• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Soğuk havalarda hemen bunu yapın! Hastalıklardan koruyan 7 besin önerisi: Uzman isimden tavsiyeler

Yeniakit Publisher
2022-12-17 20:46:00 - 2022-12-17 21:29:50
Soğuk havalarda hemen bunu yapın! Hastalıklardan koruyan 7 besin önerisi: Uzman isimden tavsiyeler

Özellikle zatürre, bronşit, sinüzit, tonsilit gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıklar için soğuk hava bir risk oluşturuyor. Çünkü, soğukta, nezle girip gibi viral hastalıklar daha sık görüldüğünden, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, nezle ve gribin üzerine zatürre eklenebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Gözdenur Çavuş Uka, kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirebilecek ve hastalıklardan koruyabilecek besinler ve tahminlerini açıkladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Gözdenur Çavuş Uka, kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirebilecek ve hastalıklardan koruyabilecek besinler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hasta olanlar ve herkes bu tavsiyeleri deneyebilir. İşte uzmanından altın değerinde kışa darbe: Yorumu ve soğuk havalarda sağlıklı kalmanın yolları...

Soğuk havaların insan sağlığına olumsuz etkiler. Bu etkileri en aza indirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek böyle durumlarda önemlidir. Kış aylarına girdiğimiz zaman yüzümüzün bakım ritüellerini değiştirir ve soğuk havalara karşı korumaya çalışırız. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında doğru beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde et, süt, yoğurt, peynir, meyve, sebze ve ekmek gruplarını içeren yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin tüketilmesi yer alır. Zencefil, zerdeçal, sarımsak-soğan, fermente gıdalar, yağlı tohumlar, keten tohumu ve sebze-meyve hastalıklardan korunmada etkili gıdalardır” dedi.

Soğuk havalarda vücut bakımınızı ihmal etmeyin!

Virüslerin zararlı etkilerine karşı bizleri koruyan bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalık riskini en aza indirebilirsiniz. İşte uzmanından tavsiyeler...

SOĞUK HAVALAR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATABİLİR

Uzmanlar soğuk havalarla birlikte hastalıkların arttığına dikkat çekiyor. Uzm. Dyt. Uka, “Soğuk havalar, vücudun savunma sistemini zayıflatır ve vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini artırır. Soğuk havaların insan sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında doğru beslenmeye daha fazla dikkat etmek, hastalıktan korunmak için önem taşır. Güçlü bir savunma mekanizmasının en temelinde ise et, süt, yoğurt, peynir, meyve, sebze ve ekmek gruplarını içeren yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin tüketilmesi gerekir” dedi.

HASTALIKLARDAN KORUNMADA ETKİLİ BESİNLER

Uzm. Dyt. Uka, hastalıklardan korunmak için tüketilmesi gereken çok önemli besinleri şu şekilde sıraladı:

ZERDEÇAL: Zerdeçalın içerisindeki ana aktif madde olan kurkumin, bu besinin vücuda sağladığı olumlu etkilerin birçoğundan sorumlu olan oldukça önemli bir bileşendir. Kurkumin; antiviral, antibakteriyel, antiinflamatuvar, antioksidan, antidiyabetik gibi özellikleri ile bilimsel çalışmalarla gösterilmiş zerdeçalın en aktif formudur. Kurkuminin, tümör hücrelerinin yok edilmesinden bağışıklık sisteminin aktivasyonuna kadar birçok etkisi mevcuttur. Zerdeçal, T hücreleri, B hücreleri, makrofajlar, nötrofiller ve doğal öldürücü hücreleri etkileyerek bağışıklık düzenleyici bir etki sağlamaktadır. Güçlü antienflamatuvar ve antioksidan özelliği bulunan zerdeçal, günde bir yemek kaşığı kadar tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının yüzde 16'sı, potasyum ihtiyacının yüzde 5'i, manganez ihtiyacının yüzde 26'sı ve C vitamini ihtiyacının yüzde 3'ü karşılanır. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı belirlenirken zerdeçal tüketiminin de bunun içerisine eklenmesi hem makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerinin karşılanmasına hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olacaktır.

