• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
12
Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

2024-08-08 06:50:05
Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

Suriye'nin doğusundaki Deyrezor ilinde, Arap aşiretleri ile ABD'nin desteklediği terör örgütü arasında birçok noktada çatışma başladı. Aşiret güçlerinin El Ömer petrol sahasına doğru ilerlediği belirtildi

#1
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

Deyrezor'da PKK/YPG'li teröristlerin işgal ettiği bölgelerde baskı altındaki Arap aşiretleri ile terör örgütü, dün sabah saatlerinde çatışmaya başladı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, doğu ve güneydoğu kırsalında 9 ayrı noktada şiddetli çatışmalar yaşandı. Arap aşiretleri Busayra, İbrehiyye, Elharice, Tayyane, Ebu Hammam, Gazanic, Keşkiyye, Ziban ve Ellatva köylerinde PKK/YPG'nin sözde yol kontrol noktaları ile karargâhlarına saldırı düzenledi. Bu saldırılar sırasında ABD’nin PYD’ye verdiği bazı tank ve zırhlı araçların ele geçirildiği bildirildi. Aşiret güçlerinin, El Ömer petrol sahasına doğru ilerlediği kaydedildi.

#2
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

PKK/PYD SURİYE İSTİHBARATINI SUÇLADI Terör örgütü PKK/PYD’nin ise isyanı bastırmak için bölgeye ek silahlı unsurlar sevk ettiği bildirildi. AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, 500 terörist Haseke’den Deyrezor’a gönderildi. Ayrıca terör örgütü tarafından Deyrezor'da "sokağa çıkma yasağı" ilan edildiği öğrenildi.

#3
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

PKK’nın çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’nden de çatışmalarla ilgili bir açıklama yapıldı. Arap aşiretlere saldırı emrini Suriye istihbaratının verdiği belirtilen açıklamada, “Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki Diban, Latva ve Ebu Hamam kasabalarına yönelik saldırılar, Suriye Genel İstihbarat Başkanı Hossam Luka'nın emriyle gerçekleştirildi.” denildi.

#4
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

Açıklama şöyle devam etti: “Suriye rejiminin desteklediği paralı askerler ve İran rejiminin desteklediği Ulusal Savunma Güçleri'ne bağlı gruplar, Fırat Nehri'nin doğu kıyısındaki bölgelere kara saldırısı düzenledi. Ancak SDG'nin karşı geniş kapsamlı temizleme operasyonu devam ediyor.”

#5
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

Bu arada, ABD savaş uçaklarının da çatışma bölgelerinin üzerinde uçtuğuna dair görüntüler sosyal medyada çokça paylaşıldı. Ayrıca ABD zırhlılarından oluşan bir konvoyun da Şeddadi’den Deyrezor’a sevk edildiği öğrenildi.

#6
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

AŞİRETLER PKK/PYD’Yİ ‘ABD MALI’ OLARAK NİTELİYOR Yerel kaynaklar, PKK/PYD’ye karşı isyanın öncülüğünü Akidat ve Bakkara aşiretlerinin yürüttüğünü bildiriyor. Bu aşiretler ile terör örgütü arasında Ağustos 2023’te de, PKK/PYD'nin Deyrezor Askeri Meclisi'nin lideri Ahmed el Habil’i alıkoyması üzerine, şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. İsyana 17 aşiretin daha destek vermesiyle çatışmalar Münbiç, Rakka ve Haseke'ye doğru genişlemiş, 33 köy terör örgütünden arındırılmıştı. Ancak ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un devreye girmesiyle, aşiretlerin isyanı geçici olarak bastırılmıştı.

#7
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

Akidat aşiretinden o dönem yapılan açıklamada, “Çevirdiğiniz filmleri, oynadığınız oyunları biliyoruz. Bugünden sonra Arapları yanıltamazsınız. SDG ve DEAŞ, tarihin çöplüğüne gönderilecek birer Amerikan malıdır.” denilmişti. Aşiretin liderliğini İbrahim El-Hafel’in yürüttüğü biliniyor.

