• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Soğuk duşun faydaları ve zararları! Sıcak suyla duş almanın faydaları

Yeniakit Publisher
2022-06-21 22:10:00 - 2022-06-21 22:57:54
Soğuk duşun faydaları ve zararları! Sıcak suyla duş almanın faydaları

Duş almak, yalnızca vücudun temizlenmesini değil, zihnen arınmayı, gevşeyip rahatlamayı da sağlıyor. Üstelik etkileri bununla sınırlı da değil. Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, kalp hastalarını sıcak havada soğuk duş alma hakkında bilgiler verdi.

Soğuk suyla duş almanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteren sayısız araştırma bulunmaktadır. Soğuk su, titremeye neden olduğu için metabolik hızı arttırır ve bağışıklık sistemini aktive eder.

Soğuk duş almak, çoğu zaman bize işkence gibi gelse de aslında vücudumuza birden çok faydası bulunuyor.

Soğuk duş hasta eder mi?

Tam tersi, soğuk suyla duş almak vücut için çok faydalıdır.  İşte soğuk suyla duş almanın insan vücuduna faydaları…

SOĞUK SUYLA DUŞ ALMANIN FAYDALARI

Soğuk duşun birçok kültürde uzun bir geçmişi var. Finlandiya, Rusya, Tayland, Kore ve Japonya gibi ülkelerde bu gelenek hâlâ da sürdürülüyor. Ayrıca Kanada'da yaşayan Sufyan Maan, 30 gün boyunca her gün soğuk su ile duş almasının ardından yaşadığı olumlu etkileri gözlemlemiş. Soğuk suyla duş almanın bilinen faydaları şöyle:

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Yapılan araştırmalara göre soğuk suyla banyo yapıldığında kişinin direnci artar. Vücut, soğuk bir duş sırasında kendini ısıtmaya çalışır ve bu süreçte beyaz kan hücrelerini serbest bırakarak bağışıklık sistemini harekete geçirir. Böylece bağışıklık sistemi güçlenir ve çeşitli hastalıklara yakalanma riski en aza iner.

ENERJİ VERİR

Soğuk duş almak vücudunuzda adrenalin salgılamanızı sağlar. Özellikle sabahları uyanır uyanmaz kendinizi soğuk duşa atarsanız, banyodan canlanmış ve enerji dolu olarak çıkarsınız. Yahut işten eve bitkin geldiğinizde soğuk duş yaparak yorgunluğunuzu atabilir ve kafanızın boşalmasını sağlayabilirsiniz.
Soğuk duşun bir diğer faydası ise mutluluk hormonu salgılatması. Soğuk suyun teninize değmesiyle vücudunuz harekete geçer ve vücudunuz daha fazla mutluluk hormonu salgılamaya başlar.

CİLDİNİZİ PARLATIR

Soğuk bir duş almak cildiniz için de çok faydalı. Yüksek sıcaklıklar genellikle cildin kurumasına neden olur. Ancak soğuk duş sonrası cildiniz daha ışıltılı, yumuşak, nemli ve canlı görünür.

KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIR

Soğuk suyun bir başka olumlu etkisi ise dolaşımı uyarması. Dolaşımı uyarması kalp ve dolaşım sistemi için iyidir.

ZAYIFLATMAYA YARDIMCI OLUR

Vücudumuz soğuğa maruz kaldığında ısınmak için daha fazla enerji üretmek zorunda kalır. Isınmaya çalışırken daha çok yağ yakarsınız. Bu da zayıflamanıza yardımcı olur.

SAÇLARI CANLANDIRIR

Sıcak suyla banyo yapmak cildi kurutarak ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilir. Kepek sorunu da sıcak suyun neden olduğu durumlardan biri. Soğuk duş ciltteki ve kafa derisindeki gözenekleri sıkılaştırır ve kirin içeri girmesini önler. Soğuk su kepek problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu gibi saçların parlamasına ve daha sağlıklı görünmesine de destek olur.

DEPRESYONLA BAŞ ETMEYİ SAĞLAR

Soğuk su vücut üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Kişinin ruh halini iyileştirir. Banyodan çıktığınızda kendinizi çok daha rahatlamış hissedeceksiniz. Bilhassa modunuz düşük, kafanız ve bedeniniz yorgun olduğunda soğuk duş alarak vücudunuzu yenileyebilirsiniz.

DOĞURGANLIĞA KATKIDA BULUNUR

Çok soğuk suya girmek zararlı mı?

Soğuk su ile temas, herkes için aynı derecede riskli olabilir. Çünkü soğuk su, kalp spazmına zemin hazırlar. Yani kalp damarları soğuğun etkisi ile ciddi oranda büzülerek kan akımı bozulur.

