Pişen süt reçelini kavanoza koyun. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak. Afiyet olsun.

Süt reçelinin kıvam alması için ne yapılmalı?

Sütün içerisindeki suyun buharlaşıp yoğunlaşması gerekiyor. Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır. Kıvam alması kısık ateşte en az 1 saatinizi alır. Daha fazla bir sütle yapıyorsanız süresi uzayabilir.

(Sütle şekeri ağır ateşte ara ara karıştırarak en az 1 saat kadar pişirin. Sütün içerisindeki suyun buharlaşıp yoğunlaşması gerekiyor. Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır. Kıvam alması kısık ateşte en az 1 saatinizi alır.)

Cahide Sultan’nin notları: 1 lt. süt karamelize olduğunda ancak dörtte biri kalıyor. Bu reçeli ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi kurabiye ve keklere, süslemelere de kullanabilirsiniz. Araplar çok kullanıyormuş diye duydum.

Bu reçeli farklı kıvamlarda yapabilirsiniz. Ben koyu kıvamlı yapmayı tercih ettim. İstediğim zaman biraz sütle kıvamını açabilirim. Ve bu şekilde zannederim daha uzun süre dayanır.

Süt reçeli hangi ülkeye ait?

Eskişehir'in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.

İlginizi çekebilir → Etli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Etli yaprak sarma tüyoları 2022 → TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23