• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Su akarken bardağı dolduralım’

Yeniakit Publisher
2014-04-02 06:52:00 - 2014-04-02 01:44:24
‘Su akarken bardağı dolduralım’

Yoğun seçim gündeminin ardından Türkiye’nin yeniden ekonomi ve ihracat gündemine dönmeye davet eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Son dönemde yaşadığımız olayların tortularını geride bırakalım. Su akarken bardağı dolduralım. Avrupa’daki fırsatlardan, dünya ekonomilerindeki olumlu gelişmelerden istifade edelim. Ülkemizin rekabet gücünü geliştirelim” çağrısı yaptı.

İSTANBUL - Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara ulaşırken, birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç, net mal ihracat da ilk 3 ayda yüzde 5,8 oranında arttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2014 Mart ayı mal ihracat verilerini açıkladı.

 BÜYÜKEKŞİ: SANDIĞA SAYGI DUY

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayı ihracat rakamlarının değerlendirilmesi amacıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin ihracatının mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolara, ilk 3 aylık ihracatın ise yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Büyükekşi, Türkiye’nin hızlı ve yoğun bir seçim maratonundan çıktığını vurgulayarak, “Sandıktan çıkana saygı duy” çağrısının demokratik toplumlarda büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yoğun seçim gündeminin ardından bugünden itibaren tüm Türkiye’yi tekrar ekonomi ve ihracat gündemine dönmeye davet eden Büyükekşi, şunları kaydetti: “Türkiye büyük bir demokrasi sınavını daha başarıyla geçti. Halkımız yoğun bir katılımla demokratik iradesini sandıkta ifade etti. Şimdi ivedilikle gerek siyaset kurumunun gerekse toplumun tüm kesimlerinin yeniden ekonomiye odaklanmasını istiyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz odak noktamız olmalı. Bu maratona şimdiden sıkı bir şekilde hazırlanmak gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşmamız için önümüzde 9 koca yıl var ve bu 9 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Son dönemde yaşadığımız olayların tortularını geride bırakalım, geleceğe bakalım. Su akarken bardağı dolduralım. Avrupa’daki fırsatlardan, dünya ekonomilerindeki olumlu gelişmelerden istifade edelim. Ülkemizin temel gündemi rekabet gücünün geliştirilmesi olmalıdır.”

ABD İLE STA İMZALAMALIYIZ

Merkez Bankası’nın son yaptığı faiz artırımının ardından ekonominin yeni bir denge arayışında olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, “Döviz kurları nispeten dar bir bantta salınmaya başladı. İhracatçılarımız için volatilitenin azalmasını çok olumlu buluyoruz” değerlendirmesini yaptı. Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi,  AB-ABD arasında serbest ticaret anlaşması görüşmelerine işaret ederek, ABD ile en kısa zamanda STA imzalamamız gerekiyor” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23