ZENCEFİL: Antioksidan kaynağı olan C vitaminden zengin olmasının yanında B6 vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve lif açısından yüksek besin değerine sahiptir. Vücudumuzdaki birçok sisteme faydasının yanında en önemli yararı enfeksiyonlardan korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Özellikle doğal, taze zencefil tüketmek öksürük ve kas ağrısı şikâyetlerinizin önüne geçer.

SARIMSAK-SOĞAN

Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyon, birçok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hücre içinde yok etmektedir. Glutatyon üretimi, soğanın içinde bulunan ‘cystein’ maddesi ve sarımsak içerdiği ‘allicin’ sayesinde sağlanmaktadır. Beslenmenize soğan ve sarımsak tüketimini eklemek, bağışıklık sisteminizi destekler ve birçok hastalığın oluşumunun önüne geçilir.

SEBZE-MEYVELER

Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, mandalina, nar, limon, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren “beta karoten” içerir. Bu nedenle hastalıklardan korunmak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

FERMENTE GIDALAR

Kefir, yoğurt, turşu, zeytin gibi geleneksel fermente gıdalar içerdikleri yararlı mikroorganizmalarla bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Probiyotik etki gösteren fermente gıdalar özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda probiyotik içeren besinlerin hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle gün içinde kefir ve yoğurt gibi probiyotik içeriği yüksek gıdalar mutlaka tüketilmelidir.

YAĞLI TOHUMLAR

Ceviz, badem, fındık gibi yararlı yağ tohumlar güçlü bir antioksidan özellik taşıyan E vitamininden oldukça zengindir. Bu nedenle günde 1 kâse yağlı tohuma ara öğünlerde yer verilmelidir.

KETEN TOHUMU

Bitkisel bir Omega 3 kaynağı olan keten tohumu B12, K ve E vitaminleri bakımından da zengindir. Aynı zamanda linamarin gibi faydalı bileşikler içermektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan keten tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir.

Vücut ısısını yükseltip üşümeyi önlemenin hastalıklara karşı alabileceğimiz en önemli önlem olduğunu üstüne basa basa dile getirdi. Uzm. Dyt. Uka, bunun yollarından birinin de vücut ısımızı yükselten yiyecekleri tüketmekten geçtiğinin altını çizdi. Uka, kış aylarında içimizi ısıtacak besinler tavsiyesi ise şöyle;

Tarçın,

Havuç,

Karabiber,

Acı biber,

Kabak,

Lahana,

Zerdeçal.

Tatlı patates,

BAĞIŞIK GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYLARI

Bağışıklığı güçlendirebilmek için bitki çayları tavsiyesi: Uzm. Dyt. Uka, “Ihlamur tüketimi öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir. Flavonoid içeriğiyle iltihabı gideriyor ve vücut direncini artırarak tedaviye yardımcı oluyor. Yeşil çay ise içerdiği ‘kateşin’ bileşeni sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ihlamur ve yeşil çay dışında ada çayı, kuşburnu, zencefil çayı, nane çayı ve kekik çayı soğuk kış günlerinde önemli ölçüde bağışıklık güçlendiren oldukça etkili bitki çaylarıdır” dedi.

Peki Bağışıklık Sistemi Nedir? İşleyişi Nasıldır? Merak edenler için;

Bağışıklık sistemi; vücudu enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı koruyan, karmaşık ve çok katmanlı bir sistemdir. Bağışıklık sisteminde vücudun o güne kadar karşılaştığı tüm antijenlerin (mikropların) kaydı tutulur; bu mikroplarla bir daha karşılaşıldığında, bağışıklık sistemi mikropları tanıyarak devreye girer ve hastalık oluşturmalarının önüne geçer.

Bağışıklık sistemine dâhil olan birçok organ ve organizma, birlikte çalışarak vücudun savunma sistemini ayakta tutar. Akyuvarlar (lökositler) bağışıklık sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Akyuvarların vücudun direncini düşüren organizmaları devre dışı bırakan, bağışıklık kazanmada yüksek etkili farklı çeşitleri bulunur.

Farklı organların insan vücudunun direncini artırmada sahip olduğu farklı görevler gibi, farklı bağışıklık türleri de mevcuttur. İnsanlarda iki tip bağışıklık bulunmaktadır. Bunlar; doğuştan gelen bağışıklık sistemi ve edinilen bağışıklık sistemidir.

