• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sürece bomba

Yeniakit Publisher
2013-05-11 23:13:00 - 2013-05-11 21:15:50
Sürece bomba

Terörün sona erdirilmesi için başlatılan barış ve kardeşlik sürecinin başarılı bir şekilde yürüdüğü Türkiye’de karanlık eller yine sahneye çıktı. Hatay’ın Reyhanlı ilçesini hedef alan hainler, yine masum insanlara saldırdı. Reyhanlı’da bomba yüklü iki ara

HABER MERKEZİ
Terörün sona erdirilmesi için başlatılan barış ve kardeşlik sürecinin başarılı bir şekilde yürüdüğü Türkiye’de karanlık eller yine sahneye çıktı. Türkiye’nin kültür mozaiği sayılan kentlerinden biri olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesini hedef alan karanlık eller, yine masum insanlara saldırdı. Reyhanlı’nın en işlek caddelerinde dün saat 13.55’te ard arda patlamalar meydana geldi. İlçe merkezinde PTT binası ve Halk Bankası ortasında kalan bölümde 2 bomba yüklü aracın patlatılması sonucu en az 42 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
Patlamada bölgedeki 8 araç hurdaya dönerken, çok sayıda bina da zarar gördü. Bombanın patladığı yerde ise devasa bir çukur açıldı. Patlamanın ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte kameraların karşısına geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, bulundukları Mardin’de ilk açıklamalarda bulundular. Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin ileri gelen isimleri patlamalara ilişkin açıklamalar yaptı.
GÜL: “PROVOKASYONLARA
KARŞI DİKKATLİ OLUN”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’i de arayarak, “Provakasyonlara karşı uyanık olun” talimatını verdi. Gül, dün akşam son resmi maçın yapılacağı İnönü Stadı’nda, Beşiktaş-Gençlerbirilği maçını izleyecekti ancak Reyhanlı’daki patlama üzerine maç programını iptal etti. Reyhanlı’daki patlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi alan Gül, Hatay’da ilave tedbirler alınması, mağdur durumda olanlara süratle yardım yapılması ve her türlü destekte bulunulması talimatlarını verdi.
ERDOĞAN: “YENİ DÖNEMİ HAZMEDEMEYENLER
BU TÜR EYLEMLER YAPABİLİRLER”
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, gerek Hatay Valisi’nin, gerekse oradaki bütün istihbarat birimlerinin olayın kimler tarafından yapıldığı üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Ben buradan bütün Reyhanlı’daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum: Bu süreç hassas bir süreç. Özellikler Çözüm Süreci diye ülkemizde yeni bir dönem başlattık ve bu yeni dönemi hazmedemeyenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakmayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilirler” diye konuştu. Erdoğan,  “Sabırlı olacağız ve bu süreci inşallah atlatacağız” dedi. Ayrıca Başbakan Erdoğan’ın katılımı ile bugün Tekirdağ’da gerçekleştirilmesi planlanan AK Parti Gençlik Şöleni de iptal edildi.
DAVUTOĞLU: TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ
TEST ETMEYE KALKMAYIN
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Reyhanlı’daki saldırı sonrası “Dışarıdaki durumu Türkiye’ye yansıtan karşılığını bulur. Gerekli tedbirler alınacak. Hiç kimse Türkiye’nin gücünü test etmeye kalkmasın” dedi. Provokasyon ihtimaline dikkat çeken Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya’da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gerekli tedbirler alınacak. Hiç kimse Türkiye’nin gücünü test etmeye kalmasın. Kararlı politikamızdan vazgeçmeyiz. Suriye için kritik olan bu süreçte zamanlama dikkat çekicidir. Birçok dini barındıran Hatay’ımızı provoke etmeye çalışanlar çıkabilir. Araştırmalar sürüyor.”
BAHÇELİ: “SINIRLARDA CİDDİ TEHDİT VAR”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin “Tüm gelişmeler göstermiştir ki Türkiye, sınırlarından kaynaklanan çok ciddi bir tehdidin altındadır” dedi. Bahçeli yaptığı yazılı açıklamasında, ülkenin AK Parti ile belirsizliğin, bilinmezliğin ve bunalımın her türüne sahne olduğunu ileri sürerek, kontrolsüz gelişmelerin peşi sıra cereyan ettiğini, özellikle de sınır güvenliğinin  altüst olduğunu iddia etti.
GÜLER: KARANLIK ELLERİ ARAŞTIRIYORUZ
İçişleri Bakanı Güler ise, Reyhanlı’da meydan gelen patlamalarla ilgili yaptığı ilk açıklamada, Hatay Reyhanlı’da saat 12.55’te belediye ve PTT binası önünde 2 bomba yüklü aracın patlatıldığının bilgisini verdi. Bakan Güler, “Şu ana kadar 40 ölü, 29’u ağır 100 yaralı var. Valimiz olay yerine intikal etti. Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gerekli talimatı verdik. Bölgeye de her türlü sağlık sevkiyatı yapılıyor” dedi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Saldırının arkasında kimler var” yönündeki soruya ise “Araştırıyoruz” diye cevap verdi. “Bunun birinci hedefi Çözüm Süreci’dir ve bu işin içinde olanlar malumlarınızdır” diye konuşan Güler, “Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile aşık atmaya kalkmasın” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI SEFERBER OLDU
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalar nedeniyle bölgeye yaklaşık 15 ambulansın ulaştığını belirterek, “Ambulans helikopterlerimiz ve 2 ambulans uçağımız, hazırlık aşamasında. Onların da en kısa zamanda bölgeye sevk hazırlıklarını yaptık, bölgeye intikal edecekler. Ambulans helikopterlerimiz ve 2 ambulans uçağımız hazırlık aşamasında. Onların da en kısa zamanda sevk hazırlıklarını yaptık, bölgeye intikal edecekler. Ümit ediyoruz ki yaralı sayısında artış olmasın, ölü sayısında artış olmasın. İl Genel Sekreterimiz ve İl Sağlık Müdürümüz oraya ulaştı. Valimizle birlikte değerlendirmeler yapıyorlar” dedi. Bakan Müezzinoğlu, bölgedeki hastanelerde boş yatak tespiti yaptıklarını, sağlık açısından gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.
BAKANLAR  VE STK’LAR SALDIRIYI KINADI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, “Kim olursa kim planlamışsa icra etmişse arkasındaki güç ne olursa olsun bunun hesabını sorarız” dedi.  Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise olayın aydınlanması için çalışıldığını dile getirerek “Erken açıklama yapmamak, durumu iyice öğrenmek lazım”  diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da saldırıyı kınayarak “Türkiye’nin geldiği noktadan rahatsız olan çevreler, kesimler her zaman  olmuştur, bundan sonra da olacaktır ama Türkiye her türlü olumsuzluğun üzerinden gelecek güce sahiptir” ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Türkiye’nin istikrarını bozmaya kimsenin gücü yetmez” derken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  Konu bütün ayrıntıları ile ortaya çıktıktan sonra Türkiye ona göre tavrını alır” şeklinde konuştu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de saldırıya ilişkin açıklama yaparak, “Bu saldırıların bir amacı var. Hatay insanını bir yere sevk etmeye çalışıyorlar. Ancak hem Hataylı, hem Reyhanlılı kardeşlerim bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette ve ferasette” diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise “Türkiye Cumhuriyeti mutlaka bu olayın arkasında kim var tespit edecek ve hesabını soracaktır”  açıklamasında bulundu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,  İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da saldırıyı kınayan açıklamalar yaparak, hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara acil şifa dilediler.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23