• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şule Yayınları'ndan on yeni kitap

Yeniakit Publisher
2015-05-21 13:14:00 -
Şule Yayınları'ndan on yeni kitap

Şule Yayınları yayıncılıkta 500'e yakın kitap basmış uzun soluklu bir serüvene sahip. Yayınevi 10 yeni kitapla karşımızda. Hüseyin Su'dan Ana Üşümesi ve Keklik Vurmak Hasan Akay, (Tevfik Fikret, Cenab Şahabeddin ve Ehlidildeniz kitapları bunlardan bazıları...

Şule Yayınları yayıncılıkta 500'e yakın kitap basmış uzun soluklu bir serüvene sahip. Yayınevi 10 yeni kitapla karşımızda. Hüseyin Su'dan Ana Üşümesi ve Keklik Vurmak Hasan Akay, (Tevfik Fikret, Cenab Şahabeddin ve Ehlidildeniz kitapları bunlardan bazıları...

Türk edebiyatının keskin kaleminden Sanat Ve...

Edebiyat eleştirmeni Ömer Lekesiz'in yeni kitabı "Sanat Ve..."de sanatı, yalnızca batı değerleriyle değil, doğunun kadim mirasının aydınlığında ye- niden yorumluyor. "Sanat ve Arayışlar" ve "Sanat ve Edebiyat" adlı iki bölümden oluşan kitapta Ömer Lekesiz'in büyütecine Mustafa Kutlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Nazım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Fethi Naci takılıyor.

Ehlidildeniz

Hasan Akay'ın Şule Yayınları'nın Şiir Dizisi'nden çıkan kitabından:

"İster düşlerine dal denizin, ister selvi gölgelerine! Ölümün kıyısına çıkmış kurbanlık koyun gibi! Boyun ağrıları çekmek istemiyorsan, boynunu selvi gibi doğrultacaksın. Ellerini çam gibi açacak, yüreğini selvi gibi derleyip toplayacaksın! Acının açtığı gözler seni anlayacaktır"

Cenab Şahabeddin

Hasan Akay'ın Şule'den çıkan Cenab Şahabeddin kitabı, yenileşme dönemi Türk Şiiri üzerinde bugüne kadar yapılmış çalışmalara yeni birtakım halkalar eklemek; duygu, hayâl ve düşünce köklerimizi yeniden, diri bir dikkatle incelemek için zemin hazırlamak, günümüzün dile ve dilin incelikle- rine kârşı yabancılaşan duyarlılığını canlandırmak amacıyla hazırlanmış. Akay'ın aynı yayınevinden çıkan Tevfik Fikret isimli bir çalışması da var.

Kitaptan;

"Şairlere yapılacak büyük iyiliklerden birinin; yapılacak değerlendirmelerle birlikte hem kendisinin, hem devrindeki oto- ritelerin, hem de gerçek şiirden anlayanların yapacağı bir seçki olduğu kanısıdayız. Çünkü bu şekilde yapılan bir ayıklama işlemi, ürünlerin okur kârşısında daha gürbüz biçimde görünmesini sağlayacaktır. Bu kitap ile biz, şiirin rûha nüfuz eden sesini aziz okuyucularla birlikte tekrar duymak, yeni esintilerle ihya olmak, günümü- zün inceliklere ve güzelliklere kârşı gittikçe yabancılaşan duyarlığını uyarmak ve canlandırmak istiyoruz. Bu nedenle şiirler, asıllarıyla yüz yüze bakan aynalar gibi karşılıklı sayfalar halinde gösterilmiştir."

Hastanelerdeki Kelimeler

Yazar Mehmet Oğuz Yenidünya, Şule Yayınları'nın Edebiyat Deneme İnceleme dizisinden çıkan kitabında hastanelerdeki karşılaştığımız, muhatab olduğumuz kelimeleri ve o kelimelerin hikayelerini yazmış.

Kitaptan:

"Biz morali bozuk dediğimizde keyfi yerinde olmayan bir insanı algılarız. Ama İngilizce'de morali bozuk demek ahlaksız demek olabilir. Demek ki kültürler arasında kelimeler yer değiştirirken bir miktar anlam kaybı veya değişikliğine uğrayabiliyor. Buna benzer şekilde mesela etik kelimesi var dilimize yabancı dillerden giren. Etik kelimesini biz daha ziyade mesleki manada uygun oluş uygunsuz oluş gibi durumlar için kullanıyoruz. Aslında ahlak ile ilgili. Mesela hastanelerde ve üniversitelerde etik kurullar var. Bunlar yapılacak bir çalışmanın ahlaki boyutunu değerlendiriyorlar. Ancak bir kimseye sizin çalışmanızı ahlaksız bulduk demek yerine sizin çalışmanızı etik bulmadık demek daha az yaralayıcı olabiliyor. Demek ki yabancı dilden dilimize geçen sözcükler dilimizi zengin de kılabiliyor: morali bozuk ve sosyal hayatta iyi ahlaklı bilinen bir insan günün birinde etik olmayan bir iş yapabilir!"

