• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Somalı işçiler mutlu döndü

Yeniakit Publisher
2014-05-24 08:01:00 - 2014-05-23 23:25:42
Somalı işçiler mutlu döndü

Başkent’e giderek, Başbakan Erdoğan, bakanlar ve siyasi parti temsilcileriyle görüşen 8 maden işçisi Soma’ya mutlu döndü. İşçi heyeti sözcüsü Tevrat Çün, “Yetkililer taleplerimize duyarlı davrandı. Bir diye gittiysek emin olun bize üç verdiler” açıklamasında bulundu.

MANİSA  - Soma Kaymakamlığı önünde 4 gün önce oturma eylemi başlatan grup arasından seçilerek hükümet ve siyasi partiler nezdinde görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya giden 8 kişilik heyet, Soma’ya döndü. Ankara’da dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile CHP, MHP ve diğer siyasi partilerden temsilcilerle görüşmeler yapan işçiler, Soma’ya dönüşlerinde oturma eylemini sürdüren arkadaşlarınca karşılandı. Heyet adına beraberindeki Ahmet Aslanbey ve Mahmut Çoban ile gazetecilere açıklamalarda bulunan Tevrat Çün, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

 Sürdürdükleri eylemde hiçbir emeklerinin boşa gitmediğini, burada bekleyen arkadaşlarının taleplerinin karşılıksız kalmadığını dile getiren Çün, şunları söyledi:

“Bir diye gittiysek emin olun bize üç verdiler. Bu zamana kadar çektiklerimizin tamamını anlattık, hepsi duyarlı davrandı. Muhalif partiler olsun, baştakiler olsun şu anda hepsi bizi destekliyor. Önergeleri sundular, hepsi arkamızda. Gerçekten şu anda çok mutluyuz.”

“OCAKLARA DENETLENMEDEN GİRİLMEYECEK”

Çün, bakanlardan somut olarak öncelikle iş güvenliğine ilişkin talepleri olduğunu dile getirerek, kendilerine bölgedeki hiçbir ocağa gerekli denetimler yapılmadan girilmesine izin verilmeyeceği ve denetim için geçen süreçte işçilerin gelir kaybı şeklinde mağdur edilmeyeceği sözü verildiğini ifade etti.
Bakanların denetimler sonucunda gerekirse bazı ocakların kapatılmasından kaçınmayacağını söylediğini aktaran Çün, “Öncelik ocakların denetlenip çalışır konuma getirilmesi. Kamu olmasa da onların düşüncesi işleyişi kamu gibi yapmak, kendi ellerinin altına almak” dedi.

Görüşmelerde, madende 1 gün dahi çalışmış olsa hayatını kaybedenlere mevcut düzenlemede yer alan 900 gün çalışma şartı kaldırılarak maaş bağlanmasının önünün açılması gibi kendilerini gururlandıran kararları öğrendiklerini vurgulayan Çün, “Başbakanımız, ‘ne gerekiyorsa ben arkanızdayım. Yapılabilecek her şeye açağım’ dedi” ifadelerini kullandı.

Bu arada, işçiler devam eden oturma eylemine öğleden sonra kendilerini ziyaret edecek milletvekilleriyle yapacakları açıklamanın ardından son vereceklerini bildirdi.      

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23