• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sosyalistlerden ‘Gezi’ye sahip çıkalım’ çağrısı

Yeniakit Publisher
2013-11-12 11:51:51 - 2013-11-12 14:12:07
Sosyalistlerden ‘Gezi’ye sahip çıkalım’ çağrısı

Sosyalist Enternasyonel Konseyi’nin ana gündemlerinden biri de Gezi olayları idi...

İSTANBUL - CHP’nin evsahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonel Konsey Toplantısı’nda, Gezi olayları gibi hareketlere sahip çıkılması istendi... CHP’liler ise Gezi eylemlerinde hükümeti suçlayıp, sosyalistlere şikayet etti. Toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasi, barış ve çözüm politikalarından dem vururken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP destekli Gezi provokasyonlarını savunup, ortalığı yakıp yıkan ve polise saldıran marjinalleri savundu.  Oran, “Gezi olaylarında, polis şiddeti yüzünden 11 kişi gözünü kaybetti. 8 binden fazla kişi yaralandı. Halkın üstüne 130 binden fazla biber gazı kapsülü atıldı. Türkiye’nin biber  gazı rezervi sadece 20 günde bitti. Onbinlerce insan bu baskı rejiminin acısını hala akciğerlerinde hissediyor. Halka yönelik baskı bitmedi” diye konuştu.

“BİREYSEL DEĞİL, KİTLESEL EYLEM LAZIM”

Belçika Başbakanı Elio Di Rupo da, CHP’nin ev sahipliğinde Hilton Otel’de düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nın açılışında konuştu.

Rupo, özgürlük taleplerini dikkate almak gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:     
         
“Yüz yıl sonra ilk defa kimyasal silah kullanıldı. Şam’da kullanılan bu silahlar yüz yıl sonra daha da barbarca kullanıldı, sivilleri masumları hedef aldı. Bugün bir barbarlığın, zalimliğin sonu için, demokrasi, özgür bir toplum için mücadele verenlerin yanında olmalıyız. Her nerede acı çekiliyorsa biz de bu mücadeleye katılmalı, acılara son vermeliyiz. Umuyorum ki diplomasi muzaffer çıkacaktır. Muhalefeti de selamlıyorum, Cenevre toplantısına katıldılar. Bu kriz bir başarısızlıkla sonuçlanmamalı. Bu süreç bütün bileşenlere biraraya gelme imkanı vermeli.             
 
Ortadoğu’da İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakerelerine destek vermemiz gerekiyor. Gerçek çözüm isteyenlere destek olmalıyız. İran’da da ay sonunda önce umuyorum ki bir çözüm bulunur ve İran’ın nükleerleşmesinin önüne geçilir. İçimizdeki kişilerin tek başına tecrit olmuş eylemleri işe yaramaz, yetmez; sefaletle, fakirlikle mücadele, çevresel kaynakların korunması için hep birlikte mücadele etmeye devam edelim.”

PAPANDREU: GEZİ HAREKETİNİ BÜNYEMİZE ÇEKMELİYİZ

Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu, Yunanistan’daki hükümetin güven oylamasına katılmasının ardından İstanbul’a dönerek, toplantıya katıldı. Papandreu, “Demokrasi, sosyal adalet olmadan eşitlik ve sürdürülebilir büyüme olamayacağına işaret eden Papandreu, şöyle devam etti:       
       
“Demokrasi, pek çok cephede mücadele etmek demektir. Birinci cephe, özgürlük mücadelesi; otoriter liderlere, diktatörlere karşı bir özgürlük hareketi. Tıpkı Suriye’de gördüğümüz gibi. İkincisi, demokrasiye geçiş dönemi; temel ilkeleri güçlendirmek, yeni bulunan özgürlükleri daha güçlü hale getirmek, yeni otoriterliği, dogmalığı, kökten inanışları bir kenara itmek ve vatandaşları özgürleştirmek. Üçüncü olarak demokrasiyi yeniden kurmaya çalışmak. Otoriter liderler, dini liderler, insanların temel ilkelerini gözardı ediyorlar, azınlık hakları gibi, kadın hakları gibi. Biz, Türk kadınlarının kendi hakları için yaptıkları mücadelede onlarla birlikteyiz, onları destekliyoruz” dedi.

Sosyalizme, geçmişte olduğundan daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Papandreu, “Küresel kurumlar çok daha temsil edilebilir unsurlara sahip olmalı. Bizim gücümüz ancak birleşirsek ortaya çıkar” dedi.              
Bir rapora göre, siyasi partilerin toplumlarda en çok yolsuzluk yapan kurumlar olarak görüldüğünü aktaran Papandreu, “Demokrasinin iyi işleyebilmesi için sorumlu partilere ihtiyaç var. Partilerimiz daha kaynaştırıcı, dahil edici, şeffaf olmalı. Karar verme sürecine daha fazla insan katılmalı, yeni hareketleri, mesela Gezi hareketini de içine çekmeli” diye konuştu.

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala da, ortak amaca yönelik mücadele etmek için daha fazla insana ihtiyaç olduğunu belirtti. Toplantı bugün sona erecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23