Ana Üşümesi

Hüseyin Su'nun 'Ana Üşümesi'nde toplanan hikâyeleri, 'fakirlik' ve 'mevcuttan hoşnutsuzluk ile olması istenen arasında kalma' olmak üzere iki temel mesele etrafında dönüyor. Alpay Doğan Yıldız'ın bahse konu kitapla ilgili yorumu:

"Ana Üşümesi'nde toplanan hikâyelerin, 'fakirlik' ve 'mevcuttan hoşnutsuzluk ile olması istenen arasında kalma' olmak üzere iki temel mesele etrafında döndüğü söylenebilir. İki bölüme ayrılan kitabın her bir bölümündeki hikâyeler, hemen hemen bu meseleleri ele alan hikâyeler olarak bir araya gelmişlerdir. Bu meseleleri ele alan hikâyelere bakıldığında, her iki meselenin hikâye olarak sunuluşunda ortak noktalar görmek mümkündür. Her iki mesele, belli ortak paydalarda buluşan hikâye yapıla- rında sunulduğundan ve hikâyeler bu iki temel mesele merkezinde kitaba yerleştirildiklerinden, kitabın bütün olarak okunma- sından, yazarın bir başka meselesine daha varılacaktır.Ana Üşümesi hakkında söylenecek sözler, yazarın diğer eserleri üzerine söylenecek sözlerle bir araya geldiğinde, onun hikâyeci olarak kendine mesele ettiği şeyleri, bunları ifade etme şeklini ve bunlardaki değişimleri bir bütün olarak görme, anlamlan- dırma çabasına katkı sağlayabilir."

Keklik Vurmak

Hüseyin Su'nun "Keklik Vurmak" isimli çalışmasındaki söyleşilerin hepsinde, sorulara yazılı cevap verilmiş. 35 yıl içinde yapılan elli söyleşinin içinden seçilmiş. Ayrı zamanlarda yapılan söyleşiler, aynı konulardaki sorulara cevap vermek durumunda kalındığı için birbirine yakın, hatta bazı önemli önemsiz farklarla tekrarlar da olsa bir bütünlük oluşturdu. Söz yazıya, kayda geçmiş.

Savaş Meydanında Başıboş Atlar

Bülent Ata'nın kitabı için şair Suavi Kemal Yazgıç şöyle bir yorum yapmış "Savaş Meydanında Başıboş Atlar isimli kitabında poetikayı daha da yalın, daha derinlikli ve daha uzun soluklu şiirlerle sürdürüyor."

Terk

Şule Yayınları'nın Öykü Dizisi'nden çıkan Sadık Yalsızuçanlar'ın Terk isimli kitabından; Kapadım telefonu. Fişini çektim. Cep telefonumu kapattım. Çöp kutusuna attım. Döndüm odamdaki komodini açtım. Cüzdanımı çıkardım. Üç kredi kartı. Nüfus cüzdanı. Sekiz tane mağaza kartı. Vesikalık fotoğraflar. Vergi numarası kartı. Hastanelere kayıt numarası kartı. Telefon defteri. İki telefon kartı. Kimlik kartı dışnda ne varsa attım. Bu muskalardan kurtulmalıydım. Attıkça hafiflediğimi hissediyorum. Bir bağı daha kopuyor. Bir bağ daha bir bağ daha... Ne çok bağım var.

Şehirler Arası

Yazar Hatice Tekin, Şule Yayınları'nın Öykü kitaplığından okuru selamlıyor.

Kitaptan; "Niyeti mola yerine varmadan önce zihnindekileri boşaltmaktı. Gözlerini yumdu. Geçmiş, dalgalı bir deniz gibiydi. Ne yapacağını, hangi anısına sahip çıkacağını bilemedi. Ya içine atlayıp boğulacak ya da kıyıdan bir hatırasına tutunup şansına güvenecekti. Çabucak karar vermek zorundaydı. Uzattı ellerini."

Kitaplarla ilgili yayınevinin 0212 528 23 57 ve 528 11 46'nolu telefonlarından bilgi alınabilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23