#8
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

'ANKARA VE ŞAM'IN ORTAK PLANI' Suriye Demokratik Güçleri (SDG)'nin sözde genel komutanı “Mazlum Kobane” kod adlı Ferhat Abdi Şahin de bu ilk çatışmaların yaşandığı dönemde Rohani Tv'ye konuşmuştu. “Türk Devleti ile Şam'ın ortak planı var. Bu planı yakında ortaya çıkaracağız.” diyen Şahin, Arap aşiretlerin arkasında Suriye istihbarat teşkilatının olduğu savunmuştu. Şahin, şu ifadeleri kullanmıştı:

#9
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

“Deyrezor Askeri Meclisi hakkında şikayetler vardı. Bunun üzerine Ebu Khavla ve 4 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı. Ancak Khavla konusu fazlasıyla abartıldı. Suriye ve Türk medyası da Deyrezor'daki durumu büyüttü. 5 köyde bize silah kalktı. Şam Hükûmeti'nin istihbarat teşkilatı bu durumun arkasında. Fırat'ın doğusuna silah ve para gönderildi. Aynı anda Deyrezor ve Münbiç'e saldırılar koordine edildi. "Plan Münbiç, Tel Tamir ve Deyrezor'un işgal edilmesiydi. Türk Devleti ile Şam'ın ortak planı var. Bu planı yakında ortaya çıkaracağız. Bazıları İbrahim El-Hafel'i affetmemizi istiyor. Bize karşı silah kaldıranların durumunu netleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte Deyrezor'da bir kongre gerçekleştireceğiz. Deyrezor bizim için çok önemli.”

#10
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

MÜNBİÇ’TE KAZAN KAYNIYOR Diğer yandan yerel kaynaklar, aşiretlerin isyanına paralel olarak Suriye Ordusu’nun da özellikle Münbiç’te PKK/PYD’ye karşı bir operasyon başlatabileceğini ileri sürdü. Geçen haftalarda Münbiç’te, terör örgütü tarafından Suriye Ordusu’ndan bazı subayların tutuklandığı bildirildi. Ancak operasyonun çapına ve hazırlığına ilişkin ayrıntı verilmedi. Bu arada North Press'e konuşan bir terör örgütü yöneticisi, son dönemde Suriye topraklarına giren İran askeri takviyelerinin arttığını bildirdi.

#11
Foto - Suriye’de aşiretler YPG ile çatışıyor

AKİDAT LİDERİ HAFEL KİMDİR? Akidat aşireti lideri İbrahim el-Hafel hakkında pek bilgi bulunmuyor. Ancak ilk kez 2019 yılında, Türkiye'nin Tel Abyad ve Rasulayn'da operasyon başlatmasından hemen önce Suriye Hükûmeti'nin güvenlik liderleriyle görüşmek üzere Şam'a giden bir aşiret heyetine liderlik ettiği biliniyor. Hafel'in görüşmeleri Suriye istihbarat servisi ile de sınırlı kalmamış, Deyrezor kentindeki İran güçlerinin komutanıyla da bir araya gelmiş. Burada ABD güçlerinin bölgeden çıkarılması durumunda İran ile koordinasyon içinde atacakları adımları görüşmüş. Yerel kaynaklar, İbrahim el-Hafel'in Suriye ve İran ile yakın ilişkisi bulunduğuna dikkat çekiyor. Hafel’e Ağustos 2022'de Deyrezor'un doğu kırsalındaki Al-Shuhail kasabasında bir suikast girişiminde bulunulduğu ve yaralı kurtulduğu ifade ediliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

şüayıp

Kahrossun pkk ve destecileriyle beraber

İsmail

Aşiretler başladığınız işi bitirin ABD ve pkk ypk söküp atana kadar devam edin çünki bu sizin namusunuzdur onbinler kilometreden gelip abd terör estirmeleri en adi en insanlar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23