• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

SOYLU DİRENİŞ

Yeniakit Publisher
2013-07-05 22:22:00 - 2013-07-05 23:46:33
SOYLU DİRENİŞ

Demokratik seçimle başa gelen Mursi’nin darbe ile devrilmesine tepki yağıyor. Mısır’da ve Türkiye’de yüzbinlerce insan darbeyi lânetlerken, Müslüman Kardeşler, namaz ve niyazlarla soylu bir direniş sergiliyor

MUHAMMET ERDOĞAN/ANKARA
Mısır’da ilk defa yapılan demokratik seçimde yüzde 52 oy alarak devlet başkanı olan Muhammed Mursi’ye karşı Mısır ordusunun yaptığı darbe, Türk halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Dün MEMUR-SEN, HAK-İŞ ve Mazlum-Der öncülüğünde, Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, “Mısır Halkının İradesine Saygı ve Darbelere Hayır” mitingi yaptı. Anadolu Gençlik Derneği’nin (AGD) de destek verdiği mitingde, darbeye ses çıkarmayan hatta arka planda destek veren AB, ABD, İsrail ve bazı Arap devletlerine lanet okundu.
“FİRAVUNA KARŞI OMUZ OMUZA”
Türk halkı, Mısır halkının yüzde 52 gibi büyük bir oyla devlet başkanı seçtiği Mursi’ye sahip çıkmak için sokaklara indi. Ankara’daki eylemlerin merkezi olan Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, “Vur vur inlesin Firavun dinlensin”, “Dik dur eğilme Türkiye seninle”, “Firavuna karşı omuz omuza” ve “Hükümet uyuma Mısır’a sahip çık” gibi sloganlarla Mursi’ye sahip çıkarak, darbeci Mısır ordusunu ve arkasındaki güçleri lanetledi. Eylemde, “Diren Mısır”, “Sisi gaspettiğin iktidarı Mısır halkına iade et” pankartları da açıldı.
“DARBEYİ BİLDİK KÜRESEL MERKEZLER YAPMIŞTIR”
Büyükelçilik önündeki eylemde konuşan, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Mısır’da yapılan darbenin görünürdeki hedefinin Mursi ve halkın iktidarı olduğunu ifade ederek, “Darbe ordu eliyle yapılmıştır, darbeyi yaptıran irade ise darbe karşısında sessiz kalan ve halkın iradesinin hiçe sayılmasına destek veren bildik küresel merkezlerdir” dedi.
“ÇİFTE DEMOKRASİYE KARŞI UYANIK OLUN”
Mısır’da yaşanan darbe sürecinde BM, AB ve ABD olmak üzere Batılı ülkelerin demokrasi dersinden kaldığını kaydeden Gündoğdu, “Cuntanın zulümlerine, Mısır halkının iradesinin çalınmasına seyirci kalmış, hatta demokratik yollarla iş başına gelen iktidarı suçlayarak cuntacılara psikolojik destek vermişlerdir. Yetmemiş, cuntacılara destek verme kervanına ne hazindir ki; bazı İslam ülkeleri de katılmış hatta ilk tebriki onlar yapmıştır. Mısır halkına buradan çağrımız, Batı ve gelişmiş ülkelerin çifte standartlı demokrasi anlayışlarına karşı uyanık olmalarıdır” diye konuştu.
“KARDEŞ MISIR HALKI
DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKACAKTIR”
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, Mısır’da seçimle işbaşına gelmiş olan ve ilk sivil yönetimine karşı yapılan askeri darbeyi nefretle kınadıklarını belirterek, “Mısır’daki bu bildik kirli ellerin darbe oyunu, Ortadoğu’daki demokrasi sürecinin başta Suriye olmak üzere başka mecralara iterek geriye götürmeyi amaçlayan çirkin bir senaryodur. Bu senaryoya Mısır halkı, aklıselim ve İslam ülkelerinin desteği ile dur diyecektir. Kardeş Mısır halkı kendi geleceğine, kendi demokrasisine sahip çıkacaktır” dedi. HAK-İŞ olarak demokratik çözüm refleksine inandıklarını vurgulayan Arslan, “Mısır’daki sivil iradeye yapılan saldırı sonucu ortaya konulan haksızlığın giderilmesini istiyoruz. Mısır ordusu asli görevine geri çekilmeli” ifadelerini kullandı.
“DARBENİN EN ÖNEMLİ TARAFI İŞGALCİ İSRAİL”
Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da, Mısır’da gerçekleşen darbenin en önemli tarafının işgalci İsrail olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Darbe konuşulurken bu darbenin arkasında İsrail ve İsrail’in uluslararası işbirlikçilerinin olmadığını düşünmek eğer cehalet söz konusu değilse, kötü niyetlidir. Bu darbe İsrail’in zindancısı sıfatıyla Refah sınır kapısını Filistin direnişinin yüzüne kapatan Hüsnü Mübarek’e karşı, kapıyı Filistin direnişinin kullanımına açan Mursi’ye gerçekleştirilmiştir.” Ünsal, bölge ülkelerinin “Arap Baharı” etkisi ile zalim düzenlerinin yıkılabileceğinden korkarak Mısır’da darbe sürecini desteklediklerini söyledi. STK’lar daha sonra Mısır Büyükelçiliği’nin kapısına “Mısır’daki darbeyi kınıyoruz” yazılı siyah çelenk bıraktı.
STK’LARDAN PROTESTO
Mazlum-Der, Özgür-Der ve İHH’nın da aralarında bulunduğu çeşitli STK’ların oluşan “Mısır Halkı İle Dayanışma Platformu” da Mısır Büyükelçiliği önünde darbeyi protesto etti. Kocatepe Camii’nde kılınan cuma namazının ardından yapılan gösteriye katılan platform üyeleri, “Yaşasın Mısır direnişimiz” ve “Mursi üzülme, Allah bizimle” sloganları attı. Platform üyeleri, yürüyüşleri sırasında tekbir de getirdi. Özgür-Der Ankara Şube Temsilcisi Abdurrahman Çeliker’in açıklamasının ardından İslâm âleminin birlik ve beraberliği için dua edildi.
YURDUN HER YERİNDE DARBEYE TEPKİ EYLEMLERİ
İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Kayseri, Bursa, Adana, Mersin, Şanlıurfa, Adıyaman, K.Maraş, Sivas, Malatya, Elazığ, İzmir, Denizli, Diyarbakır ve Ağrı gibi illerde de Mısır’daki darbe protesto edildi ve Mursi’ye destek verildi.  
KAYSERİ’DE MURSİ’YE DESTEK
70 kurumu temsil eden Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri, STK’lar ve vatandaşlar Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Sunumu gazetemiz yazarı ve Mazlum-Der GYK üyesi Hacı Yakışıklı yaparak, “Halkını ezen Hüsnü Mübarek 30 yıl iktidarda kalıyor, Suriye’de Müslümanların kanını döken zalim Esed 3 yıldır yerinde duruyor; buna mukabil halkın seçtiği Mursi 1 yıl içinde darbeye maruz kalarak gönderiliyor. Burada adalet yok” dedi. Mısır halkına ve zulüm altındaki Müslümanlara dua ile tamamlanan gösteride “Mısır eğilme, Türkiye seninle”, “Darbelere karşı omuz omuza” şeklinde sloganlar atıldı.
İstanbul’da
darbecilere lanet yürüyüşü...
BAYRAM BULUT/İSTANBUL
Fatih’te binlerce kişi Mısır’daki askeri darbeye karşı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler’e destek vermek için yürüdü.
Mısır’da Çarşamba günü ordunun yönetime el koyup Muhammed Mursi’yi görevden almasına yönelik bir tepki de İstanbul’dan geldi. Fatih Camii’nde buluşan binlerce kişi Cuma namazı sonrasında hep birlikte Saraçhane Parkı’na yürüdü. Yolu trafiğe kapatan binlerce kişi tekbirler ve sloganlarla Mursi’ye ve Müslüman Kardeşler’e destek verirken, yine sloganlarla darbecileri, İsrail ve ABD’yi telin ettiler ve Mısırlı Müslüman Kardeşler’in bu darbeyi alnının akıyla atlatabileceğine olan inançlarını ortaya koydular.
Müslüman Kardeşler’i temsilen bir konuşma yapan Mahmud Salim, Mısır’ın özgür insanların direnişi bırakmayacağını ve darbeye karşı dik duracaklarını ifade etti.
“SİSİ MURSİ’YLE GÖRÜŞMEK ZORUNDA KALDI!”
Gazetemiz yazarı Abdurrahman Dilipak, Mısır’da tüm meydanların Mursi destekçileri tarafından doldurulduğunu ve Mısır ordusunun büyük bir karışıklık yaşadığını söyledi.
Dilipak, ordunun içinde ayrılmalar yaşandığını ve Cumhurbaşkanlık Sarayı’nın MOSSAD kontrolündeki özel güçler tarafından korunduğunu ifade etti.
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, darbecilere boyun eğmeyen İslami hareketin örnek oluşturduğunu, Müslüman Kardeşler’in bu duruşuyla ümmetin iftiharı olduğunu söyledi.
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, halkın cuntaya boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini, ABD ve İsrail kuklası Sisi’nin zor durumda kaldığını ve orduda kopmalar yaşandığını belirtti. Sisi ve diğer muhalefetin Mursi ile tekrar görüşmek zorunda kaldığını dile getiren Yıldırım, Mısır ordusuna seslenerek, “Esas saldırmanız gereken yer İsrail’dir, adam olun da halka silah tutmayın!” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23