Doğuştan Gelen Bağışıklık Sistemi Nedir?

Tüm insanlar, yapısal bir bozukluğun olmadığı durumlarda, doğuştan gelen (doğal) bağışıklık sistemine sahip olarak doğar. Örneğin; tüm vücudumuzu kaplayan derimiz, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve bizi dış etkenlere karşı korur. Doğal bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı maddeleri algılayarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruma görevine sahiptir.

Edinilmiş Bağışıklık Sistemi Nedir?

Edinilmiş bağışıklık sistemi ise kişinin hayatı boyunca çeşitli hastalıklar ve yabancı mikroorganizmalarla karşılaştıkça geliştirmeye devam ettiği bağışıklık sistemidir. Edinilmiş bağışıklık sistemi sürekli olarak güncellenir. Aşılar, edinilmiş bağışıklık sistemine katkıda bulunarak vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.

Bağışıklık Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir?
Bağışıklık sistemi; vücuttaki pek çok sistemin, organın ve proteinin birlikte çalıştığı bir sistemdir. Bu sistemlerden herhangi birinde bir problem olması halinde bağışıklık sistemi fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin temel ögeleri; beyaz kan hücreleri olan lökositler (akyuvarlar), antikorlar, lenfatik sistem, kemik iliği, dalak ve timüstür.

Beyaz Kan Hücreleri/Lökositler (Akyuvarlar)
Beyaz kan hücreleri, kemik iliğinde üretilen ve zararlı mikroorganizmaların tanımlanıp yok edilmesini sağlayan hücrelerdir. 

Antikorlar
Antikorlar, vücudun mikroplar ve onların ürettiği toksinler ile savaşmak için oluşturduğu bağışıklığın bir parçasıdır.

Lenfatik Sistem
Lenfatik sistem; lenf damarları, tüm lenfatik dokular ve lenf bezlerinden oluşan, vücudun tamamına yayılmış olan bir bağışıklık sistemi ögesidir. 

Dalak
Karın bölgesinin sol üst tarafında yer alan dalak; kanın süzülmesini ve kandaki eski, zarar görmüş kırmızı kan hücreleriyle beraber mikropların elimine edilmesini sağlar. 

Kemik İliği
Kemiklerin içinde bulunan süngersi dokuya kemik iliği denir.

Timüs
Timüs; göğüs bölgesinde, akciğerler ile boğaz arasında bulunan bir bezdir. 

Bağışıklık Sisteminin Zayıf ya da Güçlü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

enterogermina'a haberine göre: Bağışıklık sistemi bizi hastalıklardan korur, enfeksiyonlara ve vücuda giren yabancı maddelere karşı savaşır. Bu sistem sürekli olarak aktiftir ve vücudun dengesinin korunmasını sağlar. Bazı durumlarda, bağışıklık sisteminin herhangi bir sebeple etkinliğinin azalması kişiyi hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. Bu durum gündelik hayatın kalitesini düşüren bazı sorunlarla kendini gösterir.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığının en önemli göstergeleri; daha sık hasta olmak ve sağlıklı bireyleri ciddi derecede etkilemeyen hafif enfeksiyonları ağır geçirmektedir. Bağışıklığı zayıflayan kişilerde; stresli dönemlerde hasta olma, sindirim sistemi problemleriyle sık karşılaşma, yaraların geç iyileşmesi, sık sık enfeksiyonlara maruz kalma, sebebi bilinmeyen yorgunluk ve bitkinlik sıklıkla görülür.

Bu kişilerde, sık görülen nezle gibi basit üst solunum yolu hastalıklarından iyileşme süresi daha uzun olabileceği gibi zatürre, menenjit, bronşit ve deri enfeksiyonlarının yanında anemi gibi daha ciddi sorunlar da gelişebilir.

Ek olarak; vücutta sıklıkla yaygın enflamasyon ve enfeksiyonların görülmesi, bağışıklık sisteminin zayıfladığının en belirgin göstergeleri arasında yer alır. Zayıflayan bağışıklık sistemi, vücut sağlığının hızlı bir şekilde olumsuz etkilenmesine ve çeşitli hastalıklar karşısında savunmasız kalmış bir vücut yapısına neden olur.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23