• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Süreç ivme kazandı

Yeniakit Publisher
2013-11-18 21:12:12 - 2013-11-19 08:06:52
Süreç ivme kazandı

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini Akit’e değerlendiren milletvekilleri, ziyaretin bölgede sürecin akıbeti ile ilgili yayılan olumsuz dedikoduları bitirdiğine dikkat çekti. Ziyaretle çözüm sürecinin tamamlanma sürecine girdiğini vurgulayan milletvekilleri, ayrıca sürecin iyi bir şekilde sonuçlanacağına yönelik halktaki kanaati de güçlendirdiğini kaydetti. Ziyarette devlet-millet kaynaşmasının zirve yaptığının altını çizen vekiller, halkın kendini uzun yıllar esir alan korku imparatorluğuna karşı başkaldırdığını kaydetti.

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini Yeni Akit’e değerlendiren milletvekilleri, ziyaretin bölgede sürecin akıbeti ile ilgili yayılan olumsuz dedikoduları bitirdiğine dikkat çekti. Ziyaretin çözüm sürecinin iyi bir şekilde sonuçlanacağına yönelik halktaki kanaati güçlendirdiğini vurgulayan milletvekilleri, ziyaretin çözüm sürecini hızlandırmasını beklediklerini kaydetti. Ziyarette devlet-millet kaynaşmasının zirve yaptığının altını çizen vekiller, halkın kendini uzun yıllar esir alan korku imparatorluğuna karşı başkaldırdığını kaydetti.

ENSARİOĞLU: ÇÖZÜM SÜRECİNE YENİ BİR İVME KAZANDIRDI

Ziyareti Yeni Akit’e değerlendiren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, son zamanlardaki sürecin bittiği, yürümediği gibi söylentilerin halkta moral bozukluğuna yol açtığını belirterek, bu ziyaretin sürece yeni bir ivme kazandırdığını ifade etti. Ziyaretin sürecin bozulacağına yönelik tüm eleştirilere cevap olduğunu aktaran Ensarioğlu, “Ziyaret yeni bir umut, heyecan oluşturdu. Tabuları, önyargıları yıktı. Anlamsız korku ve kaygıları boşa çıkardı” dedi. Başbakan Erdoğan’ın “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun kucaklaştığını göreceğiz” sözünü de değerlendiren Ensarioğlu, “Top PKK’da. PKK’nın buna bir cevap vermesi lazım ki, cezaevlerini boşaltacaksın, dağdakilere af çıkaracaksın. Yeniden dağa çıkacaksa yeniden cezaevine girecekse  bunun bir anlamı yok. Sayın Başbakanın ifadesi genel af falan değil,  siyasetin önünü açma, nihai bir çözüm anlamındadır. PKK ve BDP de çözüm adına uzatılan diyalog eline ve çözüme dair birtakım gelişmeler göstermek zorunda. Bu ülkede bir daha silah ve ölüm olmayacaksa ve PKK’nın siyasal dönüşümü olacaksa, PKK’nın da sosyal ve siyasal hayata entegrasyonunun bir formülü bulunmalı. Ancak bu şekilde ülke birliği ve kardeşliği tesis edilebilir” dedi.

ERONAT: ZİYARET, SÜRECİ HIZLANDIRACAK

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise Diyarbakır’ın Başbakan Erdoğan’ı bağrına bastığını belirterek, “Çok büyük bir coşku oldu. İnsanlar davetimize icabet ettiler. Yağmur ve soğuğa rağmen katılım çok muhteşem oldu. Diyarbakır tarihindeki en fazla kalabalıktı. Sayın Başbakan’ın yol güzergahları da birer miting alanı gibiydi. Vatandaşlar Sayın Başbakanımıza sevgi gösterilerinde bulundular, çiçekler verdiler, mutluluklarını belirttiler. Halk, 11 aydır bölgede yaşanan sükunetin, huzurun, kan akmamasının oluşturduğu mutluluğu ifade etti” dedi.  Bölgede halkın beklentilerinin dağdaki çocuklarının gelmesi yönünde olduğunu vurgulayan Eronat, zaman içinde bu beklentilerin de karşılanacağını kaydetti. 2002 yılından beri süren devlet-millet kucaklaşmasının Diyarbakır ziyareti ile zirveye çıktığını belirten Eronat, bu çabaların sonunda her yerin sütliman olacağını ifade etti.

ERDOĞAN: HALK SÜRECE DESTEĞİNİ ZİYARETTE GÖSTERDİ

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan ise ziyaretin bölgede sürecin devam edeceğine yönelik ciddi bir algı oluşturduğunun altını çizerek, “Çözüm süreci ile bölge insanına güven, cesaret geldi. Birbirleri arasındaki diyaloglar arttı. Diyarbakır gezisiyle de çözüm süreci, tamamlanma sürecine girdi. 11 aydır kanın durması da bölgede büyük mutluluk oluşturuyor. Vatandaş daha önce gidemediği yerlere korkusuzca rahatlıkla gidebiliyor. Çünkü halka güven duygusu yerleşti” dedi. Sürecin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için örgütün silahlı yönlerinin tasfiye edilmesi gerektiğini hatırlatan Erdoğan, örgüt tasfiye edilirken belli adımların atılması gerektiği, bunun da süreç içerisinde yerine getirileceğini bildirdi.  Erdoğan, barış ve kardeşlik için başlatılan çözüm sürecinin asrın en önemli olaylarından biri olacağını belirtti.

KARDEŞLİĞİN KAPISI ARALANDI

AK Parti eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da, “Bu, Türkiye’nin yeni bir bin yıla açılan kapısını aralamaktır.  Gördük ki ‘Kürt’ demekle, ‘Kürdistan’ demekle Kürtler daha çok birleşiyor ve daha çok Türkiyelileşiyor. Ülkesinden sürgün edilen bir sanatçı buraya iki devletin protokolü ile geldi adeta. İki devlet başkanı bir sanatçı ile özgürlüğün, kardeşliğin kapısını araladı” diye konuştu.

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin Diyarbakır’ı ziyaretine ilişkin, “Bu buluşma gerçekten içinde bulunduğumuz süreç itibarıyla olumlu bir buluşma ve adımdı” dedi.

Başbakan Erdoğan ile IKBY Başkanı Barzani’yi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaretinde karşılayan ve görüşmeye katılan milletvekillerinden Canan, ziyarette hem Başbakanın hem de Barzani’nin verdiği mesajların demokratik çözüm sürecinin devamına ve önemine yönelik olduğunu vurguladı.

Canan, Başbakanın mesajlarına ilişkin somut adımlar atılmasını arzuladıklarını ifade ederek, “Bu ziyaret uzun bir süredir Türkiye’de yaşanan belki gerginliği de yumuşatıcı etkisi olmuştur. Başbakanın verdiği mesajlar çok önemliydi. Bu mesajlara ilişkin somut adımların ne zaman atılacağı konusunda kamuoyunun merakı var. İnşallah bu mesajlar gerçekleşir ve olumlu sonuçlar ortaya çıkar. Artık Kürtlerle Türkler arasında çatışma olmasın” dedi.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23