• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Serbest bölgeler göz kamaştıracak

Yeniakit Publisher
2014-12-25 07:56:00 - 2014-12-25 07:41:54
Serbest bölgeler göz kamaştıracak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği çekinceleri ile AB mevzuatına aykırı kurum olarak görülmeye başlandığı için serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşandığını, şimdi ise hükümetin serbest bölgeleri yeniden değerlendirdiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık’’ dedi.
Dünyada artık serbest bölgelerin çok daha başka boyutlara geçtiğini anlatan Bakan Zeybekci, “Serbest bölgeler dünyada çok başka amaçlar için de kullanılıyor artık. Ülkeler sermaye çekmek için sermayeye farklı imkanlar sağlamak için sermayeye ve ülkelerine ve bölgelerine uluslararası rekabet alanında çok farklı avantajlar kazandırmak için çok farklı şekillerle, farklı enstrümanlarla kullanıyor” dedi.

ONLAR BİRER SERBEST ŞEHİR

Serbest bölgeleri kimi yerlerde serbest şehirler haline geldiğini hatırlatan Zeybekci, “Kimi bölgelerde kimi ülkeler serbest bölgeleri sadece bir alanda onları entegre ediyor. Birçok ülkede artık serbest bölgeler, serbest binalar haline dönüşüyor, serbest fabrikalar haline dönüşüyor. Noktasal şekilde artık belirli bir yerde onları bloke etmeden birçok yerlere artık bunları aktarıyor” diye konuştu. Türkiye’nin de serbest bölgeler açısından durumunu değerlendiren Zeybekci, “Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Serbest bölgeler Kanunu’nda sona geldik. Maalesef Avrupa Birliği çekinceleri ile Avrupa Birliği mevzuatına aykırı bir kurum olarak görülmeye başlandığı için de serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşandı. Biz bu dönemde serbest bölgeleri yeniden değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

170 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, ASB içindeki firmaların teknoloji ağırlıklı bir üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayarak yıllık 2,5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştıklarını belirtti.  Halen Türkiye’nin dördüncü büyük serbest ticaret bölgesi konumundaki ASB’yi yeni yatırımlarla ilk sıraya taşımayı önemsediklerini bildiren Şahin,  “Avrupa Serbest Bölgesi’nden yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapılıyor. Serbest bölgeler sıralamasında son iki yılda 7’ncilikten 4. sıraya çıktık. Büyüme hızında lideriz” dedi.

ŞİRKET TALEPLERİ ÖN PLANDA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ergene ilçesi Karamehmet Mahallesi’ndeki Avrupa Serbest Bölgesi’ni ziyaret etti. Nihat Zeybekci, “Kanunu  olabildiğince rehabilite etmek, yenilemek ve çağdaş serbest bölgeler statüsünün üzerine çıkarmak  istiyoruz. Şu anda serbest bölgelerdeki şirketlerin bizden istedikleri en az 5 - 6 ana düzenleme var. Kanunda son aşamaya geldik” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23