Kışın soğuk suyla duş almak zararlı mı?

Bağışıklık sistemi ve dolaşım sistemini kuvvetlendiriyor

Duşun sonlarına doğru soğuk suyla devam etmek kan dolaşımını hızlandırır. Bunun yanı sıra cildiniz, kalbiniz ve tıkalı damarlarınız için çok faydalıdır. Kan basıncının düşürür ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir.

Soğuk suyla duş almanın zararları

Çoğu zaman faydaları ile bilinen soğuk duşun bazı zararları da bulunmakta. Özellikle kalp rahatsızlığı olanların ılık su tercih etmesi gerekir. Aksi taktirde soğuk duş kalp krizi meydana getirebilir.

Sıcak havalarda soğuk duş almak da zararlı olabilir. Kan damarlarının fazla büzüşmesine ve kalp krizine yol açabilir. Bundan dolayı aşama aşama vücudunuzu alıştırmalı, bir anda soğuk suyun altına girmemelisiniz.

Soğuk suyun ve soğuğun beyine ödem yapıcı etkileri olabilir. Bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Ani soğuk veya sıcak su dökmek beyinde kalıcı etkilere neden olabileceği gibi ani ısı değişimleri de vücuda zarar verebilir.

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, kalp hastalarını sıcak havada soğuk duş almamaları yönünde uyarmakta. Boztosun, ''Dış ortamın sıcaklığı her ne olursa olsun, insan vücudu sıcaklığı sabit tutmaya çalışır. Bu sıcaklığı sağlamak için vücutta çalışan pek çok uyum merkezi vardır. Başlıca düzenlemeyse vücudun kan akımını değiştirmesiyle yapılır. Su, ısı enerjisini havaya göre 30 kat daha fazla iletir. Bu sebeple soğuk suyun, soğuk havaya kıyasla dolaşım sistemi üzerine olan etkisi daha hızlı ve fazla olur'' demektedir. Soğuğa maruz kalındığında vücutta ısıyı korumak için nabız ve tansiyonun yükseldiğini, kalbin daha fazla kan pompalamaya başladığını açıklayan Prof.Dr. Boztosun, "Serinlemek amacıyla aşırı soğuk suyla duş almak damarlarda büzüşmeye yol açabilir. Eğer kalp damarlarında tıkanıklık varsa kalp aşırı çalışmaya bağlı olarak yeterince beslenemez ve zorlanır. Sonuçta kalp krizi tetiklenebilir" uyarısında bulundu.

Sıcak Su İle Banyo Yapmak Kalbimizi Korur mu?

Sıcak su ile banyo yapmak ağrıyan eklemleri yatıştırmaya, stresi uzaklaştırmaya ve uykuya dalmaya yardımcı olur. 24 Mart 2020'de Heart dergisinde çevrimiçi yayınlanan bir çalışma, günlük sıcak su ile banyo yapmanın daha iyi kalp sağlığı ile de ilişkili olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, Japonya'daki 30.000'den fazla orta yaşlı insanın kendi bildirdiği sağlık ve yaşam tarzı bilgilerini analiz ettiler. Katılımcılar araştırmanın başında bir ankete cevap verdikten sonra yaklaşık 20 yıl boyunca takip edildi. Haftada iki defadan fazla banyo yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, günlük ılık veya sıcak su ile banyo yapan kişilerde %28 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %26 daha düşük inme riski vardı. Çalışma sadece gözlemseldir ve sıcak su ile banyonun kalp problemlerini ortadan kaldırdığını kanıtlamaz. Ancak daha önceki araştırmalar, sıcak su ile banyo olmanın, vücut üzerindeki etkilerinin egzersize benzer olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte dikkatli olun: çok sıcak suda banyo yapmak da aşırı ısınma, bilinç bulanıklığı veya boğulma nedeniyle ani ölüm riskini artırır. Banyo yapacaksanız, sıcaklığı makul tutun.

Sıcak Suyla Yıkanmanın Faydaları

Kasları gevşeterek rahatlatır. Daha gevşek ve esnek kaslar tüm vücudunuzun rahatlamasını sağlar.
Yatmadan önce sıcak duş almak daha rahat uykuya dalmanızı sağlar.
Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Diyabet hastalarının kandaki şeker seviyesini düzenlediğine dair araştırmalar vardır.
Baş ağrısına iyi gelir.
Terlemeyi azaltır
Isının yüksek olması daha iyi hijyen anlamına gelir.
Gözenekleri açarak cildin temizlenmesini sağlar.
Solunum yollarınızın açılmasını sağlar.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23