• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Soma seferberliği

Yeniakit Publisher
2014-05-17 08:01:00 - 2014-05-16 23:04:35
Soma seferberliği

Bütün Türkiye’nin yüreğine ateş düşüren Soma’daki maden kazasının ardından Türkiye, başlattığı maddi ve manevi yardım seferberliğiyle adeta tek yürek oldu. Kimi marjinal gruplar, yaşanan acının üzerinden rant devşirmeye çalışsa da, yaşanan büyük acı Türkiye’yi kenetledi. Oda, birlik, vakıf, dernek, kulüp gibi sivil toplum kuruluşları Soma için adeta seferber oldu.

HALİL CÖMERT / İSTANBUL - 13 Mayıs Salı günü meydana gelen ve bütün Türkiye’nin yüreğine ateş düşüren Soma’daki maden kazasının ardından Türkiye, başlattığı maddi ve manevi yardım seferberliğiyle adeta tek yürek olarak birleşti.

Oda, birlik, vakıf, dernek, kulüp gibi sivil toplum kuruluşları soma için adeta seferber oldu. TOBB’un önceki gün 5 milyon lirayla başlattığı yardım kampanyasına her saat yenileri ekleniyor. İstanbul Ticaret Odası 2 milyon lira, Ankara Ticaret Odası (ASO) 1 milyon lira, Galatasaray 5 milyon lira, Fenerbahçe 1,8 milyon lira bağış yaptığını açıklarken, yardım derneklerinin başlattığı maddi ve manevi yardımlar peşpeşe geliyor.

YETİMLERİN EĞİTİMİNE ELBİRLİĞİ

Yardım kampanyalarında özellikle maden kazası nedeniyle yetim kalan çocukların eğitimi için kampanyalar düzenleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı başta, özel ve kamudan değişik kurum ve kuruluşlar; kazada hayatını kaybedenlerin çocuklarına eğitim hayatı boyunca burs verecek.

TOBB 5 MİLYONLA BAŞLATTI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), başlattığı yardım kampanyası çerçevesinde Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine 5 milyon lira katkıda bulundu. TOBB’un 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsalarıyla başlattığı kampanya çerçevesinde, maden şehitlerinin ailelerine 5 milyon lira katkı sağlandı. Yardım kampanyasına ilişkin banka hesap numarası şöyle: “Türkiye İş Bankası TOBB Şubesi 4375 - 45045 numaralı TOBB - Soma maden faciası yardım hesabı. IBAN numarası: TR29 0006 4000 0014 3750 0450 45.”

İTO’DAN ÖMÜR BOYU BURS

İstanbul Ticaret Odası ( İTO); Soma’daki maden faciası ile ilgili olarak şehit ailelerine yönelik bir dizi destek kararı aldı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Millet olarak sahip olduğumuz birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma hasletlerimizi sergilememiz ve tek yürek olmamız gereken bir zamandayız. Şehit madencilerimizin ailelerinin yanında olmaya devam edeceğiz. İTO yönetimi olarak şehit ailelerine 2 milyon lira nakdi bağışta bulunma kararı aldık” dedi. Gıda maddeleri içeren 500 yardım kolisini bugün Soma’ya göndereceklerini belirten Çağlar, “Ayrıca, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercih eden şehit madencilerimizin çocuklarının eğitim ve barınma giderlerini eğitim hayatları boyunca karşılayacağız” dedi.

Eylem değil artık yardım zamanı

Türkiye’nin seferber olduğu ve yardım elini uzattığı bir dönemde bazı marjinal grupların ölümler üzerinden menfaat devşirmesi ise tepki çekiyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye’nin Soma’nın yaralarını sarmaya çalıştığı bir dönemde bazı mihrakların böyle bir afeti bile kullanmak istemesine dikkat çekti. Özgenç, “Ateşin düştüğü yürekler dağlanıp ağıt yakarken, tüm ülke matem içinde kavrulurken mal bulmuş mağribi gibi ‘sokaklara çıkıp, hükümete yönelik protesto eylemleri yapanlar’ kendilerine mal devşiriyor. Halbuki, Soma’da insanların eyleme değil desteğe ihtiyaçları var. Yapılacak bir şey var ise, o da maddi ve manevi yardımda bulunmak. Soma faciası yüzünden ülke zor durumda iken nifak çıkarmanın, kaos oluşturmanın bir anlamı yoktur” eleştirilerinde bulundu.

Soma maden faciası sonrasında Türk milleti yine yardımda seferber oldu. Sivas’ın Suşehri ilçesinde bir taksici, iki aracının bugünkü gelirini maden faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ulaştırılmak üzere Manisa’nın Soma ilçesine gönderme kararı aldı. Taksici Coşkun Coşkun (sağda), iki taksisine, “Kalbimiz sizinle, bugünkü kazancımız Soma için” yazdırdı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana Merkez Sabancı Camii’nde de hatimler okundu, dualar edildi, yardımlar toplandı.

Soma’da meydana gelen maden faciasında yüzlerce madenci hayatını kaybederken geride kalan aileler büyük acılar yaşıyor. Çocuklar ise babalarının öldüğüne inanamıyor, sanki yeniden eve gelecek gibi yollarını gözlüyor. Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler anısına Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi’nin akademik ve idari personelince ağaç dikildi, pankartlar asıldı.

 Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23